Mélységek

Mélységek

Útravaló: „Minden barlang a természet egyedi, meg nem újuló és meg nem újítható képződménye, amelyek ma is jelentős szerepet játszanak életünkben…” (kivonat a barlangok védelméről szóló szabályzatból)

Budapest egyben a barlangok fővárosa is. Területén 170 mészkőbarlang található, melyek kialakításában a főszerepet a mélyből feltörő hévíz játszotta.

A második kerületben lévő Szemlő-hegyi-barlang megtalálása tulajdonképpen a környék beépítését kísérő földmunkáknak köszönhető. Ama nevezetes nap, amikor Kessler Hubert és Futó András kutatók egy meredek, csőszerű járaton a mélyben húzódó tágas járatokba először lemerészkedtek, 1930. szeptember 20-án volt. Az általuk megkezdett felfedezést nyolc nappal később Kesslerné Szekula Mária folytatta, aki önmagát a ma is látható Tű foka nevű, igen keskeny résen sikeresen „átpréselve” a 2200 méter hosszú, függőlegesen pedig mintegy 50 méter kiterjedésű barlang további tágasabb járataiba és termeibe bejutva haladt tovább. Vakmerőségét egy márványtábla is hirdeti, a tiszteletére Mária teremnek elnevezett barlangterem falán.


A szerző felvételei

Noha a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező Szemlő-hegyi-barlangban az esztendő minden napjában és órájában 12°C a hőmérséklet, élővilágát csupán a borsószemekben végződő mészkarfiolok, egy bocsával egyetemben kőzetté dermedt jegesmedve, illetve egy, leginkább vasorrú bábához hasonlítható sziklaformáció képezi. Jelenlegi elnevezését a közeli József-hegy korabeli neve után kapta. Kapuit a látogatók előtt 1986-ban nyitotta meg. A mélybe ma mesterséges lejtős táró vezet, egyes barlangszakaszokat pedig, 1990 óta, a budai Szent János Kórház Tüdőgyógyintézete hasznosítja, a légúti betegek gyógykezelésére.

Csoportunk, a számunkra előlátott háromnegyed órában, összesen ötszáz méternyi szakaszt járhatott be. Szakszerű vezetéssel magyar, illetve angol nyelven, párhuzamosan. Az utolsó engedélyezett vizitációs érintőpontot egy lajtorjás feljáró képezte. Onnan tovább csak a barlangászok mehetnek. Felfelé. Számunkra más az út. A teret váratlanul diszkrét hangerővel (meg)szól(al)ó zongoramuzsika tölté be, s mielőtt újra kilépnénk, az egyre erőteljesebben gyülekező májusi viharfelhők paplanágyából reánkmosolygó Nap fényébe, a hamisíthatatlan fizikai sötétséget is megízlelhetjük. Kell ez…


Még több kép!:▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Barangoló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink