Minden kiadó

Minden kiadó

​​​​​​​Világítótornyokat adnak bérbe Olaszországban — A V4-ek továbbra is kiállnak az EU bővítése mellett — Pokoli tűzvész tombolt Kaliforniában —

Világítótornyokat adnak bérbe Olaszországban

Ötven évre lehet bérbe venni 17 állami tulajdonban levő világítótornyot, hogy azok vendégfogadóként, étteremként vagy múzeumként hasznosuljanak. Az olasz kormány az ajánlatokat december 29-éig várja. A bérbeadásra egyébként azért kerül sor, mert a védelmi minisztériumnak nincs pénze az építmények karbantartására, így az illetékesek azt remélik, hogy sikerül megmenteni a tornyokat a pusztulástól. A bérleti díjból évi 760 000 euró bevételre számítanak. A bérbe vehető világítótornyok az ország más-más részein találhatóak. Vannak köztük olyanok is, amelyek a Velencei-lagúna kis szigetein szolgálták a hajózást.

A V4-ek továbbra is kiállnak az EU bővítése mellett

A visegrádi négyek határozottan kiálltak az EU nyugat-balkáni bővítése mellett Budapesten, a térség külügyminisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón. A nyugat-balkáni országok diplomáciavezetői egyöntetűen megerősítették csatlakozási szándékukat. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy minden uniós integrációs igyekezetet támogatni kell, a nyitott ajtók politikáját kell folytatni, és nem bezárkózni. Ivan Korčok szlovák ügyvivő külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az integrációs tárgyalásoknak az érdemektől kell függniük, nem pedig „számszerűsítve” folyniuk. Jakub Dürr cseh külügyminiszter-helyettes pedig azt közölte, hogy a V4 egyértelműen nyitottan áll hozzá a bővítés kérdéséhez, hiszen a Nyugat-Balkán nélkül sem az EU, sem a NATO nem lehet teljes.

Pokoli tűzvész tombolt Kaliforniában

Szinte megállíthatatlannak tűnő tűzvész pusztított Kalifornia-szerte, a katasztrófa 40 halálos áldozatot követelt. A tűzoltók több mint egy héten át képtelenek voltak megbirkózni a lángokkal, a bozóttüzek száma pedig egyre szaporodott. Több mint 3500 ház, lakóépületek és üzletek sora vált a tűz martalékává, szőlőültetvények és borospincék semmisültek meg, mindent hamu és füst borított. A Sonoma-völgy egyik részén a hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el. „A pusztítás óriási, bizonyos területekre még be sem tudunk menni, hogy felmérjük a helyzetet” — fogalmazott Robert Giordano megyei seriff. A füst a San Francisco-öbölben annyit rontott a levegő minőségén, hogy az leginkább a pekingihez hasonlított. A városrész iskoláit bezárták, az emberek csak maszkban mertek kilépni az utcára. Számos légi járatot is töröltek.


Nyitókép: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Minden kiadó
Világkép
Facebook

Támogatóink