home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Méltányos közteherviselést?!
Tóth Péter
2021.10.17.
LXXVI. évf. 41. szám
Méltányos közteherviselést?!

Volt és jelenlegi kormányfők, uralkodóházak leszármazottjai, rocksztárok, politikusok, sikeres üzletemberek, pénzes sportolók és más hírességek adóparadicsomokba menekítették kisebb-nagyobb vagyonukat. Ez derült ki a legújabb adatszivárgásokból.

Valójában bombaként kellett volna robbannia a hírnek, és hivatalban lévő politikusok azonnali lemondásának kellett volna követnie, amikor az úgynevezett Pandora-iratokból kiderült, hogy számos jelenlegi és volt vezető is offshore-cégeket, -számlákat nyitott. A valaha volt legnagyobb nemzetközi offshore-adatszivárgás révén több millió dokumentum került elő. Tony Blair brit kormányfő, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, II. Abdullah jordán király, Uhuru Kenyatta kenyai elnök is érintett, de Pakisztán, Hollandia vagy Brazília pénzügyminiszterei is kapcsolatba hozhatóak offshore-cégekkel, ahogy Málta és Franciaország volt pénzügyminisztere vagy Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap egykori vezérigazgatója is.

A történelem legnagyobb újságírói tényfeltáró együttműködésének nevezett vizsgálat rámutatott arra, amit eddig is tudni lehetett, csak nem volt rá mindig bizonyíték: hogy a vagyonok elrejtése valójában szervesen tagozódik be a globális pénzügypolitikába.

A Pandora-iratok révén összesen 11,9 millió fájl szivárgott ki tizennégy olyan cégtől, amelyek offshore-cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak. Az iratok feldolgozását az International Consortium of Investigative Journalists nevű hálózat koordinálta. Világszerte több mint 600 újságíró dolgozott a tények feltárásán.

Már nem számít szenzációnak az egyébként mégis szenzációs valóság, mely szerint a világ vagyonának túlnyomó része mindössze néhány ember tulajdonában van. Az sem, hogy olyanok is érintettek az ügyben, akik a méltányos adózás mellett tették le voksukat hivatalos személyekként. Az emberi természet része lehet ez a kettős mérce, vagy minél több pénzről van szó, annál nagyobb a csábítás. Sok minden meghúzódik a dolog hátterében, és valóban sejteni lehetett, nyílt titok volt, csak esetleg nem volt rá bizonyíték, hogy a most nyilvánosságra hozott iratokban szereplők is éltek az adóoptimalizálás lehetőségével.

A szupergazdagok adóelkerülése tehát sejthető volt. Már évekkel ezelőtt azt is kimutatták, hogy a világ lakosságának leggazdagabb 1 százaléka az adózással kapcsolatos manipulációk, trükkök révén évi minimum mintegy 200 milliárd dollárt tart meg magának. A hivatalos szakirodalom adóoptimalizálásnak is nevezi ezt a tevékenységet, és nem szabad összetéveszteni az adócsalással, adóeltitkolással, mert nem egy kategóriába tartoznak. A lényeg azonban, hogy a fejlődő országok az adóoptimalizálás miatt évi legkevesebb 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el. Az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárdot tesznek ki, tehát ha mindenki becsületesen és helyben adózna, és nem trükközne, több pénz maradna helyben, mint amennyit a segélyből folyósítanak.

Eddig is tudtuk tehát, hogy a gazdagok többsége keresi és meg is találja az adóoptimalizálás különböző módozatait. A most nyilvánosságra hozott, bizonyítékkal felérő dokumentumok viszont újra felvetik azt a morális és egyúttal jogi kérdést, hogy milyen lehet(ne) a méltányos közteherviselés, és kit kell elsősorban megadóztatni, milyen módon tenni azt, hogy a nehezen behatárolható versenyképesség szempontjából se legyen senki hátrányosan megkülönböztetve. Vagy valóban az a méltányos (és hatékony is egyúttal), ha a leggazdagabbak nem fizetnek adót, a kisnyugdíjas viszont ha csirke far-hátat vásárol, azt is 20 százalékos forgalmi adóval terhelik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..