home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Rejtő Jenő nyomában
Bíró Tímea
2023.04.22.
LXXVIII. évf. 16. szám
Rejtő Jenő nyomában

Rejtő Jenő Magyarkanizsán járt, de nyoma is veszett, április 13-án ugyanis megnyílt a városban a REJTŐzködő irodalom címet viselő Rejtő Jenő-kiállítás, mely Debrecenből érkezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény Dobó Tihamér Képtárába. A tárlat nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is sok érdekességet, játékot tartogat, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar irodalom legendás alakjára.

2017-ben nyílt meg az időszaki kiállítás a debreceni Déri Múzeum tagintézményében, a Debreceni Irodalom Házában. Aranyi Fruzsina, a Déri Múzeum múzeumpedagógusa elmondta, a lassan ötéves kiállítás kapcsán vegyes tapasztalataik vannak.


Sarnyai Károly köszöntőt mond

— Úgy látjuk, hogy az érdeklődők egy része ismeri Rejtő munkásságát, műveit, viszont a másik része egyáltalán nem, csupán a szerző nevét hallotta. Azért tartom jónak ezt a kiállítást, mert arra ad lehetőséget, hogy a hozzánk ellátogatók megkérdezzék, ki volt ő, mit lehet róla tudni, hol lehet a műveit elérni. Gyakran megesett az is, hogy tőlünk szerettek volna könyvet kikölcsönözni, és már ez is azt mutatja, hogy mennyire fellelkesültek a kiállítás kapcsán Rejtő Jenő művei iránt. Abból a szempontból is különleges az összeállítás, hogy Debreczeni-Veisz Bettina volt a kurátora, én pedig a múzeumpedagógusa, és a kezdetekről fogva együtt dolgoztunk rajta, egymást előremozdítva készítettük el a projektumot. Hiszünk abban, hogy mindenkiben ott él a homo ludens, a játékos ember, és ezért magát a kiállítást és a játékot az egészen kicsiktől kilencvenkilenc éves korig ajánljuk. Kiváló program a tárlat családok számára, illetve az egyéni látogatóknak tízéves kor felett. Az évek során azt tapasztaltuk, hogy az idősek egy része örömmel vett részt a játékban, viszont olyan tárlatlátogatóink is akadtak, akikben volt egy gát, nem szerettek volna játszani, merthogy a múzeumban az nem illik, csendben kell nézelődni, és a játék egyébként sem a korukhoz illő. Érdekes volt látni, amikor valaki leküzdötte ezt a gátat, elkezdett játszani, és ezt élvezte is. 2017-ben a Múzeumok Éjszakáján nyílt meg a kiállítás, és meglepően észleltük, hogy az édesapák voltak mindenki közül a leglelkesebbek — újságolta a múzeumpedagógus.


Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus

A játék Rejtő Jenő egyik életrajzi momentumából indul, mely szerint szőrén-szálán eltűnt, ám a kiállítás készítői egy kicsit átírták a valódi történetet.

— Siófokon még megvolt Salamon Béla és Karinthy Frigyes társaságában, de ezután felült egy vonatra, és eltűnt. A szerkesztőségünkbe érkezett egy levél, melyet Fülig Jimmy írt, aki Rejtő egyik népszerű irodalmi alakja, és borzasztó kéz-, illetve helyesírással bír, ezért bizonyos szavakat nem is tudtunk a levélből kiolvasni. A levelet közzétettük az újságban, és arra kértük a látogatókat, hogy azokat a szavakat, amelyeket mi nem tudtunk kiolvasni, segítsenek megfejteni. Ezt pedig úgy tudják megtenni, hogy a kiállításon a feladatok révén meg kell találni a betűket, egy összesítőbe beirkálni őket, majd az összeállt értelmes szavak és a levél segítségével találhatják meg Rejtő Jenőt, és itt ér véget a kiállítás — tudtuk meg Aranyi Fruzsinától.


Rejtő legendás alakjai is megelevenedtek a tárlaton

A kiállítás megnyitóján Sarnyai Károly, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója egyebek között azt is elmesélte a jelenlevőknek, hogy mikor és hogyan kezdődött az ő kapcsolata Rejtő Jenő műveivel.

— Rejtő valójában műfajt teremtett, mely véleményem szerint ma is megállja a helyét, ezért mindenkit arra biztatnék, hogy látogasson el a könyvtárba, és kölcsönözze ki a szerző műveit, hiszen olyan tudás rejlik ezekben a könyvekben, amelyet érdemes megszerezni — emelte ki.


Játékban a látogatók

A REJTŐzködő irodalom című tárlat nem először jár Vajdaságban, tavaly nyáron a palicsi Nyárhangoló Fesztiválon is megtekinthető volt. A múzeumpedagógus elmondta, nem utazó tárlatnak épült, viszont olyan nagy sikere volt, hogy Debrecenben is folyamatosan meg kellett hosszabbítani az időtartamát, és meghívás útján eljutott például Bécsbe és Temesvárra is.

A múzeumpedagógus hangsúlyozta, a debreceni Déri Múzeumnak és a Debreceni Irodalom Házának egyfajta küldetése, hogy népszerűsítse az irodalmat, és hatalmas érdeklődés van az iskolák részéről az ilyen jellegű kiállításokra. Rámutatott, az utóbbi években nagyon fontos szerepe van a múzeumpedagógiának abban, hogy a fiatalabb nemzedék számára érdekessé tegye a múzeum intézményét.

A fantáziában és kutatómunkában gazdag kiállítás május 19-éig várja a látogatókat a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban.

Rejtő Jenő (1905—1943), született Reich Jenő, magyar író, kabaré- és színpadi szerző, forgatókönyvíró, a magyar szórakoztató irodalom legnépszerűbb képviselője.
Látszatra ponyvaregényeket írt, de életművét manapság már az irodalmi körök is nagyra értékelik. Először színpadi darabokkal jelentkezett, később — külföldi utazásai során szerzett élményeire támaszkodva — kalandregényeken dolgozott. Sajátos stílusát egyéni, bizarr humor, „váratlan abszurd fordulatok, szürreális, gyakran kispolgári figurák és a társadalom fanyar humorba csomagolt kritikája” jellemezte. Legnagyobb sikereit P. Howard álnéven kiadott idegenlégiós regényparódiáival aratta, olvasottsága a Kádár-korban Jókai Móréval vetekedett. A pesti művészi élet ismert alakja volt, barátság fűzte a kor jelentős személyeihez, így például Karinthy Frigyeshez, Kabos Gyulához, Salamon Bélához, Latabár Kálmánhoz is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..