home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Minden korosztály igényének megfelelően
2022.12.06.
LXXVII. évf. 48. szám
Minden korosztály igényének megfelelően

A csaknem egy éve működő magyarkanizsai Bro’s Gym Sportegyesület Együtt az egészségért elnevezésű programjával sikeresen pályázott a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnál. A támogatásból és önerőből lépcsőzőgépet szereztek be, mellyel bővült a fitnesz- és edzőterem kínálata. Szeptembertől december végéig olyan ingyenes edzésprogramokon vehetnek részt a fiatalok, a közép- és a szépkorúak egyaránt, amelyek célja a sport és az egészséges élet népszerűsítése.

A konditeremtől nem kell félni

Pálfi Krisztián és Harmath Szebasztián, a két fiatal tulajdonos — az idén lettek harmincévesek — elmondta, a sport már kisgyermekkoruk óta az életük része. Az edzőterem, melyet végül közösen sikerült megnyitniuk, mindkettőjük régi álma volt.

— Hétéves korom óta majdnem tíz évig kajakoztam. Közben konditerembe is jártam, és nálam folyamatos a törekvés, hogy fejlesszem magam. Tehát a sport huszonhárom éve az életem része. Igyekszem minden évben elmenni egy új tanfolyamra, hogy minél több dologban tudjak segíteni a hozzánk fordulóknak, tartozzanak bármelyik korosztályhoz — mesélte Pálfi Krisztián.

— Hat-hét évesen indult nálam a karatézás, melyet évekig versenyszinten űztem, majd a foci felé fordultam, mely tizennyolc éves koromig jelen volt a mindennapjaimban. Ezután a testépítés következett, mellyel tizenkét éve foglalkozom, és a CrossFit is a tevékenységeim közé tartozik. Nagyon jó, hogy van ez a munka, melyet szeretünk és élvezünk — árulta el magáról Harmath Szebasztián.


Puskás Károly felvételei

A tulajdonosok bejelentették, a fiataloktól a nyugdíjasokig mindenkit szeretettel várnak, nemcsak a községből, hanem a tágabb környezetükből is. A gépeket úgy válogatták össze, hogy azok minden korosztály igényeinek megfeleljenek. Sőt, a fogyatékkal élő gyerekekre is gondoltak, nekik keddenként szerveznek csoportos edzéseket.

A pályázati programmal az a céljuk, hogy népszerűsítsék a sportot, és hangsúlyozzák a mozgás fontosságát. Elmagyarázták, azt akarják tudatosítani az emberekben, hogy egy óra edzés csupán 6 százalékát teszi ki a napnak, de mégis nagyon sokat számít, és ennyi időt mindenki rászánhat.

A fiúk szerint nem kell megijedni a konditermektől. Sokan attól tartanak, hogy már túl idősek ahhoz, hogy elkezdjék, esetleg mivel nincs gyakorlatuk, rosszul csinálnak majd valamit, és a többiek észreveszik ezt. Mint mondták, ilyesmire nem is kell gondolni, inkább bátornak kell lenni. Kettőjükkel együtt négy személyi edző segít, hogy mindenki a leghatékonyabban végezhesse el a gyakorlatokat. Szívesen adnak tanácsokat az edzéshez és az étrend összeállításához is, mert a helyes táplálkozást nagyon fontosnak tartják. Véleményük szerint már másfél hónap edzés után láthatóak lesznek az első jelek. Az ember fogyni kezd, közben izmot is épít, és kitartó munkával átformálhatja, illetve egészségessé teheti a testét. 

A mai edzés megváltoztatja a napodat, a rendszeres testmozgás pedig az életedet — hangzik el az egyik kisvideóban azok közül, amelyek a Bro’s Gym Facebook-oldalán találhatóak.

Mint a tulajdonosok hangsúlyozták, nem a haszonszerzés a céljuk, hanem tenni akarnak azokért, akik bejönnek hozzájuk. Mindenkinek szeretnének segíteni, hogy — hozzájuk hasonlóan — megvalósíthassa az álmait.

Az edzőteremben a kardiogépektől kezdve a kézisúlyzókon, erőnléti berendezéseken át a futópadig minden megvan, és most már a lépcsőzőgép is az érdeklődők rendelkezésére áll. A felszerelés abba az elképzelésbe illeszkedik, amelyet a nyitás óta igyekeznek megvalósítani, azazhogy minél többféle mozgási lehetőséget nyújtsanak. 

Az eszköz teljes értéke 420 000 dinár, a pályázaton ennek az összegnek mintegy felét — 200 000 dinárt — nyerték meg.

A tömegsport fejlesztése

A lépcsőzőgépet a Bro’s Gym Sportegyesületben Kormányos László sporttal megbízott tartományi segédtitkár, Nebojša Rakić magyarkanizsai polgármester-helyettes és Barát Zsolt sporttal megbízott polgármesteri tanácsnok is megtekintette.

— Próbáljuk megtalálni azokat a helyeket, ahol nagy számban jönnek össze fiatalok, és megteremteni a feltételeket, hogy mindenki számára elérhető legyen a sportolás. Ez az elv vezérelte a döntést, és sikerült a titkárságunknak elfogadtatnia azt a gondolatot, hogy történjen egy ilyen lépés a tömegsport fejlesztése terén is. Újvidéken szinte minden sarkon jól felszerelt termek vannak, a kisebb településekre viszont ez nem jellemző — nyilatkozta Kormányos László.

— Örülök, hogy a támogatással további sikeres munkára, ötletek megvalósítására motiválhatjuk a két fiatal tulajdonost. Remélem, hogy az elkövetkező időszakban lehetőségünk lesz arra, hogy a községi költségvetésből is segíthessük a fiúkat, hogy az edzőterem tovább fejlődhessen — emelte ki Nebojša Rakić, aki egyetért azzal, hogy fontos a tömegsport lehetőségének fejlesztése a városban.

A Bro’s Gym kínálata valóban széles, hiszen funkcionális, személyi és csoportos edzést, valamint gerinctornát is tartanak, van kangoo jumps csoport is, és mint elhangzott, étrend-összeállítást is végeznek. Egy alkalomra mindössze 300 dinárt kell fizetni, valamint VIP-tagság is váltható, mellyel 0—24 órában használható az edzőterem.

(Az írás Németh Ernő hangfelvételének a felhasználásával készült.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..