home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Műemlékké nyilvánították a szabadkai Radić fivérek utcát
2024.04.20.
LXXIX. évf. 16. szám
Műemlékké nyilvánították a szabadkai Radić fivérek utcát

A VMSZ kormányzati szerepvállalásának és a kitartó önkormányzati munkájának köszönhetően Szerbia kormánya műemlékké – jelentős kultúrtörténeti tájegységgé nyilvánította a Radić fivérek utcát – számolt be közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint.

Ez azt jelenti, hogy az utcát kormányhatározat védi, és minden városrendezési tervet azzal összhangban kell meghozni. Minden építkezés és változtatás kizárólag a Községközi Műemlékvédelmi Intézet közreműködésével történhet.  

–Végérvényesen megvédtük a szabadkai Radić fivérek utcát és vele a város látképét! 2020 előtt épületeket romboltak le a – sokunk szerint – legszebb szabadkai utcában – írja a bejegyzésében a VMSZ elnöke, majd így folytatja: Megállítottuk a városrombolást, keretek közé szorítottuk a korszerűnek nevezett „paloták” térfoglalását. Bővítettük a városmagot és még tovább fogjuk a Zrínyi és Frangepán, a Tolsztoj vagy a Henryk Sienkiewicz utca környékével, ahol hasonló századfordulós bérházak és más olyan épületek vannak, amelyek Macskovity Titusz, Salgó Mátyás vagy más építészek műremekei.

Minden műemlékvédelmi szempontból jelentős épület pótolhatatlan, a város lelke pedig megismételhetetlen. Ezért küzdünk kitartóan, ha sokan is vannak, akiket kizárólag a befektetők érdekeinek kiszolgálása vezérel! Folytatjuk! – zárta sorait dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke.

Forrás: Facebook

Fotók forrása: Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..