home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Netflix and chill
Szerda Zsófia
2023.11.08.
LXXVIII. évf. 45. szám
Netflix and chill

Azaz Netflix és lazíts. Az a szó, hogy Netflix, néhány éve még ismeretlen volt számunkra, a világ e táján élő filmofilek számára, ma már azonban szinte mindenki tudja, mi is az. Történelmének utánanézve kiderül, hogy 1997-ben alapították, akkor online DVD-kölcsönzőként és -árusítóként működött, postai úton küldte ki a megrendelőknek a kért lemezeket. Bevezette a havi díjas rendszert, mely akkoriban forradalmian újnak számított. Nincs késedelmi díj, korlátlan mennyiségben nézhetőek a filmek.

A széles sávú internet megjelenésével a DVD-ket felváltotta az online streaming, ahogyan sok háztartásban a televíziót felváltotta a Netflix (vagy az HBO Go, Disney+ stb.). És végre reklámok nélkül élvezhetjük a sorozatokat és a filmeket, ami azért, valljuk be, igencsak kényelmes, és az idegrendszerre is jól hat, hiszen ismerjük az érzést, amikor a legizgalmasabb résznél (negyedóra után) beindul a jó tízperces reklámtömb csokikról, gyógyszerekről, kölcsönről, kávégépről, és már azt sem tudjuk, mit néztünk előtte. Hát a streamingszolgáltatóknál, mint tudjuk, ilyen nincs. Sőt, ha akarjuk, még a film főcímdala is átugorható egyetlen apró kattintással. Rohanó világgal való lépéstartás, de legalább reklámmentesen.

De mi alapján választjuk ki, hogy éppen melyik sorozatot vagy filmet nézzük? Tegyük fel, éppen befejeztünk egy igazán izgalmas, pörgő sorozatot, és lefekvéshez készülődve egy újat keresünk, melyre rá tudunk majd kattanni, s éjszakákon át daráljuk (binge-eljük) az évadjait. Szóval hogyan válasszunk újat? Azt veszem észre magamon, hogy sokszor hosszú perceket töltök el azzal, hogy mást sem csinálok, mint keresgélek a filmek között, bele-belenézek egyikbe-másikba, hátha találok eggyel még jobbat a lista alján. A végén pedig már annyira elálmosodom, hogy egy olyan film mellett döntök, amelyet már ezerszer láttam, mert úgyis elalszom 10 perc után.

Mire is emlékeztet bennünket ez a keresgélés? Megmondom: a távirányítós csatornaváltogatásra. Amikor csak annyit csinálunk, hogy keresgélünk, megnézzük, „hol mi megy”, ahelyett, hogy elolvasnánk, mondjuk, a műsorújságban. A vége itt is ugyanaz, visszakapcsolunk arra a jó kis krimire. Ha belegondolunk, több idő elmegy a teljesen értelmetlen böngészésre, keresgélésre.

S itt az újabb párhuzam a telefon értelmetlen görgetésével. Szóval vannak dolgok, melyek nem változnak. Sajnos.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..