home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mézédes örömök Topolyán
Bíró Tímea
2018.09.23.
LXXIII. évf. 38. szám
Mézédes örömök Topolyán

Szeptember az ünneplésről szól Topolya községben, hiszen 7-e és 16-a között a Topolyai Napok színes programjait élvezhetik a lakosok.

Úgy gondolom, nem panaszkodhat az ünneplő közösség, hiszen mindenki megtalálhatta a számára legüdébb színfoltot a városnapi programok palettáján.

A rendezvénysorozat 7-én a Top Expóval kezdődött, melynek a Piac Közvállalat területe adott otthont három napon át. A mezőgazdasági és gazdasági kiállítás iránt az idén is nagy érdeklődés mutatkozott, hiszen sok termelő vitte ki a vásárra a portékáját. A nagycsarnokban konferenciát tartottak Modern agrár- és feldolgozóipari technológiák a piacképes mezőgazdaságért címmel. Este 7 órakor a fotózásé volt a főszerep a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében, a Topolya a részletekben lakozik című fotópályázat nyertes munkáit tekinthették meg az érdeklődők, és a díjakat is átadták.

Szeptember 8-án reggel a pacséri Akácos-tavon sporthorgászversenyt rendeztek, délelőtt pedig Cserepesen tartottak megemlékezést a szaloniki front áttörésének 100. évfordulója alkalmából.

A futni vágyók másnap hódolhattak a szenvedélyüknek, a Mezőgazdasági Iskolánál levő sportcsarnoktól ugyanis Bajsáig versenyezhettek a 10. jubiláris Szkenderovity Pál-emlékmaratonon.

Szeptember 10-én Topolya Község Múzeumában Munk Artúr önéletírását mutatták be, melynek címe Köszönöm addig is... A Munk Artúrról szóló kiállítás, mely az Egy élet regénye címet viseli, október végéig tekinthető meg a múzeumban.

Szeptember 11-én, 12-én és 13-án szintén a múzeum épületében kreatív írás és olvasás folyt Dunja Pešut moderálásával, emellett kedden és szerdán színházi előadások szórakoztatták a legkisebbeket.

Csütörtökön rendezték meg a nagy sikerű ajvárkészítő versenyt, az Ajvár Bajvívó Karaván topolyai selejtezőjét a Felvonulás téren. A rostélylapon füstölgő paprika illata a helyszínre csalogatta a topolyaiakat. Az esti órákban a vásártéri otthonban tartották meg Topolya helyi közössége tanácsának díszülését.


Acsai Györgyi (a szerző felvételei)

Szeptember 14-én fontos ceremóniára került sor a Művelődési Ház kiállítótermében, átadták ugyanis a Nagyapáti Kukac Péter képzőművészeti díjat. Az idén az óbecsei származású Acsai Györgyi nyerte el, aki képzőművészként és pedagógusként tevékenykedik. Az átadás előtt felszólalt Náray Éva, a Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója, Kislinder Gábor, Topolya Község elnöke és Skrabány Viktor képzőművész, aki a díjazott egykori tanára, valamint Ninkov Kovačev Olga művészettörténész, aki kiemelte, hogy Acsai Györgyi érdeklődésének középpontjában az ember áll mint az értékek, az emlékek hordozója, és hogy a változó világban csak az ember nem változik meg. A díjátadó után az érdeklődők megtekinthették a teremben a művésznő néhány munkáját. A község képviselői a testvértelepülések küldöttségeinek fogadásával zárták a napot.


Méz minden mennyiségben

A Topolyai Napok legfontosabb dátuma szeptember 15-e, mely Topolya község napja. Már reggel fél 9-kor megnyitották a mézvásárt és -kiállítást a Felvonulás téren, mely helyszínen — miután a katolikus és pravoszláv papok megszentelték az idei méztermést — népdalénekből, nép- és modern táncból álló műsor várta az odalátogatókat. Nem csak helyi méhészek kínálták a portékájukat, hiszen egész Vajdaság területéről érkeztek termelők. A Sarlós Boldogasszony-templomban megtartott szentmise után, 11 órakor kezdődött a községi képviselő-testület ünnepi ülése a színházteremben. A program a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusának előadásában a szerb és a magyar himnusszal kezdődött. Ezután a kkt elnöke, Saša Srdić köszöntötte a jelenlevőket, majd Kislinder Gábor mondta el üdvözlőbeszédét. A részvevők közösen megnézték a Tájékoztatási Központban készült filmet, mely betekintést nyújtott az elmúlt év munkájába.

A díszülés legünnepibb pontja a Pro Urbe díj átadása volt, melyet az idén Pastyik László bibliográfus és helytörténész, valamint Julijan Rac a város kulturális életében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért vehetett át. A díjazottak megköszönték az elismerést, és mindketten hangsúlyozták, mennyire fontos nekik, hogy munkájukkal Topolya múltját, jelenét és jövőjét gazdagítják.


Az idei díjazottak

Saša Srdić és Kislinder Gábor átadták Topolya község plakettjét is, melyet a város egyik legrégebbi és legnagyobb mezőgazdasági civil szervezete, a Gazdakör, továbbá dr. Hovány Lajos vízépítő mérnök, illetve Szeverity Franciska érdemelt ki a kimagasló kulturális és humanitárius tevékenységéért.

Polgármesteri köszönőlevelet Kósa Lajos, Mirko Spasojević és Kospenda József vehetett át. Az ünnepség a vegyes kórus előadásával ért véget.


Mézkarnevál az utcán

A délután folyamán megrendezték a nemzetközi strong man verseny topolyai kupáját, a Csáki Lajos Általános Iskolában a karneváli csoportok vezetőit fogadta a polgármester, majd megkezdődött a topolyai mézkarnevál a község legkisebbjeinek — a hazai és külföldi karneváli városokból érkező kicsik és a hazai mézlovagok részvételével.

Este fél 8-kor a magyarországi Molnár Ferenc Caramel lépett fel a Felvonulás téren, majd fényparádéra és ünnepi tűzijátékra került sor, végezetül pedig Željko Vasić koncertjét élvezhették a polgárok.

A rendezvény zárónapján, 16-án a sport került előtérbe. Asztalitenisz-tornát tartottak, melyen a Topolya-kupáért szálltak versenybe a részvevők, közben a Capriolo családi kerékpártúráján tekerhettek a mozgásszeretők. 10 órakor a teniszkupa kezdődött, délben pedig megnyitotta kapuit a Tuning&Styling nevű autókiállítás.


Tekintsd meg többi fotónkat is:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..