Minden OK. Vagy mégsem?
Tóth Lívia
2016.04.24.
LXXI. évf. 16. szám
Minden OK. Vagy mégsem?

Közönségben egyébként egész nap nem volt hiány, a kamaradarabokat sokan a lépcsőkön, a padlón ülve vagy éppen állva nézték végig.

Az ifjú filmesek Tiszakálmánfalváról, Oromhegyesről, Szabadkáról, Magyarkanizsáról és Zentáról érkeztek, viszont a színpadi produkciók esetében nem volt ilyen hosszú a települések listája: az öt szabadkai előadáshoz hármat adtak hozzá a zentai fiatalok.


Gergely Árpád felvételei

Mindkét kategóriában sokszínű volt a témaválasztás. A két-három, illetve az öt-hat perces szórakoztató, esetleg elgondolkodtató míves kis remekek mellett láthattunk egy 15 perces dokumentumfilmet is, melyben oromhegyesi polgárok idézték fel azokat a második világháborúhoz kapcsolódó történeteket, amelyeket maguk éltek át vagy esetleg másoktól, leginkább a családtagjaiktól hallottak.

A Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszóinak előadása Reginald Rose Tizenkét dühös ember című legendás alkotása nyomán született meg, a szabadkai Középiskolások Diákotthona csapatának tagjai pedig Franz Kafka A per című klasszikusához nyúltak, annak alapján hozták létre a produkciójukat. A műsorban három szerzői darab is szerepelt. A Tudathasadás szimptómái című, a pozitív és a negatív oldal harcáról szóló szövegcentrikus játékot a zentai Nagy Abonyi Dávid írta, és ő volt a rendezője, illetve az egyik szereplője is. Szarka Áron A kék madár tollából címmel saját egyszemélyes drámájában mutatta meg, hogyan szippantja be korosztályát a virtuális világ, a közösségi oldal, a számítógépes játék.

A történet elején a fiú elutasítja, hogy olyan legyen, mint a többiek, de aztán rájön, hogy a sportsikereiről, a tanulmányi eredményeiről senkinek sem beszélhet, mert mindenki a Facebookon lóg. A szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjai Minden OK címmel készítették el a tabukat döngető szabad asszociációikat, és a darabban természetesen az derül ki, hogy semmi sem OK. A lendületes, gyakran elsöprő erejű vallomásokban jelen volt a szenvedély, a düh, a fájdalom, az agresszió, a számonkérés és a kibeszélés kényszere is. A szereplők egységes csoportot alkottak, mégis mindannyian megőrizték a saját egyéniségüket, arcukat.

Érdekes volt látni, hogy a középiskolás színjátszók akkor is hitelesek, amikor a saját dolgaikkal, a generációs gondjaikkal foglalkoznak, és akkor is, amikor tőlük látszólag távol álló témákhoz, szociális és társadalmi kérdésekhez nyúlnak.

A zsűri tagjai az idén Kovács Frigyes színművész-rendező, Kálló Béla színművész-rendező, K. Kovács Ákos operatőr és Oláh Tamás dramaturg voltak. Amíg meghozták a döntésüket, addig a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszóinak egy másik, nem középiskolásokból álló csoportja előadta A bogyósgyümölcskertész fia című Háy János-regény alapján készült tragikomédiát, Lőrinc Tímea rendezésében.


FŐDÍJAK:

A legjobb előadás: a Kosztolányi Dezső Gimnázium csapata (Szabadka), MINDEN OK — Szabad asszociációk tabuk nélkül (rendező: Kucsov Borisz)

A legjobb csapat: Népkör, Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka) — Tasnádi István East Balkán című darabja (rendező: Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba)

Az innovációért járó díj: Polaroid (Zenta), Nagy Abonyi Dávid: Tudathasadás szimptómái

A legjobb női szereplők: Imamović Ines (a Kosztolányi Dezső Gimnázium csapata, Szabadka), Dedovity Tomity Dina (Népkör, Fabula Rasa Színjátszó Grund, Szabadka)

A legjobb férfi szereplők: Tóth Bálint és Szeles László (a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói)

A legjobb film: Puska Official (Zenta)

A legjobb műfaji díj: A végső találkozás (Zenta)

A legjobb vágó: Zemkó Gábor (Szabadka)


KÜLÖNDÍJAK:

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásának megtekintése: a Kosztolányi Dezső Gimnázium csapata (Szabadka)

A szabadkai Népszínház előadásának megtekintése: Polaroid (Zenta)

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásának megtekintése: Népkör, Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka)

Az Újvidéki Színház előadásának megtekintése: a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói (Zenta)
A Szabadkai Gyermekszínház előadásnak megtekintése: Középiskolások Diákotthona (Szabadka)

A Tanyaszínház különdíja (részvétel az idei előadásban):

Szarka Áron (Középiskolások Diákotthona, Szabadka), Budinčević Krisztián (Népkör, Fabula Rasa Színjátszó Grund, Szabadka)

Részvétel a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók kilencedik táborában:

Gulyás Gabriella (Szabadka), Körmöci Norbert (Zenta)

A Képes Ifjúság különdíja: Dupák Fanni (a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói)
A Hét Nap különdíja: Balla Georgina (Középiskolások Diákotthona, Szabadka)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..