home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nőktől nem csak nőknek
Szilágyi Edit
2022.03.23.
LXXVII. évf. 12. szám
Nőktől nem csak nőknek

Nők a közéletben címmel tartott a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) Női Fórumának óbecsei szervezete kerekasztal-beszélgetést a Than Emlékházban. A megszokott gyakorlattól némileg eltérve az eseményen nem csak a nők vettek részt, hiszen a problémákat, sikereket, kudarcokat, terveket, megvalósítandókat a férfiakkal közös erővel kell megoldani.

A rendezvényt Sétáló Tímea, a VMSZ helyi Női Fórumának elnök asszonya nyitotta meg, a moderátor Szilágyi Edit, a fórum alelnöke volt.

Sorjáztak a válaszokra váró kérdések, indítva a vitathatatlan ténnyel, hogy a nők együttes ereje falakat mozdíthat meg. Fontos kérdés, hogy egy nő az úton a karrier felé megváltozik-e, és ha igen, miben. A család lehet elfogadó, segítő vagy visszahúzó erő.

A nőnek a mögötte lévő úton nyomot kell hagynia, az előtte lévő útnak értelmet adnia. Feltételt csak az elvek szabhatnak, az érdek semmiképp. Jó, ha megtalálja a saját helyét az őt körülvevő világban és az ehhez szükséges társakat, akikkel egy vonalban haladhat, akikkel nem fut versenyt, akiket nem tipor el, hanem felemel.

— Az ember társas lénynek született, ezért lenne jó több mintát kapni arra, mind a való életből, mind a médiából, hogy miként lehet ezt a modern világban sikeresen megvalósítani. A két nem kiegészíti egymást. Míg a férfiakat a gyakorlatiasság jellemzi, a nők az apróbb részletekre is figyelnek — mondta Szekrény Anetta parlamenti képviselőjelölt. — Mindenekelőtt emberek vagyunk, emberi vágyakkal, képességekkel, ezek eléréséhez, fejlesztéséhez sajátos eszközökkel. Soha nem éreztem magam sem előnyben, sem hátrányban az életkorom miatt vagy nőként. Mindig úgy gondolkodtam, hogy kihozzam magamból a maximumot. Lépésről lépésre építettem a karrierem. A siker kulcsának a harmóniát tartom. Egy családban akkor boldog mindenki, ha a nő boldog.

A világ változik, a nő új helyre tett szert a társadalomban, aminek csak maga a nő vagy a sok évre visszavezethető sztereotípiák szabhatnak határt.

— A nő egyszerre kell hogy anya és feleség, takarítónő, igazgatónő vagy pszichológus legyen. Ha erre képtelen felkészülni, vagy a vállára venni, azokat a feladatokat, amelyek a férfiak számára adottak, nem kell pozíciót vállalnia. Nem vagyunk egyformák — mondta Lovas Djijanta zenetanárnő, az Óbecsei Népkönyvtár igazgatónője. A nő akkor válhat sikeressé, ha mellette van a partner, aki ebben támogatja, tanácsot ad, és a gyermekei megértik. — A sikerem a láthatatlan segítőimben rejlik. Lényegében azt gondolom, hogy a nő mindenekelőtt legyen anya, mert az a legfontosabb „foglalkozás”, ezért gyermeke hároméves koráig az anyaságot kell hogy az első helyre tegye. A karrier ennyit várhat. Jó a magyarországi rendszer, ahol tovább maradhat az anya a gyermek mellett.

Igen fontos az anyagi biztonság, mely különösen nehéz, ha a dolgozni kívánó nő nem talál állást, felmondanak neki, mert gyermeke van vagy gyermeket vár, ha erőszak áldozata, és anyagilag függ a bántalmazótól. Segítség lehet a pályázatok, a tartományi programok sora és a Prosperitati, valamint a mentorprogram is.

Bonifárt Noémi magánvállalkozó. Energikus jelleme kora gyermekkorában szembesítette a tudattal, hogy ő „csak” lány. Elmondása szerint ahogy múlt az idő, az erős határok lány és fiú, nő és férfi között az ő esetében elmosódtak. Szerinte feleség és anyaként nem kell idegenkedni attól, hogy közszereplő is legyen. A kihívásokat vállalni kell.

A nők együttes erővel felerősödhettek, felerősödhetnek. Fő feladat a nemek közötti egyenlőség elérése, a munkahelyek megteremtése és ezen belül a mindennemű erőszak felszámolása, az oktatással való foglalkozás, főleg a COVID árnyékában, és ugyanazért az egészségügy helyzetének jobbá tétele.

Kovács Elvira parlamenti képviselőnő a rá jellemző természetességgel beszélt személyes tapasztalatairól, a kezdetekről és elvárásokról, arról, ami huszonöt évesen a politikában fogadta, a folytatásról, a jelenbe nyúló változásokról. Beszélt a kezdeti nehézségekről, amikor nőként bizonyítania kellett, hogy a jó gondolatait elfogadják. Szólt az erőszakról, az erőszak elleni harc folyamatos szükségességéről. Az intézmények, ezen belül a szociális központok felerősítésének fontosságáról.

Egyre több nő van a politikában. Ez minőségi változás, melyet tovább kell folytatni, képzésekkel is meg kell erősíteni őket a hitben, hogy lehetnek olyan jó képviselők, mint a férfiak.

A statisztika azt bizonyítja, hogy mind több nő indul egyetemre, és növekedést mutat az igény az önálló vállalkozásokra is. A lényeg a mindenkinek járó egyenlő esély. Hogy rájuk is számít a társadalom, bizonyítják a választásokkal kapcsolatos listák is. Talán soha nem volt ekkora szükség a nők odafigyelésére, mint manapság.

Szavazás előtt állunk. Nem mondhatjuk, hogy rajtunk nem múlik, nem lehet mást okolni, ha a helyzet nem úgy alakul, ahogyan szeretnénk, ha nem megyünk ki szavazni. Igaz ez a férfiakra is.

Minden szavazat három eredmény összhatását hordozza magában: az azonos célt, az összefogást, a tenni akarást. Három szó: gazdaság, béke, regionális stabilitás — értetek, veletek, mindannyiunkért — és a 3-as szám, melyet jó észben tartani, és a választások során ezt a számot bekarikázni — ezekkel a gondolatokkal fejeződött be a beszélgetés, melyben a jelen lévő férfiak is részt vettek.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..