home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Pál apostol megtérésének emlékezete
KOVÁCS Nándor összeállítása
2007.01.24.
LXII. évf. 4. szám

Január 25-e a Jóraforduló Pál napja. Az a nap, amikor az állhatatos és irgalmatlan keresztényüldöző Sault a damaszkuszi úton Jézus szelíd kérdése, hogy ,,Saul, Saul miért üldözöl engem?', addigi életvitelének megváltoztatására késztette. Fényesség vette körül. Földre rogyott, három napig imádkozott...

Január 25-e a Jóraforduló Pál napja. Az a nap, amikor az állhatatos és irgalmatlan keresztényüldöző Sault a damaszkuszi úton Jézus szelíd kérdése, hogy ,,Saul, Saul miért üldözöl engem?', addigi életvitelének megváltoztatására késztette. Fényesség vette körül. Földre rogyott, három napig imádkozott, töprengett, átértékelte életét. Megkeresztelkedett. Az azt követő szombaton pedig a damaszkuszi zsinagógában határtalan volt a megrökönyödés, amikor immár Pálként fölállt, és a farizeus biztos szentírásismeretével bizonyította a hallgatóság előtt, hogy a Názáreti Jézus valóban a megígért Messiás, és hogy a történtek után ő már Krisztusé. Kitört a fölháborodás. Meg akarták kövezni az ,,áruló'-t. Barátai segítségével sikerült megmenekülnie. Arábiába vonult, hogy értelmét, lelkét és akaratát megtisztítsa.
A római polgársággal rendelkező Saul egyébként apja tarzuszi műhelyében először a sátoranyag-készítés mesterségét tanulta ki, majd hivatásos írástudónak készült Jeruzsálemben. Képzett farizeusként a mózesi törvényt szigorú módon igyekezett betartani. Megtérése után maga vall erről a korszakáról: ,,Én (...) féktelenül üldöztem az Isten egyházát, és pusztítottam azt. (...) De amikor úgy tetszett annak, aki engem anyám méhétől fogva kiválasztott, kegyelme által elhívott, hogy hirdessem őt a pogányok között (...). Júdea keresztyén gyülekezetei azonban személy szerint nem ismertek engem. Csupán ezt hallották: Aki egykor üldözött minket, most hirdeti azt a hitet, amelyet valamikor pusztított. És dicsőítették énértem az Istent.' (Gal 1,13.15-16.22-24).
Létezik ,,természetes' út is Istenhez: a gyermek vallásos családba születik bele és hívőként nő fel. Mégsem lesz soha valójában keresztény, ha a hite nem tudatosan átélt, megértésre törekvő megtérés eredménye. A hitet mindenkinek magának kell újragondolnia és meg kell harcolnia érte, hogy az személyes tapasztalatának a részévé váljék.
Legalább egyszer mindenkinek végig kell menni a lelki változás útján. Ám azok, akik napjainkban múltjuk igazolása végett oly előszeretettel hivatkoznak Pál damaszkuszi útjára, a legfontosabb mozzanatot rendre kihagyják, azt, hogy mindent be kell vallani: szembenézni és radikálisan újrakezdeni. Ezért mondhatta Szent Ágoston a Törvény útjáról a Hit útjára tért apostolról: ,,Pál földre esett, hogy megvakuljon, megvakult, hogy megváltozzék, megváltozott, hogy elküldessék, elküldetett, hogy az igazságért megölessék.' A keresztény mozgalom ezzel a lépéssel indult el, ezáltal lett világvallássá.
Néprajzi vonatkozásban is Jóraforduló Pálként emlegették a tél közepeként számon tartott napot, most fordul az idő jobbra. A nap időjárásából a termésre, a gazdaság kilátásaira következtetett a régi falu népe. Úgy tartották, a jó idő bő terméssel, a köd a jószág pusztulásával, a szélvihar háborúval jár. Terményvarázsló szokás volt, hogy a hagymadugványos tarisznyát fordítva akasztották vissza, s megfordították a szögön a szitát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..