home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ne feledjük Zombor nagyjait!
HAJNAL Árpád
2012.09.12.
LXVII. évf. 37. szám
Ne feledjük Zombor nagyjait!

Óriási képzőművészeti múltunk van, nagyszámban léteznek világhírű nagyjaink, de a nevüket sem említik, mintha sosem léteztek volna. Tisztelem a jelenlegi művészeinket, de nem lenne szabad elfelejteni azokat, akik nemcsak Zombornak, hanem az egész országnak hírnevet szereztek. Híres festők, restaurátorok, filmesek, mozialapítók voltak, de lassan már a sírjaik is elhanyagolódnak. A Magyar Polgári Kaszinó valamennyire gondot visel ugyan rájuk, de ennél többet érdemelnének. Örülök, hogy megnyílt a mostani művészek galériája, de hol van a fundamentum? Műtermet, szobrokat, utcaneveket érdemelnének a néhai zombori művészek, a szülőházukon pedig emléktáblát. Mindebből még mindig semmi sem valósult meg — mondja sajnálkozva Cirkl Rudolf

Cirkl Rudolf sokoldalú művész fölhívása

Óriási képzőművészeti múltunk van, nagyszámban léteznek világhírű nagyjaink, de a nevüket sem említik, mintha sosem léteztek volna. Tisztelem a jelenlegi művészeinket, de nem lenne szabad elfelejteni azokat, akik nemcsak Zombornak, hanem az egész országnak hírnevet szereztek. Híres festők, restaurátorok, filmesek, mozialapítók voltak, de lassan már a sírjaik is elhanyagolódnak. A Magyar Polgári Kaszinó valamennyire gondot visel ugyan rájuk, de ennél többet érdemelnének. Örülök, hogy megnyílt a mostani művészek galériája, de hol van a fundamentum? Műtermet, szobrokat, utcaneveket érdemelnének a néhai zombori művészek, a szülőházukon pedig emléktáblát. Mindebből még mindig semmi sem valósult meg — mondja sajnálkozva Cirkl Rudolf, aki igencsak szívesen emlékszik vissza gyermekkorára, amikor kapcsolatba léphetett több zombori művésszel, akik a szüleihez jártak. Édesanyja olasz meg francia nyelvre fordított nekik, édesapja pedig kőművesként és piktorként gondot viselt a házaikra. Nagyon sokat köszönhet beszélgetőtársam egyebek között Husvéth Lajos festőnek, de gyerekként másokkal is nagyszerű kapcsolatai voltak.

Hetvenötödik esztendejében jár, de továbbra sem hagy föl a munkával, az ilyesmi számára elképzelhetetlen. Sokoldalú művész a beszélgetőtársunk, aki amatőr festő és őstehetség, művész és természetbarát, ezenkívül díszlettervező, fafaragó, környezetvédő, természetimádó, ornitológus, továbbá helytörténész is meg műemlékvédő és restaurátor. Alkotásai eljutottak valamennyi kontinensre. A többszörösen díjazott művész 1961-ben megkapta a Zombori Művelődési Közösség díját, 1972-ben a Flora-Expo jutalmát formatervezésért, ugyanabban az évben Szegeden a Hermann Ottó-emlékplakettet meg Pécsett a Kultúrközpont díját. 1988-ban az ENSZ leszerelési témára meghirdetett nemzetközi plakátpályázatán a harmadik díjat nyerte el. 1998-ban az 1848-49-es magyar szabadságharc évfordulója alkalmából faragott kopjafáját a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének adományozta, ez az alkotás ma a budapesti Hadtörténeti Múzeum állandó kiállítási tárgya, ahhoz a Szent László-portréhoz hasonlóan, amely úgyszintén Budapesten, a Magyarok Házában, a Szent László Akadémián található. Tíz esztendővel ezelőtt a zombori Magyar Polgári Kaszinó udvarán elhelyezett, s a temetőben halottaink emlékére készült kopjafát adományozta az egyesületnek, illetve a zombori magyarságnak. A zombori Református Egyházat 200l-ben Kálvin János pasztell-portréjával, egy évvel később pedig a kombinált technikával készült egyházi címerrel ajándékozta meg.
Rendkívül gazdag tevékenységéért megannyi elismeréssel jutalmazták meg, a több évtizedes munkája legnagyobb elismerésének a 200l-ben elnyert Aracs-díjat tekinti.

