home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nagyobb kínálat, több lehetőség
Hodolik Boglárka, Bús Viola
2022.11.30.
LXXVII. évf. 48. szám
Nagyobb kínálat, több lehetőség

Szabadkán megünnepelték a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar fennállásának tizenhatodik évfordulóját, mely egyúttal a kar napja is.

— Összefoglaltuk az elmúlt év fontosabb eseményeit és eredményeit, azonkívül megjutalmaztuk a legjobb hallgatóinkat és azokat az oktatókat, akik több évtizede dolgoznak nálunk. A Pro Facultate díjat pedig azok, a karral nem jogviszonyban lévő személyek, illetve intézmények kaphatják meg, akik/amelyek az elmúlt egy évben sokat tettek az egyetem működéséért — nyilatkozta Takács Márta, az MTTK pénzügyi dékánhelyettese.

Az ünnepséget szakmai beszélgetések előzték meg, melyeken részt vettek a Kárpát-medencei, magyar nyelvű felsőoktatás jeles képviselői, illetve meghívták a vajdasági magyar tannyelvű felsőoktatási képzések vezetőit és szervezőit is. 

— Az elmúlt években a magyarországi felsőoktatásban lényegi változás történt, versenyképesebb, rugalmasabb rendszerré alakult át. Erkölcsi kötelességünk, hogy a külhoni magyar felsőoktatás ügyét erősítsük és segítsük azzal, hogy Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján a magyar hallgatóknak lehetőségük legyen a magyar nyelvű felsőoktatásra. Ebben Délvidék az élen jár, hiszen itt egy speciális képzési összhang és egymásra épülés alakult ki, mely a magyar tanítóképzés hagyományait, az óvóképzést, a kommunikátorképzést teszi lehetővé, és reményeink szerint ez egyre népszerűbb szak lesz a fiatalok körében. Szeretném mindazt megköszönni, amit itt tesznek, hogy a magyar felsőoktatás fejlődjön, és amíg van fiatal magyar, addig van magyar jövő is — emelte ki dr. Hankó Balázs, Magyarország felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

— A vajdasági magyar nyelvű felsőoktatásnak a helyzetét tekintettük át, mi az a magyar nyelven elérhető kínálat, amely az állami intézményekben található, illetve amely a Magyarországról ide delegált, székhelyen kívüli képzésekben érhető el. Örömmel állapítottuk meg azt is, hogy az elmúlt évtizedben bővült a kínálat, és nagyon sokat fejlődtek azok az épületek, infrastruktúrák is, amelyek befogadják ezeket a képzéseket — mondta dr. Maruzsa Zoltán magyar köznevelésért felelős államtitkár. Az elmúlt években megújult a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, létrejött a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, mely több magyarországi egyetem képzéseit fogadja be.

Dr. Pintér Krekić Valéria oktatási dékánhelyettes bemutatta a kar elmúlt évben elért eredményeit és fejlesztéseit. Az elkövetkezendő esztendőkben több tervet is szeretnének megvalósítani, melyek között szerepel a névváltoztatás, a kommunikátori szak mesterképzésének akkreditációja, a hitoktatói alapképzés, a doktori iskola és előadás-sorozatok is.

A tanítóképző kar három munkatársa töltött be jubiláris évet, és részesült elismerésben: Prijić Nevenka közgazdász, dr. Farkas Róbert egyetemi tanár, dr. Dévavári Zoltán rendkívüli tanár. Dicséretben részesítették a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért hallgatókat: Magó Annabella oklevelestanító-hallgatót, Kalinka Tamás és Gábor Tímea okleveles kommunikátor szakos hallgatókat és Nagy Nikolett mesterhallgatót. A Pro Facultate díjat Nagy István, a Yumol cég vezérigazgatója érdemelte ki a kar épülete felújításának kivitelezéséért.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..