home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nem jön a felmentés
(—)
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám

A szocialista—haladó háború újabb fejleményei. Az illegális taxisok igazgatót vertek, a tanítónő kábítószert árult. Kiszivárgott a szerb Watergate-ügy. Egyre több az országban a rossz, megfizethetetlen hitel. A kormány nem menti meg a svájcifrank-hiteleseket. A hét eseményei címszavakban.

Szocialista—haladó háború

Hetek óta arról cikkeznek a belgrádi lapok, hogy egyre feszültebb a viszony a két kormánypárt — a szocialisták és a haladók — között. A haladókhoz közel álló Kurir szerint három forgatókönyv van a két párt viszonyára. Az első a szocialistáknak a kormányból való kitessékelése. Ebben az esetben a szocialista pártelnök, Ivica Dačić is elhagyná a Nemanja u. 11-et. A második variáns szerint a szocialisták maradnak a kormányban, de igencsak meggyengülve, ami bizonyos minisztériumok feladásával járna. A harmadik, jelenleg legkevésbé valószínű változat szerint minden marad a régiben. (Kurir)

Megverték az igazgatót

Ugyancsak régóta gondot okoz a belgrádi repülőtéren az úgynevezett illegális taxisok jelenléte. Eddig többször megkísérelték kiszorítani őket, eredménytelenül. A helyzet valóságos állóháborúvá fajult a repülőtér igazgatósága, a legálisan ott dolgozó fuvarozók és a kéretlen vállalkozók között. A múlt héten pedig miután a repülőtéren legálisan dolgozó Belgrád Taxi igazgatója figyelmeztette az utasokat a vadorzók jelenlétére, a taxisok fogták magukat, és mindenki szeme láttára jól megverték a törvényességért síkra szálló direktort. https://www.facebook.com/Popopoestotyka?fref=ts(Fonet)

Drogot árult a tanító

A boljevaci rendőrség a munkahelyén tartóztatta le A. M. tanítónőt, akinek a táskájában 75 gramm heroint találtak. A feltételezések szerint a tanítónő kábítószer-kereskedéssel foglalkozott. (Telegraf)

Véget ér az ügyvédek sztrájkja?

A Szerb Ügyvédi Kamara közgyűlése olyan határozatot hozott, hogy felfüggeszti a munkabeszüntetést, ha a kormány megváltoztatja a közjegyzőkről szóló törvényt. Úgy tűnik, a megegyezés a napokban realizálódni fog. Az ügyvédek viszont egészen addig nem veszik fel a munkát, amíg a parlament nem fogadja el a törvény módosítását. (Beta, Tanjug)

A szerb Watergate-botrány

Saša Janković szerb ombudsman azzal vádolta meg a katonai hírszerzést, hogy bírósági jóváhagyás nélkül kémkedik a politikai pártok és a szakszervezetek vezetői, valamint néhány bíró után. A NIN hetilapnak nyilatkozó Janković szerint a katonai hírszerzés olyan magas rangú tiszteket is véd, akik korrupciós ügybe keveredtek. „Ahelyett, hogy a börtönbe küldenék őket, az egészet megússzák a nyugdíjazással” — mondta az ombudsman. A Blic napilap úgy tudja, hogy a katonai hírszerzés nemcsak lehallgat, hanem bizonyos célszemélyeket követ, illetve listázza a telefonhívásaikat is. Mindezt pedig törvényes felhatalmazás nélkül teszi. A katonai vezetőség eddig nem nyilatkozott. (NIN, Blic)

3,7 milliárd eurónyi rossz hitel

Még a svájci frank hirtelen bekövetkezett drágulása előtt olvashattuk a Danas napilapban, hogy a szerb bankokban folyamatosan növekszik a problematikus hitelek száma — már meghaladta a 23 százalékot. A vállalati hitelek mintegy 30 százaléka számít rossznak, a lakosság körében ez az arány 10,2 százalék. Tehát 3,7 milliárd eurónyi olyan hitelről van szó, amelynek visszafizetése igencsak kétséges. (Danas)

Nincs terv a svájcifrank-hitelesek megmentésére

Miután a svájci jegybank a múlt héten felhagyott a frank/euró keresztárfolyam védelmével, az alpesi deviza néhány óra alatt több mint 20 százalékkal drágult. Ez igen nehéz helyzetbe hozta a hazai hitelfelvevőket is. A Szerb Nemzeti Bank adatai szerint minden harmadik (28,8 százaléknyi) szerbiai hitel frankban van denominálva, számszerűsítve 1,1 milliárd frankról van szó. A törlesztőrészletek tehát a frank drágulása miatt emelkedtek. A szerb kormány a hétvégén foglalkozott a kérdéssel. A Blic napilap hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a kabinet ebben a kérdésben semmit sem fog lépni, mivel az államnak erre nincs pénze. A szerb napilapok több riportot is közöltek kétségbeesett polgárokról, akik egészen bizonyosan csődbe fognak jutni. Ha ez valóban bekövetkezik, ingatlanok ezreit árverezhetik el, ami a már egyébként is értéküket vesztett ingatlanok árában további zuhanást fog eredményezni. (Tanjug, Beta, Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..