home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Motokrosszpálya épül Temerinben
Lackó Linda
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
Motokrosszpálya épül Temerinben

Szerbiában kevés motokrosszpálya található. Éppen ezért számít kuriózumnak, hogy Temerinben megépül egy ilyen pálya, méghozzá egy fiatal motorosnak, Vegyelek Dávidnak köszönhetően, aki maga is versenyez. A külföldön elterjedtebb sportág Szerbiában is egyre népszerűbb. A motorozás szépségeiről és e sportág szeretetéről Dávidot, valamint egy motokrosszrajongót, Kozakiv Ivicát kérdeztük.

* Temerinben hamarosan megépül a motokrosszpálya. Mit lehet tudni erről a beruházásról?

Dávid: — Igen, nemsokára már Temerinben is lesz pálya, a téglagyár közelében.  Még dolgozunk, folynak az építési munkálatok, azok befejezését és a pálya megnyitását a nyárra tervezzük. Ez újdonság lesz, viszont nekem is szükségem van a gyakorlásra, mivel többet kell edzenem a versenyekre, és néha megterhelő az utazás meg az utána következő edzés. Nagyon szeretném, hogy a temerini fiataloknak is legyen lehetőségük kipróbálni ezt a sportágat, hogy átérezhessék, milyen, amikor végighajtanak egy bukkanókkal és ugrasztókkal teli pályán, és hogy beleszerethessenek a motorozásba, ahogyan nekem is sikerült.


Vegyelek Dávid

* Ki segít a pálya tervezésében és építésében?

Dávid: — A pályát úgy terveztük meg, hogy ne csak egy versenyző tudjon rajta végigmenni, hanem egy egyszerű motort vezető személy is, aki szereti a motokrosszt és a sporttal járó kihívásokat. Így az a terv, hogy kisebb bukkanókkal ellátott pályát, és nem óriási ugrasztókat emelünk. Az építéshez pedig azért kell ennyi idő, mert nem olcsó mulatság.

* Volt már baleseted?

Dávid: — Mint általában minden versenyzőnek, nekem is volt. De szerencsémre csak kisebb ficamokat, töréseket szenvedtem. A legutóbbi sérülésem volt a legsúlyosabb, mely miatt egy teljes idényt ki kellett hagynom, de szerencsére sikerült felépülnöm, és visszatérnem a régi kerékvágásba.

* Kinek ajánlanád ezt a pályát és sportot?

Dávid: — Valójában mindenkinek, aki eléggé merész hozzá, hogy kipróbálja. A motokrossz veszélyes, de minden sportág az a maga módján. Ezért úgy gondolom, minden érdeklődőnek érdemes kipróbálnia, persze először csak lassan, elővigyázatosan.

Ivica: — Én, aki nem motokrosszozom versenyszerűen, azt ajánlanám, hogy ne próbálja ki mindenki a pályát, csak aki eléggé rátermett, s akinek megvan a felszerelése és a megfelelő motorja hozzá. Ez a sport azoknak való, akik adrenalinfüggők és szeretik a veszélyt, a kihívást!

* Te mint kívülálló, aki nem vesz részt a pálya építésében, mit gondolsz a pályáról?

Ivica: — Szerintem jó lesz, azt is mondhatnám: tökéletes! Ez egy edzésre való motokrosszpálya, arra pedig mindenképp megfelel, éppen azért, mert a kiépítése lehetővé teszi, hogy ne csak egy motokrosszversenyző tudjon végighajtani rajta, aki már minden trükköt ismer, hanem egy motokrosszrajongó is, aki beleszeretett ebbe a sportágba, viszont még nem versenyez. A pályán rövidebb és hosszabb ugrasztók is találhatóak, a legnagyobb körülbelül ötméteres. A kanyarokon vannak útszegélyek, és bizony megesik, hogy be kell dőlni a motorral. Extrém pálya, mely extrém motort is igényel!

* Te mikor szoktál kimenni a pályára, és kivel? Milyen motorod van?

Ivica: — Mindig, amikor tehetem. Már kiskorom óta érdekel a motorozás, ezért én szeretetből és élvezetből művelem. Már akkor kijártam, amikor megkezdődött a pálya építése, és azóta is rendszeresen szelem a kanyarokat. Ha csak tehetem, Dáviddal megyek, aki sokat segít nekem. Egyébként Honda CR250 típusú motorom van.

* Hogyan jutott eszedbe, hogy motokrosszal kezdj el foglalkozni?

Dávid: — Ez még nagyon régen történt, körülbelül tizenegy évvel ezelőtt, amikor még dzsúdóztam. Az egyik barátom ajánlotta, hogy az erőnlét fejlesztése végett kerüljek néhányat a motokrosszpályán. Bevallom, akkor jöttem rá, hogy valójában nem is olyan egyszerű ez a sportág, ahogyan azt sokan gondolják, de azonnal bele lehet szeretni. Én is rögtön megkedveltem! Egy idő után már csak a motokrossz érdekelt, a dzsúdót pedig elkezdtem hanyagolni.

* Hogyan tartod formában magad?

Dávid: — Ez nagyon jó kérdés! Rendkívüli erőre van szükség, hogy végighajts a pályán, és megtartsd a motort, illetve rajta magadat is. Természetesen az erre legalkalmasabb motokrosszpályákon edzem, de ezenkívül különféle erőnléti gyakorlatokat is végzek, például cardiót vagy súlyzózást.

* A szülők általában nem néznek jó szemmel erre a sportágra, féltik a gyermeküket. A te szüleid mit gondolnak róla?

Dávid: — Minden szülő félti a gyermekét, és szerintem ez így van rendjén. Az én szüleim is aggódnak, mert ez a sportág — ahogyan a többi is — veszélyes. De mégis támogatnak, és lassan hozzászoknak a gondolathoz, hogy ez már az életem része!


Kozakiv Ivica

* Mi az álmotok, célotok?

Dávid: — Mindenkinek a jobb eredmények lebegnek a szeme előtt, így nekem is. Ez a célom. Az álmom pedig, hogy egyszer indulni fogok a Dakaron, ami odébb van, mert még nem állok rá készen. Mindenesetre benne van az ötéves tervemben! Nem sokat versenyeztem külföldön, szeretnék fejlődni. A motokrosszversenyek külföldön sokkal inkább el vannak terjedve, mint nálunk, Szerbiában. Több a versenyző, ezért nagyobb a kihívás is! Magyarországon tervezek versenyezni a közeljövőben.

Ivica: — Szeretnék elmélyültebben foglalkozni ezzel a sportággal. Ha lehetőség adódik, akár versenyeznék is. Egyelőre viszont megelégszem a jelenlegi állapottal.

* Ez a sportág nem igazán van elterjedve Szerbiában. Szerintetek hogyan lehetne népszerűsíteni?

Dávid: — Azért nincs túlságosan elterjedve, mert igen drága. Mindenekelőtt kell egy jó motor, illetve egyéb kellékek: kézvédő, lábvédő stb. Szerintem sokan szeretik ezt a sportot, és tehetségük is van hozzá, csupán nem áll módjukban foglalkozni vele.

Ivica: — A temerini motokrosszpálya szerintem segít a népszerűsítésben. Hogy valaki beleszeressen ebbe a sportágba, ahhoz arra van szükség, hogy eljárjon a versenyekre, ismertebb motokrosszversenyzőket is lásson élőben edzeni, versenyezni. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..