home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Rajtunk is áll, hogy megvalósulhasson egy álom
Zvekán Péter
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám
Rajtunk is áll, hogy megvalósulhasson egy álom

A nemzetközi verseny érdekessége, hogy az idén a legesélyesebbek között szerepel két vajdasági lány is, akiknek továbbra is szükségük van a szavazatokra. Ennek kapcsán beszélgettem a szabadkai Zeneiskola dzsesszének tanszakának tanárnőjével, Dudás Beátával, és két tanítványával, illetve a két versenyzővel: Borsos Dórával és Zabos Reginával.

Manapság egyre divatosabbak az énekes vetélkedők. Magyarországon évente újraindítják a Megasztárt és az X-Faktort, ráadásul sokszor azt érezzük, hogy kellene már egy kis szünet, mert túl nagy a tempó egy ilyen kis országban, és ez sajnos a versenyzők teljesítményén is meglátszik. Ettől függetlenül ez még mindig egy jó kitörési lehetőségnek számít, ha van bennünk elég kurázsi, hogy belevágjunk, és ha van elég deviza a számlánkon.

Ez utóbbi miatt sokszor ütköztek akadályba a tehetségek, mert nem mindenki tudta megengedni magának a folyamatos utazást és az ott-tartózkodást. A modern kor vívmányai azonban lehetővé tették, hogy teljes egészében online megtartott és lezajló versenyekre is benevezzünk, és pont egy ilyen lehetőség által tud most kijutni a legtöbb szavazatot kapó énekes vagy zenész New Yorkba. A nemzetközi verseny érdekessége, hogy az idén a legesélyesebbek között szerepel két vajdasági lány is, akiknek továbbra is szükségük van a szavazatokra. Ennek kapcsán beszélgettem a szabadkai Zeneiskola dzsesszének tanszakának tanárnőjével, Dudás Beátával, és két tanítványával, illetve a két versenyzővel: Borsos Dórával és Zabos Reginával.

— A szóban forgó New York-i online dzsesszverseny, a Made In New York összesen hét kategóriát indított, s ezek közül nekünk a szólóének a legérdekesebb — mondta Bea. — Összesen 35 országból jelentkezett 250 dzsesszt szerető versenyző, hogy megmérettessék magukat. A verseny lényege, hogy az első forduló végén a hét legtöbb szavazatot kapott versenyző továbbjut, egy valakit pedig a zsűri jutalmaz ezzel. A zsűrit egyébként 3 Grammy díjas zenész alkotja, név szerint a dobos Lenny White, a szakszofonos Joe Lovano és a trombitás Randy Brecker. Eddig úgy volt, hogy október 15-én zárul a verseny, de mint kiderült, október végéig meghosszabbították a határidőt. Ezután a második forduló következik, amire már nem tudunk hatni. Itt kizárólag a zsűritagokra hárul a döntés. Ők fogják eldönteni, hogy ki az az egy személy, aki eljuthat 2014 tavaszán New Yorkba. A nem mindennapi élményhez az is hozzátartozik, hogy a legjobb pénzjutalmat is kap. Ez az összeg úgy alakul ki, hogy a szervezők eleve biztosítanak egy 3000 dolláros alapot, s ez kiegészül a részvevők nevezési díjának, azaz 50 dollárnak a 10 százalékával. Könnyen kiszámíthatjuk, hogy 3000 dollár, plusz 250 versenyzőként 5 dollár, az összesen 4250 dollár. Ahhoz viszont, hogy ezt az egyik vajdasági lány megkapja, szavazni kell. Méghozzá a www.madeinnyjazz.com oldalon. Miután megnyílt az oldal, ki kell választani azt a versenyzőt, aki a legjobban tetszik, esetünkben Borsos Dórát vagy Zabos Reginát. Ezt úgy tehetjük meg, hogy ráklikkelünk a videójuk mellett található VOTE feliratra, s meg kell adnunk a személyes adatainkat és az e-mail címünket, majd a rendszer automatikusan küld nekünk egy levelet. Ekkor be kell lépnünk a saját mailjeink közé, és rá kell klikkelnünk az őáltaluk megadott linkre. Ezzel bebizonyítottuk, hogy nem egy online program vagyunk, amelyik csalni akar, hanem élő ember. El sem tudjuk képzelni, hogy mennyire fontos szűrni manapság. Szerencsére ezt eddig sokan végigcsinálták. Ebben a pillanatban, amikor a cikket írom, Zabos Regina az első, Borsos Dóra pedig a negyedik. Már csak ebből is látszik, mekkora esélyük van a továbbjutásra.

