home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Reformok időszaka
FÖLDI Márta
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám

Megbízható partnereknek bizonyulunk? El tudjuk érni a kitűzött célt? Létrejön a hitelmegállapodás? — A közelmúltban befejeződött a tárgyalássorozat Szerbia kormányának képviselői és a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége között. Egyetértettek a költségvetési konszolidáció érdekében foganatosított intézkedésekkel, és mindet támogatták.

A tárgyalások központi témája a közvállalatokban végrehajtandó átalakítás volt. A kormány mintegy 700 cég számára fogalmazott meg takarékossági, gazdálkodási, valamint átszervezési terveket, melyeket nemcsak nagyvállalatoknál fognak alkalmazni, hanem a tartományi és az önkormányzati tulajdonban lévők esetében is. Ezekben a cégekben a hosszú évek alatt meggyökeresedett szokásokon kell változtatni.

Az elmúlt öt év alatt az államadósság egyharmaddal nőt, mert a kormány nem tudta ellenőrzése alatt tartani az államgaranciák folyamatát, valamint azért, mert számos közvállalatban rossz, eredménytelen ügyvitelt folytattak.

A legnagyobb és éppen ezért az államnak legtöbbe kerülő közvállalatok — mint a Srbijagas, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) — esetében az állam nem vállalhat kezességet hitelfelvételkor, mert bevett gyakorlat, hogy a veszteséges cégek nem fizetik vissza a kölcsönt, és előbb-utóbb költségvetési teherré válnak. A jövőben ezeknek és a hozzájuk hasonló vállalatoknak segítség nélkül kell törleszteniük az adósságaikat.

A Nemzetközi Valutaalap is felismerte a szerbiai közvállalatok átalakításának jelentőségét, ezért úgy döntött, hogy programját kibővíti, és figyelemmel kíséri majd a tervezett reformintézkedések végrehajtását.

Az IMF azt várja el a kormánytól, hogy piaci alapra helyezze a közvállalatok működését, és központosítsa az elosztó rendszert, mert állítása szerint ezáltal csökkenthetők a költségek — mindez azonban a regionális elosztó központok megszüntetésével járna. Bizonyos közvállalatok szerkezeti átalakítása a hatékonyabb működés érdekében drasztikus változásokkal fog járni.

Ezek a lépések meglehetősen fontosak a pénzügyi stabilizáció szempontjából, és ha nem kerül rájuk sor, akkor az eddigi takarékossági intézkedések hiábavalóak lesznek.

Szerbia igyekezett eleget tenni az IMF minden feltételének, hogy létrejöhessen az ország számára kedvező hitelmegállapodás. Ez egy újabb jelzés lesz a külföldi befektetőknek, hogy érdemes beruházniuk Szerbiában, és foglalkoztatniuk az itteni munkaerőt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..