home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Popcorn és karosszék
(—)
2014.01.22.
LXIX. évf. 4. szám
Popcorn és karosszék

Míg a héten a szocialisták és a haladók egymással voltak elfoglalva, addig a demokratáknál nem sikerült az elnökbuktatás. Ez utóbbiról a szerbiai internetes portálok gyakorlatilag élő tudósításban közvetítettek, így a politika iránt még meg nem csömörlöttek számára egy jó nagy adag pattogatott kukorica és egy kényelmes karosszék egész napi programot, már-már sportmérkőzéssel felérő szurkolási lehetőséget nyújtott a feles energiák levezetésére. Pár napig a leendő nyugdíjasoknak is volt miért izgulniuk...

Ha nem tetszik, fel is út, le is út!

Komoly feszültség alakult ki Aleksandar Vučić és Branko Ružić magas rangú szocialista politikus, tárca nélküli miniszter között. Ez utóbbi ugyanis azt találta nyilatkozni, biztos abban, hogy Dragan Đurić, a Partizan labdarugóklub közelmúltban letartóztatott elnöke ártatlan. Minderre a legerősebb párt elnöke indulatosan reagált: „Nincs bajom azzal, ha Ružić számára én vagyok a bűnös amiatt, hogy az ő barátai bűncselekményeket követnek el, vagy legalábbis így vélekednek minderről a hivatalos szervek, viszont azzal komoly problémám van, hogy minden egyes alkalommal, amikor az állam a dolgát teszi, ők a másik oldalra állnak. Ezt egyesek a közéletben megtehetik, de az állam képviselői nem.” (B92)

Megszűnik az egészségügyi hozzájárulás?

A Danas napilap úgy értesült, a Gazdasági Minisztérium azt fogja javasolni a kormánynak, hogy szüntesse meg az egészségügyi biztosítást. A gyógyítással járó költségeket ezentúl a költségvetésből finanszíroznák. A tervezet szerint az egészségügyi ellátás minden szerbiai állampolgárnak alanyi jogon járna. Mindez természetesen azt eredményezheti, hogy az így kieső jövedelmeket más adók bevezetésével, illetve a már meglevők növelésével pótolnák. (Danas)

200 euró lesz a nyugdíj?

Aleksandar Stevanović, a gazdasági miniszter tanácsadója megerősítette a Danas napilapnak azt az információt, hogy tervben van a nyugdíjrendszer gyökeres átalakítása. Az elképzelések szerint minden nyugdíjas egységes 200 eurós juttatásban részesülne, ez az összeg a tanácsadó szerint ugyanis elégséges a havi túléléshez. A rendszert fokozatosan vezetnék be, azzal, hogy a már nyugdíjban levőket mindez nem érintené. A kijelentés természetesen hatalmas felháborodást váltott ki a közvéleményben, így pár nappal később Saša Radulović gazdasági miniszter sűrű bocsánatkérés mellett személyesen cáfolta mindezt, azt állítva, hogy a Danasban megjelent nyilatkozat egy telefoninterjú alapján készült, a szöveg autorizálása, vagyis jóváhagyása nélkül. (Danas, B92)

Napok múlva döntés születik

Hónapok óta folyik a találgatás arról, hogy idén tavasszal lesznek-e Szerbiában előrehozott választások. Az elmúlt hetekben az a vélemény kerekedett felül, hogy elképzelhető, mégsem lesznek. Zorana Mihajlović energetikai miniszter ezzel kapcsolatban a múlt szombaton azt mondta az újságíróknak, hogy erről a kérdésről tíz napon belül dönt a Haladó Párt elnöksége. A Politika napilap kormányközeli forrásokból ugyanakkor úgy tudja, Tomislav Nikolić államelnök január 29-én fogja kiírni a rendkívüli választásokat. (Tanjug, Politika)

Đilas túlélte

Valóságshow-vá sikeredett a Demokrata Párt szombaton megtartott, a vasárnapba is átnyúló újvidéki ülése, amelyről a szerb napilapok internetes felületükön élőben tudósítottak. A Főbizottság maratoni, tizenkét órás vita után végül 274 szavazattal — 127 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett — elfogadta Dragan Đilas pártelnök negyedéves jelentését. Az indulatoktól sem mentes vitában Đilast leghevesebben Boris Tadić volt államelnök támadta, ugyanakkor Bojan Pajtić tartományi kormányfővel a DP olyan befolyásos politikusai sorakoztak fel a jelenlegi elnök, Đilas mellett, mint Dragoljub Mićunović, Dragan Šutanovac és Balša Božović. (Blic, Kurir, Tanjug)


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..