Ez az énektudás azonban nem egy nap alatt jött össze. Ezért arról kérdezem a lányokat, hogy mióta foglalkoznak énekléssel.

— Én már egész kis korom óta éneklek — mondja Zabos Regina, akit már kisdiákként elvarázsolta a zene világa. Mint kiderült, már akkor is tehetségesnek számított, hiszen sorra nyerte az iskolában megtartott népdalversenyeket, valamint állandóan részt vett az általános művészeti vetélkedőkön, természetesen az ének kategóriában. S ezúttal is kiderül, hogy mennyire kicsi a világ, hiszen ezeken a vetélkedőkön az egyik zsűritag, Dudás Bea volt, aki már akkor felfigyelt rá. Amikor pedig befejezte az általános iskolát, akkor a volt tanára, Varga Iván felkereste Beát, hogy ez a lány folytatni szeretné az éneklést, és így került a későbbiekben a szabadkai Zeneiskolába. „Bevallom, Regina akkoriban a korabeli lányokhoz hasonlóan nagyon poporientált volt, de idővel nagyon megszerette a dzsesszt. Igaz nem volt könnyű elhagynia a popra jellemző énekstílust, és bár most is be-be villan időnként, azért nyugodtan elmondhatom, hogy roppant nagy mértékben fejlődött, és ez a versenyre beküldött felvételen is hallható” — tette hozzá Bea.

— Már kiskoromban élénken érdeklődtem a zene iránt, s idővel csak erősödött bennem ez a vonzalom. Én is a zeneiskolát választottam, és én is a dzsessz mellett döntöttem a klasszikus énekléssel szemben — mondta Borsos Dóra. A fiatal lány rengeteget gyakorol. Jelenleg a szabadkai diákkollégium lakója. Sokszor éjszakákon át énekel az arra kialakított helyiségben. A kitartó munkának köszönhetően több fellépésen is túl van már. Reginával együtt ő is fellépett a Jazzik fesztiválon a zenei középiskola zenekarával, de a zombori dzsesszfesztiválra is eljutott.

— Ez a lehetőség mindenféleképpen jól jön a lányoknak. Egyrészt megismeri általa őket a szakma egy része, és elterjed a hír, hogy van nekünk két olyan fiatal énekesnőnk, aki szívvel-lélekkel csinálja azt, amit csinál — véli Bea. — Ezenkívül a lányoknak nagy terveik vannak. Regina, aki jelenleg harmadéves a zeneiskolában, a Berklee-re szeretne kijutni, s a végzős Dóra is szintén zenével akar foglalkozni, jelentkezni fog a belgrádi dzsesszakadémiára, a székesfehérvári Kodolányi János főiskolára, de a Liszt Ferenc akadémián is próbát tesz Budapesten.

Egy szó mint száz, a lányok rengeteget dolgoztak azért, hogy minél jobbak legyenek a választott területen. A verseny amire pedig most beneveztek, és amelyen ilyen jól szerepelnek, nagyszerű ugródeszka is lehet. Még egyszer hangsúlyozom, hogy jelenleg Zabos Regina áll az első, Borsos Dóra pedig a negyedik helyen. Mégpedig egy olyan nemzetközi versenyen, ahol profik is indulnak. S most mi sokat tehetünk a lányokért. Ha van egy kis szabad időnk, látogassuk meg a www.madeinnyjazz.com weboldalt, kukkantsunk be a szóló kategória versenyzői közé, és szavazzunk a lányokra. Ha sokan vesszük a fáradságot, akkor megadjuk nekik az esélyt arra, hogy bekerüljenek a legjobbak közé, és talán még New York is összejön. Én már szavaztam, most önökön a sor. Remélem, sokan lesznek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..