home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Paradoxonok és variációk
(—)
2015.03.18.
LXX. évf. 11. szám

Egészen biztos, hogy április végén jelentősen átalakul a mostani kormány. Javában készülnek azok a törvények, amelyek a közszféra karcsúsítását, illetve a bérezés további racionalizálását érintik. A fenyegetések miatt a B92 meghatározatlan időre elhalasztotta a Reporter című műsor adásba kerülését.

Árparadoxon

Az a paradox helyzet állt elő, hogy a szokásos év végi kifizetések miatt a statisztikai adatok szerint a tavalyi évhez viszonyítva növekedtek a bérek, az árak pedig a megnövekedett forgalom mellett stagnálnak. A polgárok azonban mindebből nem sokat észlelnek. Az újvidéki Dnevnik napilapnak nyilatkozó közgazdászok szerint ebben az ellentmondásban mindkét félnek igaza van. A vásárlóerő csökkenése azonban elkerülhetetlen, és a helyzetet csak fokozni fogják a már bejelentett — noha részleteiben még nem ismert — elbocsátások, az áram drágulása és a már most is érzékelhető fizetés-, illetve nyugdíjcsökkentés. Mindez azt fogja eredményezni, hogy az emberek által tapasztalt valóság rövidesen a statisztikai adatokban is meg fog mutatkozni. (Dnevnik)

Kormányátalakítási variációk

Javában folynak a találgatások az áprilisi kormányátalakítással kapcsolatban. A belgrádi Blic három lehetséges forgatókönyvről értesült Aleksandar Vučić kormányfő környezetéből. A napilap úgy tudja, hogy a döntő nap április 27-e lesz, és Vučić nem fogja beérni a kozmetikai cserékkel, hanem átfogó váltásra készül. Az első forgatókönyv szerint a kormányból kizárják majd a szocialista minisztereket. A második lehetőség szerint a szocialisták benn maradnak a kormányban, Vučić pedig a saját pártjából távolítja el a gazdasági reformokkal szemben ellenállást tanúsítókat. Ez egyúttal Zorana Mihajlović távozását is maga után vonná. A harmadik, jelenleg legkevésbé valószínű változat szerint maga Vučić adná be a lemondását. (Blic)

Áprilisban ismertetik az elbocsátások menetrendjét

Kori Udovički közigazgatási miniszter úgy nyilatkozott a Blic napilapnak, hogy a közszféra racionalizációját érintő törvényt április végén fogják ismertetni. A napilap úgy tudja, hogy a törvény egészen 2018 januárjáig érvényben lesz. Az eddigiek alapján gyökeres átszervezéssel kell majd számolni, mely elsősorban az egészség-, illetve a tanügyet fogja érinteni. (Blic, Tanjug)

Nem lesznek egyformák a bérek

A Večernje novosti pedig a fizetésről szóló törvénytervezetről írt. A jól értesült napilap úgy tudja, hogy bizonyos elképzelések szerint az orvosok, illetve a tanárok bérezése attól is fog függni, hogy hol dolgoznak. Azok a nővérek és orvosok, akik például HIV-vírussal fertőzött betegekkel foglalkoznak, nagyobb juttatatásban fognak részesülni, mint azok, akik egy egészségházban végzik a feladatukat. Hasonlóan nagyobb bérezésre számíthatnak azok a tanárok, akik rendellenességgel született gyerekeket oktatnak. Az is elképzelhető, hogy a fizetés nem minden településen lesz ugyanakkora. Például a Belgrádban dolgozó tanárok és orvosok nagyobb bért kapnának, mint azok, akik kisebb településen élnek. Az indoklás szerint azért, mert a fővárosban drágább a megélhetés. (Večernje novosti)

Biztonsági okokból elhalasztva

Nagy felhördülést okozott a B92 televízió bejelentése, mely szerint a csatorna biztonsági okokból elhalasztja, vagyis nem mutatja be Brankica Stanković Reporter (Riporter) című műsorát. Az ismert szerb oknyomozó riporter a fenyegetések miatt évek óta rendőrségi védelemben részesül. A Független Szerb Újságíró-egyesület (NUNS) szerint mindez egyértelműen jelzi, hogy az újságírókat ért fenyegetések veszélyeztetik az újságírói szabadságot. A NUNS azt is sajnálatosnak tartja, hogy a Brankica Stankovićot ért szervezett támadásokban bizonyos újságok is részt vesznek. (B92, Beta)

Senki sem élte túl

Lezuhant az a katonai helikopter, mely Novi Pazarból szállított egy súlyosan beteg babát Belgrádba. A tragédiában heten vesztették életüket: a szerb hadsereg két pilótája és technikusa, két egészségügyi dolgozó és az ötnapos csecsemő. A szerb kormány vasárnapra, március 15-ére gyásznapot rendelt el. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..