home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mérnökfutam, 2015
Tóth Imre
2016.01.01.
LXX. évf. 52. szám
Mérnökfutam, 2015

Dobogós helyen a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola hallgatói egy nemzetközi versenyen — 2015-ben rendezték meg harmadszor az Óbudai Egyetemen a Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete (IAESTE Hungary) által szervezett, Mérnökfutam elnevezésű mérnökversenyt, melyen gépész-, informatikus és villamosmérnök hallgatók mérhették össze tudásukat.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola Echo csapata informatika kategóriában lett harmadik, a hallgatók 50 000 forint tanulmányi támogatásban részesültek. Az összegből műszaki felszerelést vásárolnak majd. Ennek kapcsán kerestük fel dr. Zlatko Čović főiskolai tanárt, az informatika tanszak vezetőjét, valamint Rózsa Attila, Ürmös Viktor és Varga Tamás hallgatókat, az Echo team tagjait.

* Mit kell tudni a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola informatika tanszékéről?

 

Zlatko Čović: — Tizenkét tanár dolgozik a tanszéken. Két szakirányunk van: az egyik az internet és az elektronikus ügyvitel, a másik a műszaki informatika. Igyekszünk követni az informatikában alkalmazott legkorszerűbb módszereket és technológiákat. Ez nem mindig könnyű feladat, mert az új eszközök beszerzése igen költséges. A hallgatóink azonban szeretik a kihívásokat, és gyakran járnak versenyekre. Például 2011 óta veszünk részt a Microsoft cég Imagine Cup elnevezésű megmérettetésén, melyen 2012-ben országos első helyezést értünk el, mi képviselhettük Szerbiát Sydneyben, a világbajnokságon. A Mérnökfutamban most vettünk részt másodszor, két éve is harmadikak lettünk. Főiskolánkon — nemcsak az informatika, hanem a többi tanszéken is — a fő hangsúlyt az alkalmazott tudásra helyezzük. Kapcsolatban vagyunk a Dunkenmotoren, az Infostud, a Manufactura és a Siemens vállalatokkal, melyek nem csak technikai felszereléssel támogatnak bennünket. Szakembereik rendszeresen tartanak előadásokat nálunk.

* A verseny célja az volt, hogy mérnöki gondolkodásmódra serkentse a hallgatókat, és a valódi élet gondjaira keressen megoldást. Milyen feladatokat kellett megoldani?

Varga Tamás: — Miután regisztráltunk a versenyre, elsőként egy online fordulón kellett részt venni. Itt három mérnöki jellegű problémát kaptunk neves cégektől. Miután ezeket sikerrel megoldottuk, bekerültünk a legjobbak közé és részvételt nyertünk a budapesti döntőre, ahol harmadik helyezést értünk el. Ott is neves cégektől — Evosoft, GE és Nokia — kaptunk feladatokat. A Nokiától azt, hogy készítsünk egy weboldalt, mely PDF- és más formátumokból tud kulcsszavak alapján keresni, illetve az internetes keresést is el tudja végezni. Az Evosoft egy összetett feladatot adott, mely objektumorientált programozói tudást igényelt, és animációkat is kellett készíteni. A GE példája pedig inkább közgazdasági, mint informatikai volt: egy menedzsment típusú pénzügyi tervet kellett összeállítani.

* Hogyan készültetek fel, és hogyan folyt a verseny?

Varga Tamás: — Čović tanár úr értesített bennünket. A verseny nem  igényelt különösebb felkészülést, mert mi hárman már korábban is készítettünk közös projektumokat, részt vettünk különféle konferenciákon és versenyeken.

Ürmös Viktor: — Budapestre vonattal utaztunk, egy hostelben voltunk elszállásolva, ennek költségeit a szervezők fedezték. Háromnapos volt a verseny. Szerdán utaztunk, aznap este volt egy megbeszélés a fő szervezővel arról, hogy másnap mire számíthatunk. Csütörtökön korán keltünk, elmentünk az Óbudai Egyetemre, a verseny helyszínére. A bemutatkozás után regisztrálni kellett, majd megkaptuk a feladatokat, melyeket 36 óra alatt kellett megoldani. Pénteken 22 órakor adtuk át őket.

* A Nokia céget mindenki ismeri. A másik két vállalat viszont kevésbé neves. Mivel foglalkoznak, és sikerült-e velük kialakítani egy szakmai kapcsolatot?

Ürmös Viktor: — Az Evosoft a Siemens leányvállalata, a GE pedig egy marketingcég. Volt már rá példa az előző években, hogy a versenyen részt vevő hallgatókat később megkeresték. De a cégek képviselői maguk is ott voltak. Például az evosoftos feladat megoldásában éppen az volt a lényeg, hogy kérdéseket tegyünk fel a cég képviselőinek.

* Hová tart ma az informatika?

Rózsa Attila: — Ezt most senki sem tudja megjósolni. Akármerre nézünk, mindenhol az informatikával találkozunk. Az egyik versenypélda is arról szólt, hogy egy automatikus, mozdonyvezető nélküli vonat működését kellett megtervezni. Ez a vonat nem ismeri a pályát, melyen közlekedik, hanem mindent kiszámít. Tehát egy vasúti rendszerben is ott van az informatika. De ugyanúgy például a mobiltelefonok is fejlődnek. Amíg lesz emberiség, addig az informatika is fejlődni fog.

* Mennyire van alapja a „nagytestvér-effektusnak”, valóban megfigyelhetnek bennünket mobiltelefonon, számítógépen?

Rózsa Attila: — Igen, ez az informatika egyik hátulütője, viszont főleg a kezdő, tapasztalatlan felhasználókra jellemző, akik bármire rákattintanak, bármit megnéznek. A tapasztaltabb felhasználók ki tudják védeni a támadásokat, és a vírusoktól is meg tudják védeni magukat.

Varga Tamás: — A főiskolán a weboldalak biztonságáról is tanulunk alapfokon. Elsősorban úgy tudjuk magunkat megvédeni, ha nem hiszünk el mindent, amit a képernyőn látunk. Nem szabad ész nélkül használni az eszközöket, előbb mindig gondolkodni kell!


Ürmös Viktor, Varga Tamás és Rózsa Attila

* Mi vár a tanárokra és a hallgatókra a közeljövőben?

Zlatko Čović: — A következő évben ismét szeretnénk részt venni az Imagine Cup versenyen. A jelenlegi információk szerint pénzhiány miatt nem lesz szerbiai országos döntő, de az online versenyen akkor is részt veszünk. A tanszak tervei között szerepel a mesterképzés akkreditálása. Remélem, sikerül, és egy vagy két éven belül nálunk is lesz informatikából mesterképzés. Akkor nem kell majd külföldre menniük azoknak a hallgatóknak, akik szeretnének továbbtanulni. Szeretnénk emellett az Infostud céggel együttműködve egy városi szintű informatikai versenyt szervezni, melyre valószínűleg majd áprilisban kerül sor. Most folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások. Szeretném még elmondani, hogy az egykori hallgatóimmal is ápolom a kapcsolatot. Tavaly hat előadást tartottunk Diáktól programozóig elnevezéssel, és az egykori hallgatóink arról számoltak be, hogy hová jutottak, most hol dolgoznak, mivel foglalkoznak. Ez nagyon tetszett a hallgatóinknak és a középiskolásoknak, akiket szintén meghívtunk. Ezt jövőre ismét meg akarjuk szervezni. Ezzel is azt kívánjuk bemutatni, hogy van értelme a műszaki szakfőiskolán tanulni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..