home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Negyvenöt esztendő távlatából
Martinek Imre
2023.08.28.
LXXVIII. évf. 34. szám
Negyvenöt esztendő távlatából

Fennállásának negyvenötödik esztendejét ünnepelte meg újkenyér havának (augusztus) második szombatján a torontálvásárhelyi Pipacs Nőegylet.

A zenés mulatsággal és ebéddel egybekapcsolt összejövetel hivatalos részét Nagy Éva elnök asszony beszámolója, illetve a névre szóló emlékoklevelek kiosztása alkotta. Bizony, hosszú volt az a lajstrom, miképpen maga a negyvenöt esztendő sem csekély időszak!

Mint ismeretes, a Pipacs Nőegylet 1978-ban alakult meg a helyi József Attila Művelődési Otthon népművészeti szakcsoportjaként. Alaptevékenységeként a helyi/debellácsi sajátosságokat őrző hagyományos hímzés ápolását, az ugyancsak hagyományos csigatészta „pödrését”, valamint a Vajdaság-szerte működő nőszervezetekkel való jóbaráti kapcsolat ápolását határozta meg. Az idők során eme, a kölcsönösségre épülő kapcsolatrendszerben, az anyaországi Hódmezővásárhely (Csúcsi Olvasókör) és Őrtilos (3 Szelence Hagyományőrző Egyesület) települések is helyet kaptak. Az említettek képviselői — a helybéli önkormányzati és civil formációk, továbbá a cserépaljai, antalfalvi, nagylajosfalvi, sándoregyházai, székelykevei, hertelendyfalvi, muzslyai, tiszakálmánfalvi, erzsébetlaki, újvidéki, temerini, bácsföldvári… delegációval egyetemben — személyesen is jelen voltak az ünnepségen. Végezetül a szervezők a veteránoknak, vagyis a nyolcvanadik életévüket betöltött nőegyleti tagoknak is köszönetet mondtak. Illetve mindenkinek, akinek a mindenkori önzetlen szolgálata, logisztikai háttértámogatása nélkül aligha valósult volna meg mindez.


A Pipacs Nőegylet vezetősége. Nagy Éva elnöki beszámolóját olvassa

Az elmúlt négy és fél évtized alatt a pipacsos asszonyok több száz oklevelet, illetve aranyérmet, nívódíjat, serleget… „gyűjtöttek be” különféle kiállítások aktív részvevőiként. 2009-ben, a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett központi ünnepségen a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség plakettjét vehették át. Újabb évek múlásával pedig azt is megérhették, hogy a felgyűjtött, felújított és továbbfejlesztett hímzéskincs — már mint Torontálvásárhely egyik öröksége — Vajdaság kincsei közé is bekerült.

A nőegylet jelenünkben harminc tagot számlál. Ebből húszan aktívak. Összejöveteli napjuk a hétfő. Eljárnak egymáshoz, teadélutánokat szerveznek, derekasan besegítenek falujuk/falunk minden egyes kulturális megmozdulásába. Közösségépítő tevékenységük az utóbbi években a Kukorica, a Rónák Gyöngye elnevezésű rendezvény szervezésével bővült.  

A jubileumi rendezvény megvalósítását Magyarország Kormánya, illetve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága által a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

A hódmezővásárhelyi és az őrtilosi delegáció a házigazdákkal

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..