home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Nem lát, nem hall, nem beszél
Bíró Tímea
2018.10.21.
LXXIII. évf. 42. szám
Nem lát, nem hall, nem beszél

Mindenki szeretne biztonságban és békében élni, az éjszakát nyugodt alvással tölteni, bízni a szomszédjaiban és a környezetében.

Csantavéren már évek óta enyhén szólva sem rózsás a helyzet, és az utóbbi időben egyre szomorúbb állapotok uralkodnak a faluban.

A lakosság körében óriási az elégedetlenség és a félelem a számos betörés miatt. Nemcsak idős személyekhez, hanem fiatalokhoz, nagyobb családokhoz is bemerészkednek a betolakodók, és az a legabszurdabb, hogy most már nemcsak az éj leple alatt, hanem fényes nappal is kirabolják a helyi polgárokat. Az esetek többségében a pénz és az ékszer a legkeresettebb, viszont gyakran élelmiszerre, üzemanyagra, háztartási berendezésekre vagy apróbb technikai eszközökre fáj az enyveskezűek foga. Van, hogy nem is okoznak felfordulást a házban, hanem céltudatosan a pénzt vagy a páncélszekrényt keresik.

Az ember naivan azt gondolná, hogy ahol egyszer járt a betolakodó, oda többet nem megy vissza, de erre van ellenpélda is. A csantavéri P. T. házába háromszor törtek be. Egyik alkalommal sem volt otthon, és mivel kis rokkantnyugdíjból él, a tetteseknek pénz nélkül kellett távozniuk. Mobiltelefonokat, televíziót, vérnyomásmérőt és hat pár új zoknit vittek el a bűnözők. P. T. elmondása szerint az illetők megfigyelés alatt tarthatták a házat, mivel olyankor történtek a rablások, amikor huzamosabb ideig nem tartózkodott otthon.

A szintén Csantavéren élő B. Z. esetében a kamiont törték fel az elkövetők, és érdekes módon sem a bankkártyát, sem pedig a nagyobb értékeket nem vitték el. Tisztálkodási szerektől, élelmiszertől és aprópénztől fosztották meg a lakost, akinek a település központjában parkolt a szolgálati járműve.

Kerítésen, ablakon és van, hogy egyszerűen a bezáratlan bejárati ajtón hatolnak be a házba a betörők, és a faluban már olyan fokú a félelem, hogy óvintézkedésként a gyászjelentést sem teszik ki a kapura, ha elhunyt valaki a családból, mert néhány házból a temetés alatt tulajdonítottak el anyagi javakat.

Burány Ferenc, Csantavér helyi közössége közgyűlésének alelnöke elmondta, hogy a fő gond a faluban az, hogy a lakosok nem jelentenek be minden betörést a helyi rendőrségen.

— Gyakran a csantavéri piacon szájról szájra terjed a hír, hogy betörtek valahova, és az illető nem tesz feljelentést a hivatalos szerveknél. Úgy látom, hogy az emberek többsége nem figyel a másikra. Vannak olyan pozitív példák, egymással jó viszonyt ápoló szomszédok, akik szemmel tartják a másik portáját, ha az egyik család elutazik, vagy hosszabb ideig nem tartózkodik otthon. Ha egy kicsit jobban törődnénk a szomszédjainkkal, akkor sok mindent meg lehetne akadályozni. Vannak szezonális jellegű betörések, tavasszal például az üzemanyag iránt a legnagyobb az érdeklődés, ősz végén, tél elején — a disznótorok idején — pedig a húskészítményeket viszik el a mélyhűtőkből, kamrákból. A falunak bizonyos részein jellemzőbb a lopás, főleg azokat a környékeket veszik célba, ahol több az elhagyatott ház, és így nincs szomszédja a kiszemelt családnak, személynek. A bűncselekmények kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenek. Semmi esetre sem lehet általánosítani, hiszen olyanra is volt példa, hogy a rabló a fürdőszobaablakon át hatolt be, melyen felnőtt személy nem is férne át, továbbá az is megtörtént, hogy roma származású családot loptak meg.

A törvény értelmében a rendőrség 5000 dinár feletti kár esetén köteles elindítani az eljárást, ez alatt az összeg alatt pedig a megkárosított személy a saját pénzéből kell hogy fedezze a feljelentést és az ezzel járó költségeket. A falu lakosai közül sokan térfigyelő kamerákat és riasztóberendezéseket szereltek fel az otthonukba, sőt, olyan is akad, aki üvegtörmeléket falazott a kerítés tetejére. Jó néhány lopást lelepleztek, mivel a ház lakói több esetben felébredtek a zajra. A faluban hatalmas gond a fiatalok elvándorlása, így a betörők az üresen maradt házakat is megkörnyékezik, illetve bátrabban hatolnak be olyan épületbe, ahol nincs szomszédság.

A faluban leginkább a félelem dominál, az emberek fel vannak háborodva, tanácstalanok, dühösek, viszont nem mernek nyilatkozni, illetve felkeresni az illetékeseket. Az elégedetlenség az interneten csúcsosodott ki leginkább, de még nem lépte át a virtuális világ kapuját. Az egymás közötti kommunikációnak köszönhetően a helyiek egyre tájékozottabbak a megfigyelési és lopási technikákat illetően. A karácsonyi szentmisén, illetve az esküvőn, temetésen vagy nyaraláson való tartózkodás alatt van a legtöbb behatolás, már csak ezért is érdemes lenne egy megfelelő bizalmi viszonyt kialakítani a szomszédokkal, akik ilyen esetekben szemmel tudják tartani a házat és a környékét. Szinte mindennapos jelenség, hogy a bűnözők a kulcslyukba faágat vagy levelet tesznek, és ha azt látják, hogy a kapu vagy az ajtó még néhány nap múlva is érintetlen, akkor tudják, hogy a ház lakói nem tartózkodnak otthon vagy már eleve elhagyatott az épület. Mivel kistelepülésről van szó, ahol mindenki ismer mindenkit, nem nehéz kideríteni, hogy egy-egy személy vagy család milyen anyagi körülmények között él. A magányos idősek vannak a legkilátástalanabb helyzetben, hiszen ők önvédelemre sem képesek. Egy hetvenéves hölgyhöz az ablakon át mentek be, és a támadók a hajánál fogva húzták végig a házban, amikor felkapcsolta a lámpát, és felszólította a tolvajokat, hogy távozzanak.

Fontos lenne végre igazán összefogni, véget vetni a szűklátókörűségnek, szembenézni a már régóta aktuális és súlyos gonddal, mely alaposan megkeseríti az emberek életét. Nem várhatunk békét és közbiztonságot, ha nem beszélünk a bennünket ért károkról és igazságtalanságról. Nem az áldozatnak van szégyellnivalója, hanem a bűncselekményt elkövetőnek. Elégedetlenkedhetünk a világgal, a jogokkal és a törvénnyel kapcsolatban, de ne várjunk változást, ha nem állunk ki saját magunkért. A szörnyülködések és a sajnálkozások még nem szülnek tetteket és jólétet.

Valóban egyszerűbb az, ha fényes nappal kirabolják a szomszédot, mi pedig nem látjuk, nem halljuk, ha pedig velünk történik meg, akkor nem beszélünk?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..