home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Putyin Magyarországon
Talpai Lóránt
2017.02.12.
LXXII. évf. 6. szám
Putyin Magyarországon

Budapesten találkozott a magyar miniszterelnök és az orosz elnök — A vízi utak összekapcsolásáról tanácskoztak a Visegrádi Négyek — Sörháború Erdélyben és Magyarországon — Közeleg a harmadik világháború? — Mégsem lesz Pan Gimunból dél-koreai elnök

Budapesten találkozott a magyar miniszterelnök és az orosz elnök

Magyarországra látogatott, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfő. A magas rangú diplomáciai találkozón a többi közt szó esett a paksi bővítésről, a gázellátásról, sőt, a terrorizmus elleni harcról is. A magyar miniszterelnök megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot, emellett azt is hangsúlyozta, hogy a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert Európa nyugati felén erőteljes oroszellenes politika vált divatossá.

Magyarország és Oroszország első emberének találkozóján nagy figyelmet kapott a paksi atomerőmű két új blokkal való bővítése. Putyin elmondta, hogy a gazdasági együttműködés hangsúlyos eleme volt a megbeszélésnek, melyen nagy figyelmet szenteltek a két új paksi atomerőműblokk építésének. A 12 milliárd euró értékű beruházás 10 000 új munkahelyet teremt — mondta az orosz elnök, aki azt is bejelentette, hogy kidolgozták a kölcsönös áruforgalom és a befektetések erősítésének lehetőségeit.

A vízi utak összekapcsolásáról tanácskoztak a Visegrádi Négyek

A Visegrádi Négyek elnöki tisztségét betöltő Lengyelországban a belföldi vízi utak összekapcsolásáról és kihasználásáról tartottak nemzetközi konferenciát. A miniszteri tárgyalások eredményeként Lengyelország, Csehország és Szlovákia aláírhatja a Duna—Odera—Elba-folyosó előkészítésére tett javaslatot, melyet szlovák részről Érsek Árpád közlekedési miniszter látott el kézjegyével.

„Sűrűbbé kell tenni a vízi utakat, hogy a vízi közlekedés fokozatosan vetélytársává váljon az útjainkon közlekedő teherforgalomnak, különösen nagyobb távolságra való áruszállítás esetén. Ezért egyesítenünk kell az erőinket a V4 keretében, meg kell erősítenünk az együttműködést, és el kell indítanunk a határon átnyúló projektumok megvalósítását” — hangoztatta Érsek.

2030-ig az Európai Unió útjain történő szállítás 30%-át alternatív szállítási módokra kellene cserélni. A belföldi vízi közlekedés gazdasági szempontból előnyös, erősíti a kereskedelmet, összekapcsolja a kulcsfontosságú kikötőket, illetve támogatja az idegenforgalmat — áll a szlovák minisztérium nyilatkozatában.

Sörháború Erdélyben és Magyarországon

A marosvásárhelyi táblabíróság a múlt heti döntésével megtiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását, ráadásul a határozat szerint 30 napon belül meg kell semmisíteni az összes sörgyári berendezést és munkaeszközt. A márkanevet a Heineken követelte magának, de az Európai Márkahivatal másodfokon a romániai cég számára kedvezett. Az erdélyi sörgyár szerint azonban a helyi bíróság nem vette figyelembe ezt a döntést. Mint ismeretes, az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, ellopták a szellemi tulajdonát.

A román bíróság döntése kapcsán a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Heineken-termékek bojkottálására szólított fel. Lázár János miniszter a hódmezővásárhelyi képviselőtestület ülésén arra kérte a képviselőket, hogy a testület fogalmazzon meg egy felhívást, melyben bojkottra szólítja fel a vásárhelyieket, illetve felkéri a helyi vendéglátósokat és kereskedőket, hogy lehetőség szerint többé ne forgalmazzák az említett nyugat-európai cég termékeit. A határozatot azóta már el is fogadták. Kószó Péter alpolgármester azt javasolta, hogy ajánlják fel az Igazi Csíki Sört gyártó cégnek a Hódmezővásárhelyre való költözést.

Közeleg a harmadik világháború?

Úgy látszik, hogy a világ újabb háborúra készül, ismét fenyeget a nukleáris világégés lehetősége — legalábbis Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök szerint, aki a Time amerikai hetilapban megjelent cikkében fogalmazott ennyire borúlátóan.

„A politikusok és a katonai vezetők egyre harcosabb nyilatkozatokat tesznek, a védelmi katonai doktrínák is veszélyesebbek lesznek, illetve a kommentátorok és a tévés személyiségek is csatlakoznak a harcias hangú kórushoz. A világ vezetőinek az ENSZ-ben kellene megállapodniuk az új nukleáris fenyegetés elhárításának módjáról. A kezdeményezést Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnöktől várom, hiszen ez a két állam birtokolja az atomfegyverek kilencven százalékát, ezért ők ketten különösen nagy felelősséggel tartoznak a világ sorsáért” — írta a volt szovjet államfő. Gorbacsov szerint a tömegpusztító fegyverek egyre olcsóbbak, és viszonylag könnyen elérhetőek, ami csak növeli a háború veszélyét.

Mégsem lesz Pan Gimunból dél-koreai elnök

Nem indul el a dél-koreai elnökválasztáson Pan Gimun volt ENSZ-főtitkár. Ezt ő maga jelentette be egy sajtótájékoztatón. Mint mondta, korábbi szándéka ellenére azért nem indul a megmérettetésen, mert csalódott a dél-koreai politikai elitben, viszont részletesebben már nem fejtette ki, konkrétan mire is gondolt.

A választási bizottság január közepén közölte, hogy noha Pan hosszú ideig tartózkodott külföldön, mégis jelöltetheti magát államfőnek. Korábban ugyanis aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy lehet-e elnökjelölt, hiszen 2007 óta az ENSZ főtitkáraként Dél-Korea területén kívül élt, jóllehet hivatali ideje alatt több alkalommal is hazalátogatott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..