Névnapi köszöntő helyett — Hertelendyfalva, 2014.
Martinek Imre
2014.09.29.
LXIX. évf. 39. szám
Névnapi köszöntő helyett — Hertelendyfalva, 2014.

A hertelendyfalvi székely-magyar művelődési egyesület új, napjainkban is funkcionálisan működő épülete 1969-ben készült el. Közel egy évtizeden át tartó építkezés után, az akkortájt még falu, azaz önálló település ranggal bíró, bukovinai kirajzású közösségének céltudatos összefogódzásával.

A Ház november 29-ei keltezésű felavatása a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek első szemléjének nyitányát képezte. Az ünnepi alkalomhoz szervesen kapcsolódó rendkívüli közgyűlés egyhangúlag fogadta el a névmódosításra felterjesztett javaslatot. Ekkor vette fel az addig Ady Endre néven jegyzett al-dunai székely kultúregyesület a farkaslaki születésű Tamási Áron nevet. Eme gesztussal is hangsúlyozva ezerszálú ragaszkodásukat az ősi tájhoz, Erdélyhez. Azóta negyvenöt, megannyi örömmel és búval ötvözött esztendő (el)múlását jegyezték a kalendáriumok. Egy olyan időszakot, amelynek fáklyavivői nemcsak eleik hagyatékából mertek meríteni, de az utánuk jövő nemzedékek sarjaiba is tudtak kellő életerőt beojtani. Fohásszal erősített népdalban és táncban megfogalmazva, édes-ékes anyanyelvü(n)kön. Szeretettel és türelemmel egyaránt fűszerezve, s névadójuk intelmét a mindennapok küzdelmeibe is átplántálva: „Nekünk nem sírni kell, hanem megküzdeni a világgal.”
A fotók a névadás ünnepnapját méltató ünnepségen készültek, szeptember hó utolsó szombatján.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..