home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Most van gyógyszer, vagy nincs?
(T.T.,tv.)
2010.08.04.
LXV. évf. 31. szám

Nincs még egy olyan iparág, illetve tudományág, amely olyan rohamosan fejlődne és bővülne világszerte, mint a gyógyszeripar. Ennek egyik oka a hihetetlen erős felvásárlópiac. Úgy tűnik, hogy a gazdasági válság meg sem kottyant a gyógyszeriparnak, bár olyan hírek keltek szárnyra világszerte, hogy ...

Nincs még egy olyan iparág, illetve tudományág, amely olyan rohamosan fejlődne és bővülne világszerte, mint a gyógyszeripar. Ennek egyik oka a hihetetlen erős felvásárlópiac. Úgy tűnik, hogy a gazdasági válság meg sem kottyant a gyógyszeriparnak, bár olyan hírek keltek szárnyra világszerte, hogy ''már azelőtt megvolt az oltóanyag bizonyos betegségekre, mielőtt a kór meglétét hivatalosan is igazolták volna”. Például az utóbbi időben egyre több hír, információ szól arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet megvezette a világot, amikor az enyhe járványt okozó H1N1 vírust az új spanyolnáthának kiáltotta ki. Mostanra azonban már kiderült, hogy nem lett halálos járvány a H1N1-jelenségből. Ennek ellenére az országok az esetleges járványtól tartva több millió védőoltást vásároltak fel a legnagyobb gyógyszergyártó cégektől. Az egész ügyben az a legfurcsább, hogy a ''pandémia” egyik napról a másikra tűnt el úgy, mintha sosem létezett volna. Azt szokták mondani, hogy a legtöbb pénzt a kasszába az ember-, a fegyver-, a kábítószer- és a gyógyszer-kereskedelem hozza. Manapság minden módszer megengedett, hiszen a pénz világában erkölcs nem létezik. Szerbiában is így van ez: ha például bizonyos gyógyszerek hiányoznak a polcokról, akkor annak minden bizonnyal valamiféle ügyeskedés áll a hátterében. A hazai gyógyszerforgalmazók és -gyártók is gyakran manipulálják a vásárlókat, a betegeket azért, hogy még nagyobb jövedelemre tegyenek szert.
Most van gyógyszer, vagy nincs? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
TÓTH Sándor hajdújárási nyugdíjas:
- A jelenlegi gyógyszerellátással elégedett vagyok, de volt olyan időszak, amikor bizony csak nagyon nehezen lehetett egyes készítményekhez hozzájutni. Már régóta cukorbeteg vagyok, s a kilencvenes években gyakran Kínából és Japánból behozott inzulinhoz juthattuk csak hozzá. Később az ellátás folyamatosan javult, ma pedig már szinte minden szükséges gyógyszer kapható, ha nem is az állami, akkor a magángyógyszertárakban. Igaz, néhányért fizetni is kell, és ez alaposan megnyirbálja a költségvetést, de az ember az egészségéért minden tőle telhetőt megtesz. Mégis felháborít azonban, hogy nem lehet minden gyógyszert vényre megvásárolni, mert ha lehetne, akkor nem kellene gyógyszerre költenünk. Pedig annak idején rendszeresen fizettük az egészségbiztosítást, s cserébe azt kaptuk, hogy nyugdíjaskorunkra jókora összegbe kerül, ha gyógyíttatni szeretnénk magunkat.
KÖRMÖCI Edit gyógyszerész, a magyarkanizsai állami gyógyszertár vezetője:
- A gyógyszerek beszerzése szempontjából nehézkesen indult az év, abban reménykedtünk, hogy előbb vagy utóbb kiosztják a lapokat. A probléma abban rejlik, hogy a gyógyszergyártó cégek mind a mai napig nem tudtak megegyezni a beszállítókkal. Vagyis még mindig tartanak az egyeztetések, ezért bizonyos gyógyszereket nehezen lehet beszerezni, azaz bizonytalan a beszerzésük: egy időben például az inzulin hiánycikknek számított, de végül ez a probléma is megoldódott. A patikák rá vannak kényszerülve arra, hogy időről időre újabb beszállítók után nézzenek. Problémát okoz még az is, hogy némely készítményeket csak egyetlen gyógyszerforgalmazó bocsát áruba, vagyis ha az adott patikának nincs szerződése ezzel a forgalmazóval, akkor nem tudja beszerezni a készítményt. A jelen pillanatban néhány láz- és fájdalomcsillapító, illetve asztma elleni orvosság számít hiánycikknek.
PENK Jutka szabadkai gyógyszerész:
- Az olcsóbb gyógyszerek eltűnnek a piacról, ezért kénytelenek vagyunk a drágábbat kínálni a betegeknek. Például az alapvető láz- és fájdalomcsillapító készítmények kifogyóban vannak, és a hazai gyártóktól egyre nehezebb őket beszerezni. Vannak bizonyos készítmények - antiepileptikumok -, amelyek nem kaphatóak a hazai piacon, helyettesítőjük pedig nem létezik. Azoknak a betegeknek, akik ezt szedik, nehézséget okoz a beszerzésük. Nálunk azonban mégis olcsóbbak a gyógyszerek (aszpirin, Coldrex), mint a környező országokban, ennek oka pedig az, hogy itt az állam szabályozza az árakat. A szúnyoginvázió után megnőtt a kereslet csípések kezelésére való készítmények iránt. Kevesebben mennek nyaralni, ezért kevesebb azoknak a száma is, akik ''úti csomag”-ot keresnek. A szezonális gyógyszerek közül a hasmenés elleni szerek iránt nagyobb a kereslet, de az allergia elleni készítmények is népszerűek. Mindent összevetve a magángyógyszertárakban szinte minden beszerezhető.
SZABÓ Julianna zombori nyugdíjas:
- Sajnos, nem mindig találok magamnak megfelelő gyógyszert, így sok esetben nem az orvos által felírt orvosságot vagyok kénytelen szedni, hanem azt, amelyik a legközelebb áll hozzá, s be is tudom szerezni. Az állami gyógyszertárakban gyakran nem jutok hozzá a szükséges ''dilibogyók”-hoz, néha több alkalommal is be kell mennem a városba, hogy ráakadjak a keresett orvosságra. Tapasztalatom szerint a magángyógyszertárakban szinte minden bajra kapható gyógyír, de általában olyan borsos áron, hogy az embert azonnal a rosszullét kerülgeti. Amikor egészséges voltam, akkor még rá sem mertem gondolni, hogy időskoromban, amikor egyébként is egyre több nyavalya kerülgeti az embert, mennyi problémával kell megküzdenem, az pedig még rémálmomban sem jutott eszembe, hogy a szükséges gyógyszerek beszerzése bármiféle nehézségekbe ütközik majd. Gyakran az is előfordul, hogy sajnos hiába találom meg a szükséges orvosságot, egyszerűen képtelen vagyok kifizetni őket. Egy barátnőm javaslatára, aki hozzám hasonlóan szintén gyakran betegeskedik, mind több gyógyteát fogyasztok, s a gyógyítással, gyógynövényekkel kapcsolatos könyveket, régi újságcikkeket is előszeretettel lapozgatom. Eddig különösebb javulást ugyan még nemigen tapasztaltam, de bízom benne, hogy a gyógynövények hatására megszűnnek - vagy legalábbis lényegesen csökkennek - a problémáim, s a pénztárcám sem ürül ki olyan gyorsan.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..