home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Robin Wood rusztikus világa
Szakáll Laura
2022.01.04.
LXXVI. évf. 52. szám
Robin Wood rusztikus világa

Igényes, egyedi, kézzel kidolgozott, fagerendára helyezett lámpákat készít a szabadkai Robin Wood, azaz Vecsernyés Róbert. A kétgyermekes családapa villanyszerelő, de a fával is szívesen dolgozik. Egy éve rusztikus lámpák gyártásába kezdett a műhelyében.

Mint mondja, rengeteg műanyag vesz bennünket körül, mely általában nem tartós. Érdemes egyedi berendezési tárgyakat választani, mert ezek hosszú távú megoldást nyújtanak. A természetes anyagokból készített lámpa környezettudatos is, hiszen a fa bármikor újrahasznosítható.

Róbert fagerendákból gyártja a világítótesteket, melyeket általában kovácsoltvas elemekkel egészít ki. A gerendalámpák bármilyen stílusú otthonba beillenek, kellemes hangulatot teremtenek. Egy jól elhelyezett, megfelelő izzókkal felszerelt falámpa érdekessé teszi a konyhát vagy a nappalit, de éttermekben is láthatunk ilyen világítótesteket.

— Megtetszettek a fából készített lámpák. Én is megpróbáltam ilyet előállítani, és sikerült. Mindig más típusú lámpát találtam ki, így kezdődött — körülbelül egy éve — ez a tevékenységem. Otthon voltam, volt szabadidőm, unatkoztam, és megpróbáltam. Főleg gerendákból készítem a lámpákat, új és régi gerendát is használok. Általában többégős, többfoglalatos lámpákat tervezek, de egyfoglalatos is került már ki a műhelyemből. Itt minden természetes anyag, a gerendától a kendermadzagig. Nem használok semmilyen műanyagot, a vezetékeket kivéve.  

* Mennyire keresettek ezek a lámpák?

— Nagyon, az emberek ugyanis igénylik azt, ami nem megy tönkre gyorsan, ami nem tömeggyártással készült, hanem egyedi és minőségi. Van, aki a konyhába vesz ilyen lámpát a munkalap fölé, de nappalikba és teraszokra is rendelnek gerendalámpát, sőt, az ebédlőkbe is illenek ezek a világítótestek. Igazából szerintem a lakás minden részében megtalálhatjuk a helyüket. Kisebb lámpákat is kérnek, azokat főleg az előszobákba veszik. Falilámpákkal is foglalkozom, ezeket kovácsoltvas tartóval rögzítik. A méretek változóak, 20-30 centimétertől 5 méteresek is lehetnek. Külföldön is, és itthon is értékesítem a lámpákat, küldtem már például Boszniába is belőlük. Nálam ez hobbiszinten működik, otthon, a családi házunknál van a műhely, egyedül dolgozom, mindent magam csinálok. Mostanában egy 1,5 méteres gerendalámpán dolgozom. Elég sok időbe telik, míg elkészül, mert van ugyan gépem is hozzá, de mindent kézzel csinálok.

* Tervezi bővíteni a műhelyét?

— Ezzel jelenleg a szabadidőmben foglalkozom, de tervezek bővítéseket. Azt szeretném ugyanis elérni, hogy ez legyen a főállásom, növekedjen a vásárlóköröm, és ebből éljek meg.

* A gerendalámpák készítése mellett más lakberendezési elemekkel is szeretne foglalkozni?

— Egyedi bútordarabokon, például asztalon és széken gondolkodom. Elég kicsi a műhelyem, még nincsenek meg a feltételeim a bútorkészítéshez, de idővel ebbe is szeretnék belevágni. Ha bővül a műhely, lesz rá mód. Örülnék, ha az emberek visszatérnének a természetes anyagokhoz. Keresik az ilyesmit, csak az a baj, hogy kevés a pénzük, és a kínai árut olcsóbban meg lehet venni. Nálunk is minden megdrágult, az alapanyag is, de ezek a lámpák szebbek, jobbak és tartósabbak, mint az olcsóbb, tömeggyártott változatok. Ha valaki ilyet vásárol, akkor egy időre nem lesz rá gondja.

* Részt vesz-e vásárokon, kiállításokon, kézművesrendezvényeken?

— Voltam már Topolyán, Kispiacon és Csantavéren, de a jövőben is megyek majd ilyen eseményekre. A munkáim mindenkinek tetszettek, akadt megrendelés is. Én mindent a megadott méretek alapján csinálok, a megrendelő igényei szerint.

A rusztikus stílus egyre közkedveltebb, mondhatni, a reneszánszát éli. A rusztikus szó latin eredetű, jelentése falusi, vidéki. E stílus legfőbb jellemzői a természetesség, a natúr színek és a durván megmunkált felületek. A rusztikus otthonok alapelemei a tömör fából készült, kovácsoltvas kiegészítőkkel ellátott, tartós és egyedi bútorok. Egy ilyen stílusú helyiség kiváló kiegészítői a horgolt csipkék, a porcelán dekorációs elemek, a régi használati tárgyak és a népi motívumok.

Fotók: Robin Wood

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..