home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Saját termet kapott a Zentai Baba-mama Klub
Szakáll Laura
2022.06.13.
LXXVII. évf. 23. szám
Saját termet kapott a Zentai Baba-mama Klub

Hatodik éve működik Zentán a baba-mama klub, melynek fő célja az, hogy támogatást és segítséget nyújtson a kismamáknak, az anyukáknak, a családoknak, illetve azoknak, akik a gyermekvállalást tervezik.

A klub közösséget teremtett Zentán — mondja Tomić Edina alapító elnök. Ez idáig számtalan program valósult meg, rendszeresen tartanak edukatív előadásokat, sok érdekességgel várják a családokat. Különféle helyszíneken rendezték meg a foglalkozásokat, a kisgyermekek számára szervezett játszóházakat például egy óvodában tartották meg, az eddig használt terem ugyanis nem volt gyermekbarát. A klub álma, hogy állandó közösségi tere legyen, ahol a felnőtteknek és a kicsiknek szánt programok egyaránt megvalósulhatnának. A városvezetőség két termet bocsátott a baba-mama klub rendelkezésére, de ezek felújításra szorulnak, önerőből azonban ezt nem tudják megoldani. Cégek, vállalkozók, művészek és magánszemélyek segítségére számítanak. Annak is nagyon örülnek, ha valaki a kétkezi munkájával járulna hozzá a cél eléréséhez.

— A szívügyem az, hogy a családok támogatást kapjanak, megfelelő és hiteles információkhoz jussanak, vagyis ha bizonytalanok, legyen hová fordulniuk — fogalmaz Edina. — A programjaink, valamint az ismeretanyag és a tudás átadása mellett azt is szeretnénk, ha lenne egy olyan bázisunk, csomópontunk, ahova bármikor fordulhatnak az érintettek információért, segítségért. Ha mi nem tudunk segíteni, akkor átirányítjuk őket a megfelelő helyre. Nagyon fontosnak tartom a közösséghez tartozás lehetőségének a megteremtését is. Én szoptatási tanácsadó szerettem volna lenni, de nem tudtam hogyan elindulni. Valamiért mindig is a másokon való segítés állt közel hozzám. Főleg akkor, amikor már én is családot alapítottam. Amikor én voltam várandós, semmi információt nem kaptam, nem volt kihez fordulni. Jó lett volna, ha van egy közösség, melyhez tartozhattam volna. Amit nem kaptam meg, azt szeretném megadni másoknak. Sokszor elfogy az energiám, mert ezt már hat éve egyedül csinálom, vannak hullámvölgyek, de utána jön egy-két bátorító szó és elismerés, pozitív visszajelzés, és akkor mindig újra erőre kapok.

* Milyen programokat kínál a klub a családoknak?

— Rendszeresen vannak gyermekfoglalkozások, bábszínház, kötetlen családi klubtalálkozók, kismamáknak tartunk ismeretterjesztő előadásokat, tanfolyamokat, önismereti csoportokat 50—100 résztvevővel. Vannak olyan rendezvényeink is, amelyekre több százan eljönnek, ilyen például a legutóbb útjára indított Babaexpo. Egész Vajdaságból érkeztek hozzánk. Eddig 400 programunk volt 15 000 résztvevővel, a közösségi oldalunknak is már 20 000 követője van.

* Most már saját tere is van a klubnak. A zentai városvezetőség két termet is felkínált. Hogyan segíthetnek azok, akik az ügy mellé állnak?

— Alakulásunk óta van gondunk a helyszínnel. A legtöbb programunkat a Népi Technika épületében tartottuk, ez egy közös terem, melyet más egyesületek is használnak, de sok eseményünk kinőtte a helyet. Nagyon örülök annak, hogy a baba-mama klub egyre több rendezvénynek és résztvevőnek tud teret adni, de nagyon nehéz, egyre több energiát igényel az, hogy meg tudjunk felelni az elvárásoknak. Segítséget kértem a várostól, hogy tudna-e saját helyszínt adni nekünk. Az illetékesek nyitottak voltak, felajánlottak két termet abban az épületben, ahol eddig is voltunk. Ezek azonban teljes felújításra szorulnak, amit saját erőnkből kellene megvalósítani, ezért most egy hatalmas gyűjtésbe kezdtünk, a családok, minden érdeklődő és támogató segítségét kérjük. Szeretnénk, ha ez a nyár folyamán megvalósulhatna, és az őszi idényt már saját térben kezdhetnénk. Ez attól függ, mikor sikerül összeszedni a pénzt. Egy hétjegyű számról beszélünk, ezért vágtunk bele a gyűjtésbe. Amit csak lehet, azt saját kezűleg, összefogással szeretnénk megoldani. Ha vannak vállalkozó anyukák, apukák, nagyszülők, vagy akik ügyes kezűek, és szeretnek barkácsolni, akkor nagyon örülnénk, ha jelentkeznének, és hozzájárulnának a munkánkhoz. Fizikai személyek, egyéni vállalkozók, cégek és hírességek is mellénk álltak. Például Dér Heni énekesnő vagy a világon egyedülálló borékszerek készítője is. A közösségi oldalon licites csoportot hoztunk létre erre a célra, itt felajánlásokat fogadunk, és a teljes összeget a felújításra fordítjuk. Különféle témájú jótékonysági tanfolyamokat is szervezünk. A résztvevők önkéntes adományaikkal járulhatnak hozzá a felújításhoz. Gyűjtőpontok felállítását is tervezzük, a Tiszavirág Fesztiválon és a Mosolytenger Gyermekfesztiválon is megjelenünk, ott is lehet bennünket támogatni. Úgy szeretnénk kialakítani a saját termünket, hogy előadótér és kuckó is legyen gyereksarokkal, illetve egy hellyel, ahol az anyukák kávézhatnak. Azt álmodtam meg, hogy ezt bárki használhatja majd. Szeretnénk, ha ez közös lenne.

* Milyen visszajelzéseket kap a klub a családok részéről, mennyit segítenek a szakelőadások, az edukatív és a szórakoztató programok?

— Büszkén mondhatom, hogy a klub igen népszerű. Nagyon nagy rá az igény, sokan jönnek. A teremigénylés és a gyűjtés is elsősorban azért indult, hogy gyermekes programokat is tarthassunk. Erre egy ideje nem volt mód, viszont a családok már nagyon várják. Ez nagy motiváció számunkra, hogy mielőbb kész legyen a terem. Egyébként is minden kérdéssel, gonddal, ajánlattal és kéréssel is hozzánk fordulnak.

A Zentai Baba-mama Klub június végéig várja a családokat, ezután nyári szünetre megy. Addig is megtalálható a Facebookon, ahol az érdeklődők a Licitbazár nevű oldalhoz is csatlakozhatnak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..