Bogyó József, a néhai Magyar Királyi Faragóműhely okleveles mestere, a világot járt és sokat tapasztalt tanítómester, valamint Hustvéh Lajos festő- és szobrászművész biztatták arra Cirkl Rudolfot, hogy ne hagyja veszendőbe menni Isten adta tehetségét. A család anyagi helyzete nem tette lehetővé az iskoláztatását, ám az 1958-as szabácsi önálló tárlatát mintegy 40 önálló és csaknem 200 közös tárlaton való részvétel követte. A háborús évek előtt tanulmányutakon is járt: Münchenben, Stuttgartban, Leipningenben, Doblbadban, Triesztben, Velencében, Padovában, Firenzében, Rómában s megannyi alkalommal az anyaországi alkotótáborokban, amelyek közül a dávodi, a hortobágyi és a különféle helyszíneken megrendezett Rudnay Gyula Alkotótábor a legjelentősebbek. Az itthoniak közül a kopaoniki maradt számára a legemlékezetesebb.

Ötven esztendővel ezelőtt az akkori Jugoszláviában elsőként Zomborban alakult meg a gyűjtők klubja, melynek alapító elnöke Cirkl Rudolf volt. Azon voltak, hogy a levéltári, régészeti, történelmi tárgyak, okmányok jegyzékbe kerüljenek. Igyekeztek odahatni, hogy a gyűjtők az arra érdemes anyagot odaajándékozzák a Városi Múzeumnak és a Történelmi Levéltárnak. Sikerrel járt a kezdeményezés, kiállítást is tartottak a helytörténeti anyagokból.

Cirkl Rudolf aztán a VMDK zombori tagozatának keretében megalapította a műemlékvédő és hagyományápoló szakkört. Minden magyar nemzeti ünnep, megemlékezés, koszorúzás fő szervezője lett a szakkör, gondozza a neves személyek és honvédok sírját, s folyamatosan foglalkozott helytörténeti kutatásokkal és azok publikálásával is. A szakkör jelenleg is létezik a Magyar Polgári Kaszinóban, Cirkl Rudolf azonban egészségi állapotára való tekintettel lemondott elnöki tisztségéről.

Mindenképpen említésre méltó, hogy 2003-ban megkezdték belkörű használatra a Közlemények kiadását. Fénymásolt technikával önerőből, közadakozásból havonta, illetve kéthavonta adták ki, így látva el a tagságot információkkal. Nem utolsósorban helytörténeti nemzeti adatokat is föltártak az olvasó előtt, azzal a céllal, hogy minél jobban megismerjék az emberek Zombor igazi helytörténetét, a város múltját. Vajdaság-szerte több helységbe is eljutott a Közlemények. Olvashatták Magyarországon, de másutt is a messzi Kanadától Ausztráliáig, mindenütt, ahol Zomborból és a környékéről elszármazottak élnek. Amióta azonban Cirkl Rudolf lemondott az említett szakkör elnöki tisztségéről, sajnálatos módon megszűnt létezni a Közlemények... Remélhetőleg egy szép napon újra olvasható lesz majd...

Megannyiszor emlegette beszélgetőtársunk, mennyire megfeledkeznek már jó ideje Zomborban a híres magyar személyekről. Az utcák és a terek már alig viselnek magyar nevet. Hosszú éveken át Kossuth Lajos utcának nevezték a város főutcáját, de ez az elnevezés már nagyon régóta kikerült a használatból. Hiába keresnénk már a Petőfi, a Zrinyi, a Rákóczy, a József Attila, a Hunyadi utcát, de eltűnt a Deák Ferenc, az Eötvös József, az Erzsébet tér, az Erzsébet liget megnevezés is... A zombori magyar hírességekről pedig még véletlenül sem neveztek el egyetlen utcát, teret sem...

Cirkl Rudolf továbbra sem tétlenkedik. A zombori Berta Ferenc Zsebszínház igen nagy népszerűségnek örvendő Találkozások műsorában részt vevő írók, költők és más meghívott vendégek portréit rendszeresen megrajzolja. Az eddigi 148 Találkozások túlnyomó többségén átadhatták a vendégeknek az általa rajzolt portrékat. Minden alkalommal rendeznek kiállítást, Cirkl Rudolf ezek szervezéséből is kiveszi a részét, és mint elmondta, továbbra is támogatni fogja a Zsebszínházat.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..