home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Rostokat az év 365 napján
Bíró Tímea
2019.10.18.
LXXIV. évf. 41. szám
Rostokat az év 365 napján

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni a megfelelő rostbevitel fontosságát, ellenkező esetben ugyanis székrekedés, a bélflóra egyensúlyának felborulása, elhízás léphet fel, valamint cukorbetegség is kialakulhat.

A rostok pozitív hatásai a szervezetben:

— tisztítják a vastagbelet, elősegítik a méreganyagok távozását;
— lassítják a szénhidrátok felszívódását a bélből, ezáltal mérséklik a vércukorszint emelkedését;
— csökkenthetik a koleszterinszintet;
— a gyomorban megduzzadva teltségérzetet okoznak, így csökkentik az étvágyat;
— gondoskodnak a napi székletürítésről, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel együtt megakadályozzák a székrekedést;
— növelik a rövid szénláncú zsírsavak mennyiségét, melyek jótékonyan hatnak a bélfal nyálkahártyájára;
— képesek a baktériumok által termelt káros anyagok megkötésére, a fertőzéses hasmenés kezelésére.

Naponta körülbelül 30–40 gramm rostmennyiséget kellene elfogyasztanunk. Rostanyag található a zöldségekben, gyümölcsökben, a hántolatlan gabonafélékben és a babfélékben. A gabonafélék ballasztanyagai hatásosabbak, és mennyiségi részarányuk is magasabb, mint a zöldség- és a gyümölcsféléké. A cellulóz (nem oldódó rost) a gabonák maghéjában található, emiatt ajánlott a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket előnyben részesítenünk a tésztafélékkel és a fehér kenyérrel szemben.

Az oldódó rostok feloldódnak a vízben, lassítják a cukor véráramba való felszívódását, így segítik a vércukor- és a koleszterinszint szabályozását. Gélképző tulajdonságuk van, a víz mellett más anyagok megkötésére is képesek. Állaguknak köszönhetően lassítják a táplálék áthaladását a gyomor- és bélrendszeren, így késleltetik vagy megakadályozzák bizonyos tápanyagok felszívódását (cukrok, koleszterin). Ezzel pozitívan befolyásolják a szénhidrát- és zsíranyagcserét. Finom vagy vízben oldódó rostokat tartalmazó élelmiszer a zabkorpa, sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, karfiol, brokkoli, friss karalábé, cukkini, valamint a gyümölcsök húsa (pl. alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack).

A nem oldódó rostok nem oldódnak fel a vízben, csökkentik a táplálék áthaladási idejét, segítik a rendszeres székletürítést, javítva a belek és az emésztőrendszer egészségét. Jellemző tulajdonságuk a duzzadóképességük (vizet kötnek meg, és ezáltal lágyítják a székletet). A vastagbél megfelelő működéséhez szükséges, hogy a béltartalom teljesen kitöltse a bél üregét, és így mechanikus ingerként hatva elősegítse a továbbjutást. A táplálékban levő salakanyagok, mint például a rostok emésztetlenül maradt részei jelentősen növelik a béltartalmat, ezzel segítik a rendszeres ürülést. Ezek a rostok tehát felszívják a zsírt és a méreganyagokat, így azok a rostokkal együtt távoznak a szervezetből. Durva vagy vízben nem oldódó rostokat tartalmazó élelmiszerek: gabonapelyhek, korpák (a zabkorpa kivételével), káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, fekete retek, száraz hüvelyesek, mák, narancs, az apró magvas gyümölcsök (málna, eper, ribizli, egres), gyümölcshéj (szőlő, szilva, alma) és magvak (szőlő, dinnye).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..