home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nincs többé diéta!
(L.L.)
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám
Nincs többé diéta!

A legnagyobb baj korunk emberével, hogy nem a problémái megoldására törekszik, csak eltereli a figyelmet a gondról. Nagyon sokan boldogtalanok, nincsenek megelégedve önmagukkal. És ez a bizalmatlanság és a szomorúság alapja is.

Az egyik legfőbb gond — mely mostanság főleg a fiataloknál, de a középkorú és az idősebb nőknél, férfiaknál is egyre gyakrabban előfordul — a túlsúly, az egyén elégedetlensége az alakjával, megjelenésével. Ilyenkor minden érintettben megfogalmazódik az igény, hogy tegyen valamit az állapota megváltoztatásáért. Az első lépés a diéta, mely gyors és látványos eredményt ígér. De én most elmondom nektek: nincs többé diéta! Az egészséges táplálkozás a titka a lenyűgöző külsőnek, az összeszedettségnek és az egészségnek! Erről egy temerini táplálkozási szakértővel, Lackó Laurával  beszélgettem.

* Mit gondolsz, miért választja minden túlsúlyos személy a diétát kétségbeesésében?

— Az emberek gyors megoldásra vágynak. Ha valaki le szeretne fogyni, azt egyik napról a másikra akarja, azon nem gondolkodik el, hogy ezt a túlsúlyt évek, évtizedek alatt szedte fel, nem egy nap alatt. Ezért őrültebbnél őrültebb, szigorúbbnál szigorúbb önsanyargató diétákba vágnak bele meggondolatlanul a gyors eredmény reményében.

* Mit gondol egy táplálkozási szakértő az önsanyargatásról?

— Az ember egy önsanyargató fogyókúrát nem tud éveken, évtizedeken át követni, ezért néhány kilónyi hirtelen fogyás után visszatér az eredeti étrendjéhez, ami újabb pluszkilókat hoz magával, így a végeredmény rosszabb lesz, mint a diéta előtti állapot volt. Például: egy 70 kilós személy a lehető legrövidebb időn belül le szeretne fogyni 5 kilót. Megfogadja, hogy ezentúl kihagyja a reggelit (a leggyakoribb hiba!), ebédre zöldséget eszik hallal, esetleg sovány csirkemellel, vacsorára pedig gyümölcsjoghurtot, kávét, esetleg teát iszik. Így egy hónap alatt megszabadul az 5 kiló feleslegtől. De hogyan? Az említett súlyt az izomzatából fogja elveszíteni — a zsír helyett —, a túl kevés tápanyag bevitele miatt a teste tartalékra kapcsol, ezért elkezd raktározni, és lassul a szervezet anyagcseréje. Amíg a személy „normálisan” táplálkozott, az anyagcseréje is jól működött, de míg a fogyókúra előtt 2300 kcal-t vitt be, a diéta után ez a szám 1300 alá csökkent. És ezzel mit ért el? Amikor a diétázó visszatér a normális étrendjéhez, a teste még mindig vészüzemmódban lesz, és az egyébként szokásos mennyiségű bevitt táplálékot raktározni kezdi. Így hiába eszik kevesebbet az ember, mint a diéta előtt, újfent hízni fog.

* Te miért választottad ezt a hivatást?

— Az általános iskola befejeztével a sportos, pörgős életmódomat egy nyugodtabbra cseréltem az iskola miatt, ezáltal hízni kezdtem. Ennek az lett az eredménye, hogy a középiskola után 80 kg fölé emelkedett a súlyom. Amikor tükörbe néztem, nem önmagamat láttam, önértékelési zavarral küszködtem. Megfogadtam, hogy ennek véget vetek. De vajon hova fordulhat ilyenkor az ember? Sokan azt gondolják, a dietetikus szakember segítségének igénybevétele luxus, nincs rá szükségünk, éhezéssel is megoldhatjuk a gondot. Én is így tettem. Az interneten őrültebbnél őrültebb diétákat találtam. Gyorsan meg is szabadultam az első 10 kg-tól, a súlyom pedig ezután stagnálni kezdett, úgyhogy újabb megszorításokkal próbáltam ismét csökkenteni. A végeredmény az lett, hogy szinte alig ettem, az egykor életvidám lány szomorúvá és ingerlékennyé változott. Nem nagyon volt életkedvem, de legalább sovány voltam. Alig 6 hónap alatt 36 kg-tól szabadultam meg. De mégis milyen áron? A hajam csomókban kezdett hullani, és más egészségügyi gondokkal is küzdöttem. A testsúlyom a 174 cm-es magasságommal 49 kg volt. Eljött a pillanat, hogy változtassak,  ezért — bármily hihetetlen is — enni kezdtem. Ez újabb pluszkilókhoz vezetett, és mivel nem akartam mindent újból végigcsinálni, informálódni kezdtem a táplálkozásról, az emberi testről. Kibővítettem az addigi tudásomat, melyre az egészségügyi középiskolában tettem szert, kikísérleteztem magamon egy módszert, mellyel többé már nem éheztem, és az egészségügyi gondjaim is megszűntek. Ekkor fogadtam meg, hogy segítek a hasonló helyzetben lévőknek, a diabétesszel, a szívbetegséggel és az egyéb betegségekkel küszködőknek. Így hát beiratkoztam egy belgrádi dietetikai képzésre.

* A leggyakoribb kifogás, hogy „nekem erre nincs időm”, illetve „az egészséges táplálkozás nagyon drága”. Erről mi a véleményed?

— Úgy gondolom, az embernek addig kell az egészségével foglalkoznia, amíg egészséges! Mert mi kerül többe? Olykor-olykor elrágcsálni egy gyümölcsöt — a haszontalan gyorséttermi sült krumpli helyett —, vagy éveken át orvoshoz járni a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint miatt, vagyonokat költeni gyógyszerekre, vizsgálatokra, műtétekre?

* Mit üzensz a fiataloknak, akik hasonló gondokkal küzdenek?

— A fiataloknak műköröm, szolárium és különféle luxuscikkek helyett az egészségükkel kellene foglalkozniuk. Jót tenne nekik, ha elmennének egy szakértőhöz, aki az igényeik szerint kialakítja a számukra megfelelő étrendet. Nincs többé diéta vagy önsanyargatás, csak boldog élet — ha betartanak néhány szabályt. Ezzel nem csupán a felesleges kilóiktól szabadulhatnak meg, de hosszú távon egészségesek is maradnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..