home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Pásztor: Jövőt írunk. A 2020-as választás tétje, hogy megmaradunk, vagy megadjuk magunk
Fehér Márta
2020.03.18.
LXXV. évf. 11. szám
Pásztor: Jövőt írunk. A 2020-as választás tétje, hogy megmaradunk, vagy megadjuk magunk

A magyarittabéi és a bácskossuthfalvi Kossuth-szobornál az idén is megemlékeztek március 15-éről, Vajdaság-szerte több helyszínen koszorúztak és tartottak alkalmi szabadtéri műsort.

Nemzeti ünnepünkön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a központi szabadkai ünnepség elmaradt a koronavírus-járvány miatt, Pásztor István VMSZ-elnök rendhagyó módon, felvételről mondott beszédet a Pannon Televízió és a Szabadkai Magyar Rádió műsorában. Orbán Viktor levélben köszöntötte a külhoni magyarságot.

— Március 15-e a legszebb nemzeti ünnepünk — fogalmazott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke ünnepi beszédében. — Benne van a feltámadás és az élet. (…) A szabadság ünnepe március 15-e. A nemzeti és emberi szabadság ünnepe, ami bizonyíték is egyben. Annak bizonyítéka, hogy az emberek döntenek. (…) A népfelség elvénél nincs szentebb és fontosabb. Ha a demokráciában hiszünk, akkor az emberben hiszünk, az emberek sokaságában, a nemzetben. És abban, hogy az embereknek jogukban áll eldönteni a jövőjüket. Jogukban áll eldönteni, kik és merre kormányozzák sorsukat, ami egyéni sors ugyan, de a társadalom szövetében közös sorssá fonódik. (…) Talpra, magyar, kiáltott Petőfi 172 évvel ezelőtt. És mi, ha meghalljuk ezt a felszólítást, tudjuk, hogy ez mit jelent. Azt jelenti, hogy dolgunk van. A dolgunk pedig az, hogy túléljünk. Ezt jelenti, hogy talpra kell állnunk. Mert csak akkor élhetjük túl a megpróbáltatásokat, a kudarcokat. Talpra, magyar, mert csak akkor van jövő. A jövő, ami a közösségben és a fejlődésben mérhető. (…) Különleges választás az idei szerbiai általános választás. Egy újabb száz évet kezdünk benne mi, vajdasági magyarok. Szeretném, ha ebben a kampányban el tudna jutni az emberek lelkéhez a VMSZ üzenete: a szülőföldünkért, az európaiban közös jövőért, amit nem válthatunk aprópénzre, de ebben a választásban mindenünket feltesszük rá. Vagy megmaradunk, és talpon tartva fejlesztjük tovább intézményrendszerünket az oktatástól a művelődésen át az örökségvédelmen keresztül a gazdasági erőnk fokozásáig, vagy pedig megadjuk magunkat az elfogyásnak, ami ma még nem valóság, de riasztó tüneteket mutat. Azt szeretném, ha minden ember lelkéhez eljutna az üzenetem: a Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen magyar érdekvédelmi szervezet Vajdaságban, ami képes érvényre juttatni a magyarság akaratát. A VMSZ az elmúlt években kialakította azt a működési hálót, aminek eredményeképpen minden községben, ahol magyarok élnek, jelen fogunk lenni. Ennél nagyobb tétje van annak, hogy ahol történelmileg, kulturálisan, számbelileg erősen vagyunk jelen, képesek leszünk-e ezt politikai erőre konvertálni. A döntés a magyar emberek kezében van — fogalmazott Pásztor István március 15-ei ünnepi beszédében, mellyel a VMSZ megkezdte választási kampányát. 


A Pannon TV felvétele

Az ünnepi beszédet alkalmi összeállítás követte, szintén felvételről, a Márciusi ifjak című ünnepi műsort Kucsov Borisz rendezte.

— Magyarország nem létezhet az erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai magyar közösségek nélkül — írta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki a nemzeti ünnepen a határon kívüli magyarsághoz levelet intézett, melyben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett. A '48-asok követőiként azt kívánjuk, s arra esküszünk, hogy az egyedülálló nyelvi, szellemi és kulturális örökséget, amelyet több mint ezer év leforgása alatt a Kárpát-medencében létrehoztunk, megtartjuk, és mindannyiunk javára tovább is gyarapítjuk — fogalmazott levelében a magyar miniszterelnök.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..