home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Rossz üzenet
(o. i.)
2011.04.20.
LXVI. évf. 16. szám

VISSZAUTASÍTHATATLAN AJÁNLAT. A Szerb Haladó Párt szombatra, április 16-ára bejelentett nagygyűlése kapcsán a pártelnök, Tomislav Nikolić azt nyilatkozta az újságíróknak: megtartják, de még ugyanazon a napon be is fejezik a tüntetést. ,,Olyan ajánlatot teszünk, amit nem lehet visszautasítani, é...

VISSZAUTASÍTHATATLAN AJÁNLAT. A Szerb Haladó Párt szombatra, április 16-ára bejelentett nagygyűlése kapcsán a pártelnök, Tomislav Nikolić azt nyilatkozta az újságíróknak: megtartják, de még ugyanazon a napon be is fejezik a tüntetést. ,,Olyan ajánlatot teszünk, amit nem lehet visszautasítani, és a kormánynak reagálnia kell'. Azt már nem volt hajlandó elárulni, hogy mi lesz ez a ,,meglepetés'. A szombaton Belgrádban megtartott tüntetésen bejelentette: aznap reggel éhség- és szomjúságsztrájkba kezdett, és mindaddig folytatja, amíg az államfő nem mondja meg az előrehozott választások időpontját. ,,Ez az utolsó ajánlatom Tadić számára: ha valami történne velem, írja ki a választásokat. Nem miattam, vagy miatta, hanem azok miatt a polgárok miatt, akik mindkettőnk nélkül elboldogulnak majd' - mondta.
Az első megdöbbenés után sorra jelentek meg a politikusok, politikai elemzők, társadalomtudósok, pszichiáterek reagálásai. Ezek nagyjából így összegezhetők: patetikus és teátrális; kórosba hajló - a választások időpontjának közlése nem igazán ok arra, hogy bárki is önnön életét tegye fel rá és mártírt játsszon; komoly politikushoz méltatlan és mélyen demokráciaellenes. Egy demokráciában ugyanis politikai eszközökkel kell harcolni, nem pedig zsarolással.
Ami az eseményeket illeti: a nagygyűlést követően az SZHP elnöke hazaküldte a tüntetőket, maga pedig (felesége és munkatársai társaságában) délután ott ült a képviselőház előtti platón. Később bevonult a parlament épületébe, és pártjának irodájában folytatta a tiltakozást. Vasárnap a délutáni órákban ott kereste őt fel Boris Tadić államfő, a DP elnöke, és zárt ajtók mögötti beszélgetésen próbálta lebeszélni az éhség- és szomjúságsztrájk folytatásáról - de nem járt sikerrel. A látogatást követően Tadić azt nyilatkozta: a választásokat csak azután írja ki, miután döntés születik Szerbia uniós tagjelölti státusának ügyében. Azt sem Boris Tadić, a magánember írja ki majd, mondta, hanem Szerbia elnöke - az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban.
Vasárnap este nyolc óra tájban Nikolić rosszul lett, ezért a parlament épületéből egy magánklinikára szállították. Az éjszaka folyamán felkereste őt az egészségügyi miniszter, és ő is próbálta lebeszélni erről az életveszélyes tiltakozási formáról, de sikertelenül. Lapzártakor (hétfő délelőtt) Nikolić mindenféle orvosi segítségnyújtást elutasított, az infúzió bekötését sem engedélyezte.
CECA VÁDALKUJA. A múlt héten még egy rossz üzenetet kapott Szerbia lakossága. Ez nem a zsarolásról szólt. Hanem arról, hogy akinek pénze van, az mindent megvásárolhat - az igazságszolgáltatásnak nevezett intézményt is. Arkan özvegyéről, Ceca Ražnatović énekesnőről van szó. Ellene 8 éve folyik a vizsgálat és a vádirat készítése - hivatali visszaélés ügyében. Az özvegy, a belgrádi Rad focicsapat tulajdonosaként 2000 és 2003 között 10 játékos eladása alkalmával több millió dollárt és akkori német márkát tett zsebre. Most, vádalku néven ennek az összegnek a töredéke ellenében - 1,5 millió euró - megúszhatja, hogy börtönbe kelljen vonulnia. A büntetésként kirótt egy év helyett ugyanis mindössze 8 hónapot kell házi őrizetben töltenie - mivel a Zoran Đinđić meggyilkolását követő Szablya fedőnevű akció során már 4 hónapot vizsgálati fogságban töltött, ezt a 4 hónapot most levonják.
Pofon a polgároknak címmel a Danas napilap szerkesztőségi kommentárban foglalkozott az üggyel, s azt írja: akkora pofont kaptunk a hatalomtól, hogy a fülünk is zúg. A hatalmi nomenklatúra ugyanis - a választások előtt - ezzel a vádalkuval nyilvánvalóan nem akarja magára haragítani a nemzet csalogányának milliós rajongótáborát. Az ügyész pedig diadalként, a szerbiai igazságügy nagy vívmányaként jelentette be az angolszász joggyakorlatból átvett vádalku tető alá hozását. Mások rögtön számolni kezdetek, hogy 1,5 millió euróból jut-e a nyugdíjasoknak is...
LJAJIĆ MARTONOSON. A martonosi lakossági fórumon tett ígéretével összhangban pénteken Magyarkanizsán és Martonoson járt Pásztor Bálint köztársasági képviselő és Rasim Ljajić munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, és az önkormányzat vezetőivel folytattak zárt ajtók mögötti megbeszélést. A téma: az EU országaiból kitoloncolt kosovói romák letelepedése és az ebből adódó feszültségek. A megbeszélést követően a miniszter elmondta: nem etnikai, nem nemzetek közötti a probléma, hanem ,,sokkal inkább szociális, életviteli különbségekből fakad', amit ,,szociális intézkedésekkel, népjóléti beruházásokkal lehet megoldani'. Ebben pedig a minisztérium Magyarkanizsa község segítségére lesz, mondta, de konkrétumokra nem tért ki.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..