home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mese az ideális társadalomról
Tóth Péter
2021.11.22.
LXXVI. évf. 46. szám
Mese az ideális társadalomról

A különböző ideológiák harca egyre jobban kiéleződik világszerte. Érvényes ez a politikai, a vallási és a gazdasági ideológiákra is. Sajnos mind ritkábban találkozhatunk elfogulatlan véleményekkel. Lehet, ma már az is puszta utópia, hogy vannak még a realitást folyamatosan kereső, pártatlan, csak a szakmai szempontokat szem előtt tartó gondolkodók.

Karl Marx nevét említve tájainkon a legtöbb esetben az ember azonnal a megvetés reakcióját tapasztalja. Pedig a róla elnevezett tudomány, a marxizmus nem is olyan régen még iskolai tantárgy volt, de ennek dacára az idősebb korosztály sem tud sokat Marxról. Viszont még ezek az emberek is gyakran őszintén beismerik, akkor éltek jobban, és akkor érezték magukat jobban, amikor iskoláinkban még tantárgy volt a marxizmus. Persze ebből nem lehet azt a következtetést levonni, hogy az össztársadalmi jólét az iskolai tantárgyak nevétől függ. Tény viszont — ezt már Nyugaton is tabuk nélkül elismerik —, hogy Marxnak elméleti síkon voltak valóban zseniális és korszakalkotó megállapításai. Felismerte például azokat az összefüggéseket, hogy a kapitalizmust olyan törvényszerűségek uralják, amelyek a rendszert végül kivonják az észszerű irányítás lehetőségének keretein kívülre. Ezért félelmetesen veszélyes krízishelyzetek állhatnak elő. Sőt! Máig is tapasztaljuk, hogy törvényszerűen elő is állnak.

Ha mégis próbálunk a lehetőségekhez mérten a realitás talaján mozogni, akkor nincs okunk sem rajongani érte, sem pedig elvetni vagy megvetni Marx munkásságát. Figyelembe kell venni, hogy Marx kora óta sok minden megváltozott. Vannak viszont jóformán örök érvényűnek tekinthető marxi megállapítások. Mivel más korban élt, nyilván hiába keresnénk műveiben és gondolatai között a mai értelemben vett globalizáció pontos értelmezését. A most kiteljesedő globalizáció nyomai azonban már Marx korában is megvoltak, akárcsak az ázsiai termelési mód gyökerei.

A marxista gazdaságelmélet Kínában, a világ egyik gazdaságilag legsikeresebb országában máig áthatja a politikát. Marx a saját elméletét háromkötetes művében, A tőke című könyvében fejtette ki, melyben a gazdasági eseményeket a történeti háttér figyelembevételével, fejlődésük folyamatában szemléli. Ebből a nézőpontból ma is érdekes következtetésekre juthatunk. Marx a társadalmat egy óriási társasjátékhoz hasonlítja, melyben a szabályokat a legtöbben elfogadják. Ezzel sem lehet sokat vitatkozni — ma sem.

Marx elméletében a piac igen erős kritikája fogalmazódik meg. Amikor a termelés piacra történik, akkor a termelőt nem a használati érték előállítása motiválja, hanem az áru könnyű és hasznot hozó értékesítése. A másik oldalon a fogyasztó érdeke, hogy minél olcsóbban juthasson használati értékhez. A termelést tehát a csereérték növelése hajtja. A gazdaság menetét nem piaci kereteknek kellene szabályozniuk, hanem gazdasági terveknek. A marxizmus egy utópisztikus, optimista meggyőződéstől vezérelt rendszert feltételezett, melynek célja az ideális társadalom létrehozása. Az elméletet később sajnos sokan tévesen értelmezték, diktatórikus módszereik bevezetésének igazolását látták vagy keresték benne. Ideális társadalomnak Marx a kommunizmust tekintette, melyben a szükségletek szerinti elosztás működik. Azt vizionálta, hogy megszűnik az állam, a pénz, a piac, a rendfenntartó szervek, és létrejön az önkéntes kooperáció erkölcsi rendszere. Nem szűnt meg ezek közül egyik sem, ott sem, ahol — legalábbis a hivatalos álláspont szerint — a marxista ideológia most is meghatározó. Az önkéntes kooperáció erkölcsi rendszeréhez pedig még a primitív törzsek is közelebb állnak, mint korunk legmodernebb államainak tartott polgárai.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..