home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nyugat felé is lehet keletre menni
Tóth Péter
2021.05.08.
LXXVI. évf. 18. szám
Nyugat felé is lehet keletre menni

Nem csak propaganda, gazdaságunk az idén jó eséllyel valóban növekedést tud produkálni a járványhelyzet negatív hatásai ellenére is. Ez jó hír, hiszen a viszonylagosan alacsony életszínvonal miatt egy jelentős gazdasági hanyatlás sokrétű negatív folyamatokat, negatív spirált generálna nagyon gyorsan.

A jövőre nézve azonban számos kihívásnak kell majd megfelelni, még akkor is, ha az optimista forgatókönyvek valósulnak meg, és gyorsan túl leszünk a járványhelyzet nehezén. Számolni kell például azzal, hogy a demográfiai folyamatok és a korábban tapasztalt jelentős elvándorlás miatt már most is kezdünk beleütközni a munkaerő-tartalék korlátaiba. Mennyiségben és minőségben is egyre nehezebb megtalálni a megfelelő munkaerőt. Erre a kihívásra az egyik lehetséges válasz, hogy a termelékenység növelésére kell a nagyobb hangsúlyt helyezni. Szerencsére — egyfajta mentőövként — a negyedik ipari forradalom rendkívüli perspektívákat kínál.

A társadalmi értékrend szélesebb összefüggéseinek ismerete nélkül azonban nehéz a társadalmat finomhangolással befogadóvá tenni egy teljesítményorientált kultúra elfogadására. Az erős multicégek meghatározó jelenléte nélkül nem kis feladat egy, a miénkhez hasonló adottságú ország gazdaságát növekedési pályán tartani. A világcégeknek viszont közismerten kényelmesebb úgy terjeszkedni, hogy a nemzetállamok helyi szabályozása helyett csupán egy globális szabályrendszernek kell megfelelniük. A globalizáció szempontjából a nemzetállamok, különösen a szorosabb integrációt és a föderalista törekvéseket ellenző kormányok által irányítottak jelentős akadályok. Egyszersmind a legnagyobb, fizetőképes kereslettel bíró, fejlett piacokon amellett, hogy elöregedőben van a lakosság, a tartósan magas életszínvonal következtében telítődött is a terület, az ott élőket kevésbé motiválja a fogyasztás.

A globalizáció munkalehetőségeket teremt, de állások megszűnéséhez is vezethet. Hatásaival mindenképp számolni kell annak érdekében, hogy a benne rejlő lehetőségeket a lehető legjobban ki lehessen használni. A nemzetközi kereskedelem liberalizációjának általános eredményei pozitívak, egyes ágazatok viszont nehéz helyzetbe kerülnek. A munkavállalók más ágazatokba való áthelyezéséhez szükséges alkalmazkodási időszak hossza hátrányos hatással lehet a kezdeti előnyökre.

A globalizáció — noha csak viszonylag új keletű fogalomként vált napjainkban divatossá — valójában a régmúltba nyúlik vissza. Ma inkább a folyamat felgyorsulásáról és új megjelenési formáiról, illetve összefüggéseiről és új mozgatóerőiről lehet beszélni, mintsem a gyökereiről. Nem lehet azonban nem megemlíteni, hogy most van 500 éve annak, hogy megölték Magellánt, aki elsőként hajózta körül a Földet. Sokan erre úgy tekintenek, mint a globalizáció kezdetére.

A globalizálódás egy folyamat, nem befejezett tény, nem csak gazdasági jellegű. Társadalmi, szociális, politikai, intézményi és nem utolsósorban kulturális vonatkozásai, hatásai vannak. A tartalmára, összetevőire és hatásaira vonatkozó értelmezések egy részének egyik fogyatékossága, hogy a folyamat lényegét, tartalmát és végső irányát leszűkítik annak egyik-másik mozzanatára. De az értelmezések nem kevésbé gyakori és súlyos hátránya, hogy a globalizáció hatásait egybemossák a gyakorlatban tapasztalt, de más eredetű hatásokkal. Végezetül térjünk vissza a kezdetekre, Magellánra, a tragikus sorsú felfedezőre, aki meghatározta a történelem további folyását és alakulását azzal, hogy „nyugat felé akart keletre menni”. Ez valójában végül sikerült is neki. Eltökéltsége, képzelőereje által, valamint azzal, hogy kétdimenziós térképek helyett földgömböt használt a világ megértéséhez, elképesztően új lehetőségeket teremtve.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..