home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Népi hagyományaink ünnepe Csonoplyán
2011.06.08.
LXVI. évf. 23. szám
Népi hagyományaink ünnepe Csonoplyán

A tóthfalui Fehér Akác Művelődési Egyesület énekcsoportja és citerazenekara- Minden, ami a hazafiakat összefogja, hasznos és jó - idézte köszöntőjében Széchenyi Istvánt a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Pirityiné Szabó J...

A tóthfalui Fehér Akác Művelődési Egyesület énekcsoportja és citerazenekara

- Minden, ami a hazafiakat összefogja, hasznos és jó - idézte köszöntőjében Széchenyi Istvánt a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Pirityiné Szabó Judit a hétvégén Csonoplyán megrendezett 35. Durindó és 48. Gyöngyösbokréta népművészeti fesztiválon, amely az idén Liszt Ferenc születésének 200. és a szatmári béke megkötésének 300. évfordulója jegyében zajlott le. Mint a főosztályvezető asszony mondta, a nemzeti összefogás napja előestéjén megnyíló rendezvény azt példázza, hogy csak az összefogó nemzet képes a nemzeti megújulásra és a velük együtt élő népekkel való együttműködésre. Széchenyi szavainak pedig különösen nagy jelentőségük van egy ilyen kis településen, hiszen itt minden kis részletre odafigyelnek az emberek.

Csonoplyai Arany János Művelődési Egyesület gyermekcsoportja

A háromnapos rendezvény megnyitó ünnepségén köszöntőt mondott még a nyugat-bácskai falu tanácsának elnöke, Željko Sekulić, örömét fejezve ki, hogy 73 év után ismét otthont adhattak a rendezvénynek, és hogy részesei, közvetlen szemlélői lehetnek a magyar népi kultúra fesztiváljának. Az ünnepi megnyitó előtt Dudás Károly, a Magyar Művelődési Szövetség elnöke hetvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötte dr. Szöllősy Vágó Lászlót, a fesztiváltanács elnökét. Köszöntőjében elmondta azt is, hogy az utakat elzáró traktorkordonokat kellett áttörni, vagy szántóföldeken, nyári utakon megkerülni ahhoz, hogy a rendezvényre eljuthassanak az emberek.

Nyugat-bácskai utánpótlás

Ezután dr. Szöllősy Vágó László megnyitotta a rendezvényt, hangsúlyozva, hogy a hagyomány a mi megtartó erőnk, amelyből erőt kell merítenünk a megmaradáshoz. Miután pedig főtisztelendő Horváth Endre, Csonoplya plébánosa megáldotta a rendezvényt és annak részvevőit, megkezdődött a népdalénekesek és -kórusok fellépése.

Egy produkció a sok közül...

A hagyományaink ünnepének harmadik napján a délvidéki művelődési egyesületek, valamint a mohácsi és a csákováci néptánccsoportok népviseletbe öltözött táncosai körüljárták a falut, majd a Miroslav Antić Általános Iskola udvarában felállított színpadhoz vonultak. A néptáncosok seregszemléjét, a Gyöngyösbokrétát köszöntötte Nikovitz Oszkár, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete, dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a házigazda nevében pedig a csonoplyai Szakács Csaba, Zombor község képviselő-testületének tagja is.
- Június harmadikán a Durindót, ma, ötödikén pedig a néptánc-fesztivált, a Gyöngyösbokrétát nyitjuk meg. A közte levő nap, negyedike pedig a nemzeti összetartozás napja. Nem gyásznapként éljük meg tehát már az évfordulót, hiszen több mint kilencven évvel a trianoni békediktátum után is él a magyar kultúra, él a magyar. Új fejezet írunk nemzeti közösségünk életében, van jövőnk a szülőföldünkön. Az MNT abban igyekszik segíteni, hogy nemzeti közösségünk megmaradjon az ezeréves szülőföldünkön - emelte ki köszöntőjében dr. Korhecz Tamás. Mint mondta, a délvidéki magyar közösség nem mondott le jövőjéről, és eltökélt szándéka, hogy az elkövetkező századokban is itt éljen, együtt más népcsoportokkal.
A néptáncosok fesztiválját, a Gyöngyösbokrétát ugyancsak a fesztiváltanács elnöke, dr. Szöllősi Vágó László nyitotta meg.
- A hagyomány ünnepe ez, hiszen némelyek éltető erőt látnak benne, mások a jövő zálogaként tekintenek rá. A jövő záloga azonban mégsem a múlt, hanem a jelen, és azok a fiatal részvevők, akik napokon keresztül együtt vannak itt velünk Csonoplyán - mondta.
A fesztiváltanács javaslatára a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az idén három díjat alapítottt, a Bodor Anikó és a Király Ernő Népzenei, valamint a Tamaskó József Néptáncosi Díjat. A Bodor Anikó Népzenei Díjat az idén a tóthfalui Fehér Akác Művelődési Egyesület énekcsoportja és citerazenekara kapta. Művészeti vezetőjük Püspök Mária. A Király Ernő Népzenei, valamint a Tamaskó József Néptáncosi Díjban pedig három évente részesülhet valaki azok közül az oktatók, csoportvezetők közül, akiknek az énekegyüttese vagy néptánccsoportja három egymást követő évben magas színvonalon szerepel a gálán.

r

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..