home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Pacsér mindenkit vár
Tóth Tibor
2019.07.21.
LXXIV. évf. 29. szám
Pacsér mindenkit vár

A pacséri tófürdő 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A 65 x 65 méteres, sós vizű gyógytó, melynek vízfelülete csaknem 2000 négyzetméter, legmélyebb pontja 1,6 méter, valamint a tavaly januárban átadott, 200 négyzetméter vízfelületű fedett rész, melyben két 70 cm mélységű medence kapott helyet, kiváló felüdülést nyújt mindenki számára. Ottjártunkkor meggyőződhettünk róla, hogy a pacséri tófürdő széles körben látogatott, hiszen a parkolóban nemcsak szabadkai és topolyai, hanem zentai, újvidéki, belgrádi, zombori, magyarkanizsai, nagybecskereki és magyarországi rendszámtáblás autót is láthattunk. A tó vize a már megszokott, lilás árnyalattal várja a fürdőzni és pihenni vágyókat.


A pacséri tófürdőben naponta több százan keresnek menedéket a hőség elől (a szerző felvételei)

A pacséri gyógyvíz 1400 méter mélyről tör felszínre. A kútból kikerülve a 74 fokos hőmérsékletű víz a mederben 30-35 fokra hűl vissza. Ásványianyag-tartalma igen magas: nátrium, kálium, lítium, ammónia, kalcium, magnézium, stroncium, hidrokarbonát, klór, bróm, jód, fluor, nitrát, szulfát található benne. A pacséri víz legfőbb sajátossága, hogy egy literben 22 gramm só található, tehát annyira sós, mint a tenger. Az elemek kiváló hatással vannak a többi közt a bőrbetegségekre, izomhúzódásokra, sérülésekre, érrendszeri, reumás, légúti és nőgyógyászati megbetegedésekre. A fedett rész 700 négyzetméter összterületű épületben kapott helyet, az ülőmedencékben 32-34 fokos víz segíti a vendégek gyógyulását és kikapcsolódását. A tófürdő melletti, 240 négyzetméteres épületben öltözők, vizesblokk és vendéglátóipari létesítmény — ahol üdítők, sör, fagylalt, kávé, lángos, palacsinta, hasábburgonya is kapható — várja vendégeit. A kínálatot szeretnék pizzával, pljeskavicával és csevappal bővíteni. A fürdő előtt biztonságos, ingyenes parkolót létesítettek, a fürdőtől a bajmoki útig pedig 1 km hosszú és 3 méter széles betonúton közlekedhetnek a vendégek.

— A vállalkozó szelleműek már márciusban kimerészkedtek a kültéri tóra, a legtöbben azonban csak a meleg idő beköszöntével választják a kinti fürdést. A 33 fok körüli, sós, lilás színű, kuriózumnak számító tófürdőnk csalogatja most ide leginkább a vendégeket, ősztől nyárig pedig a fedett részben, a kapaszkodó korláttal felszerelt medencét választják a hozzánk látogatók. Tehát 365 napon át működünk, kedvezőtlen időjárás esetén sem kell hazamenniük a fürdőzőknek. Az összes szolgáltatás — tehát a játszóterek, a napágyak, a napellenzők — a belépőjegy megváltásával ingyen használható. Áraink nem változtak a tavalyiakhoz képest, azaz a belépő felnőtteknek és 14 év feletti gyermekeknek 300, 4 és 14 év közötti gyermekeknek 200 dinár, a 4 év alattiak számára pedig díjtalan. A helyiek fél áron vehetik igénybe a fürdőt, a zárás előtti két órában pedig a vidékiek is 300 dinár helyett 150 dinárért juthatnak be. Az utolsó két óra nagyon népszerű, hiszen a munkaviszonyban levők főleg erre az időszakra időzítik az érkezést, így munka után ők is egy kicsit megmártózhatnak a kellemes vízben — mondta Szabolcski Szabolcs, Pacsér helyi közössége tanácsának elnöke.


A fürdő mindennap 10 órától 19.30-ig üzemel

A tófürdőnek bizonyos itthon tartó ereje is van, hiszen helyieket alkalmaznak, akik között sok a fiatal. A faluban egyre többen vásárolnak házat, melyet felújítanak, majd bérbe adnak az idelátogató turistáknak.

— A vendégéjszakák számáról nincsenek pontos adataink, de a szálláshelyek folyamatosan bővülnek, a jelenlegi kapacitással naponta 30-40 vendéget el tudunk szállásolni. Több minősített vendégház is működik a településen, az apartmanok hirdetőtáblákkal népszerűsítik magukat a falu több pontján, továbbá a közösségi portálokon és az internetes nemzetközi szállásfoglalási lehetőségek között is megtalálhatók. A vajdasági települések számára a falusi turizmus egy kitörési pont. A tófürdő a legnagyobb kincsünk. Büszkék vagyunk, hogy megépítettük, nagyon vigyázunk rá, és lehetőségeinkhez mérten folyamatosan szeretnénk fejleszteni. Elképzelhető, hogy a bácskossuthfalvi fürdővel közös csomagot tudunk nyújtani, hiszen ott inkább a wellness-szolgáltatásokat részesítik előnyben, nálunk pedig a gyógyfürdői jelleg dominál. Az idelátogató vendégek számának növekedésével a helyiek házi termékei iránt is megnőne a kereslet, így ők nagyobb mennyiséget is értékesíteni tudnának. Minden tóváros elkezdte valahol. Pacsér jó úton halad, a tófürdő a helyieknek épült, meg is szeretnénk tartani számukra, az ő boldogulásuk érdekében üzemel. Hamarosan szeretnénk megnyitni a szaunát, valamint a masszázsszolgáltatást is bevezetnénk az idei szezonban. Kétféle szaunával várjuk majd vendégeinket. Az infraszaunában 50 fok körüli lenne a hőmérséklet, a finn szauna pedig 60-70 fokon üzemelne. Mindkettőben egyszerre 3-5 ember tartózkodhat. A szaunákat megfelelő feltételek között lehet majd használni, az is meg lesz határozva, mennyi időt lehet bent eltölteni, ennek a szabálynak a betartására nagyon oda kell figyelni. Kezdetben egy masszőrt alkalmaznánk, és az igények alapján bővítenénk a kínálatunkat. A hosszú távú terveink közé, ha nagyobb pályázatokon nyerünk, a fedett medence ikerépületének a felépítése tartozik, sőt, akár egy nagyobb fürdőkomplexumot is létrehoznánk, hogy még vonzóbbá váljunk a fürdőzők számára.


Zuhanyzók, napágyak, balról a tavaly januárban átadott fedett rész

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..