home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megnyílt Jan Saudek szegedi kiállítása
2016.10.29.
LXXI. évf. 43. szám
Megnyílt Jan Saudek szegedi kiállítása

Álomszerű világ fogadja a látogatókat a világhírű cseh fotográfus szegedi tárlatán. A különleges hangulatú termek tobzódnak a testiségben, Saudek képein a halál és az elmúlás valamint a kicsattanó életerő és az objektíven szemlélt szexus egyforma jelentőséget kap. Fontos, izgalmas kiállítást nyitott a szegedi REÖK.

 

Sejtelmesen sötét termek fogadják a látogatókat a szegedi szecessziós palotában. Spotlámpák éles, késelt fényét irányították a cseh fotós, Jan Saudek több mint nyolcvan képére. A fotográfiák legtöbbje meztelen női, kisebb arányban férfi testet ábrázolnak különböző stilizált, romantizált élethelyzetekben, koszos, málló vakolatú falak előtt, vízfestékszerűen szétfolyó, penészes vagy rozsdás színekkel. Az összhatás — a képek és a rendezés együttese — így egyszerre buja, békebeli és misztikus. Mintha a fotók alakjai és hátterük világítana, és nem a lámpáktól kapnák a fényt.

Saudek 1935-ben született Prágában, és világéletében elismert festőművész szeretett volna lenni. Élete egyik legnagyobb keserűsége, hogy saját bevallása szerint is gyengék a festményei. „Csak” a fotográfiában alkotott igazán maradandót, ezzel viszont világhírű lett: közel 400 önálló kiállítása volt a világ különböző pontjain — az első megnyitószövegét jóbarátja, Bohumil Hrabal mondta —, és több mint két tucat monográfia jelent meg róla.1990-ben megkapta „A művészetek és az irodalom lovagja” francia elismerést. Életéről, művészetéről több film is készült.

Szegeden látható alkotásai szinte teljes életművét összefoglalják. A képek legtöbbje a kora 70-es évek és 2005 közt született, így Saudek minden fontos tematikájából ízelítőt nyújt a tárlat. Sokszor egymásnak ellentmondó tartalmakat mutatnak a képek: líraiság, gyengédség, az élet szeretete, a görög szépségeszmény ugyanúgy megjelenik a fotókon, mint az emberi test rombolása, pusztulása, az elmúlás.

A kiállítást folyamatosan kísérőprogramokkal igyekszik majd színesíteni a palota. Október 29-én 19 órától például Nátyi Róbert művészettörténész, egyben a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést. Izgalmas elemzéseivel, különböző művészettörténeti korszakok és Saudek munkásságának párhuzamba állításával hozza közelebb a nézőhöz a képeket. November 15-én, 17.30-tól Kelecsényi László író-filmtörténész lesz a REÖK vendége a tárlat kapcsán: „Monroe, Bardot és a többiek” címmel tart előadást az elismert esztéta.

Nátyi Róbert azt mondja, számára Saudek képei olyanok, mintha regények hősei lennének: hús-vér figurák, akik a valóságból táplálkoznak, mégsem a valóságot mutatják meg nekünk. Jan Saudek álomszerű képeit mostantól közel három hónapon keresztül nézhetik meg a REÖK látogatói.

Kortárs kellékeimre, a kalapokra, koszorúkra, ruhadarabokra azt mondják, hogy romantikusak. Én az élet festőiségében hiszek, ami maga a romantika. J.S.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..