Nyílik a Virág Szegeden

Nyílik a Virág Szegeden

Néhány évvel ezelőtt még együtt említették a dómmal, ha a Tisza-parti városról volt szó. Szegeden a Fogadalmi templom és a Virág cukrászda volt a városba érkezők számára az a tájékozódási pont, ahova érkeztek, vagy ahol találkoztak ismerőseikkel. Azután a dóm egyedül maradt. A Virág cukrászdát 2008-ban egyik napról a másikra bezárták, úgy tűnt, véglegesen lakat került a patinás vendéglátóhelyre.

Különféle tulajdonjogi perek kezdődtek a bérlő és a tulajdonos (Szeged városa) között. A korábbi bérlő ugyanis beruházott az ingatlanba, és ezt próbálta behajtani az önkormányzaton, a város viszont tetemes bérleményi hátralékot követelt a Virág Cukrászda Kft.-től. Hosszú és kínos procedúra kezdődött, mígnem december elején megszületett a Szegedi Ítélőtábla jogerős döntése: a korábbi közvetett tulajdonosnak 15 napon belül ki kell ürítenie a Klauzál téri Virág cukrászda és a vele szemközti épületben működő Kis Virág fagylaltozó ingatlanjait, így az önkormányzat már tavaly birtokba vehette a népszerű üzlethelyiségeket.

A Virág ugyanis népszerű, ehhez most sem férhet kétség. A cukrászdának otthont adó Zsótér-ház 1873-ban még az úgynevezett „nagy víz” (a Szegedet romba döntő 1879. évi katasztrofális árvíz) előtt épült, s 1874 nyarán nyílt meg benne a cukrászda. A történetéhez tartozik, hogy 1922-ben a trianoni békediktátum után a Temesvárról áttelepült Virág Géza cukrász vásárolta meg az édesszájúak szegedi Mekkáját, és testvéreivel együtt hamarosan híressé is tette a város központjában levő cukrászdát. A II. világháború után államosították a sütemények és a kávék birodalmának számító épületet, s attól kezdve csak Virágnak nevezték, míg be nem zárta kapuit a vendégek előtt.

Most újra felcsillant a remény: ha minden a tervek szerint történik, akkor a Virág 2014 tavaszán Szegeden újra kibontja szirmait, hogy régi szépségében pompázhasson...

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Nyílik a Virág Szegeden
Riport
Nyílik a Virág Szegeden
Riport
Facebook

Támogatóink