home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
„Meghallották” az idők szavát
Tóth Péter
2016.07.10.
LXXI. évf. 27. szám
„Meghallották” az idők szavát

Gyermekorvosok elmondása szerint sok esetben a szülők akár a csecsemő egyéves koráig sem veszik észre az esetleges halláskárosodást. A csecsemők ugyanis ebben a korban különféle „póttevékenységgel” tudnak alkalmazkodni a hallás hiányának kiküszöböléséhez.

Az első hónapokban azonban az agykéreg fontos, a kommunikációért felelős területeinek fejlődésére döntően hatnak a különböző ingerek, köztük a hangjelenségek is. Ezért lenne fontos a halláskárosodás minél koraibb felismerése. Átlagban 1000-ből 3-4 csecsemőt érint a probléma.

A topolyai egészségház szülészeti osztálya korszerű hallásvizsgáló készülékkel gazdagodott. A Blic Alapítvány és a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) az év elején indította el közös akcióját, melynek keretében minden szerbiai szülészet kap egy olyan hallásvizsgáló készüléket, amelynek segítségével már néhány napos korban ki lehet szűrni azokat a babákat, akik valamilyen halláskárosodással születtek. Velimir Perović, az alapítvány képviselője elmondta, hogy a niši egyetem professzora, dr. Dušan Milisavljević az év elején hívta fel az akciókezdeményező figyelmét arra, hogy Szerbiában a működő ötvenhat szülészet közül csak négynek van ilyen korszerű készüléke. Ekkor indították el ezt a humanitárius akciójukat, hiszen az újszülöttek halláskárosodása csak korai felismerés esetén korrigálható hatékonyan úgy, hogy a csecsemő szellemi fejlődése ne maradjon el.

Az akció kezdete óta a topolyai már a harmincharmadik olyan intézmény, ahol az alapítvány tevékenységének köszönhetően használatba vehetik ezt a korszerű eszközt. Az elkövetkező egy hónapon belül pedig valamennyi szerbiai szülészet kap majd ilyen készüléket. A mintegy 450 000 dinárt érő hallásvizsgálóval gyorsan, egyszerűen és fájdalommentesen tudják diagnosztizálni a néhány napos csecsemők esetében az esetleges halláskárosodást. A tapasztalat szerint ilyenkor még 100 csecsemőből akár 10 esetében is „gyanús” lehet az eredmény, ezért a vizsgálatot egy hónap múlva megismétlik, amikor továbbszűkítik a kört. A szakemberek véleménye szerint az újszülöttek halláskárosodása esetén különösen fontos az idejében felállított, pontos diagnózis, mivel az első hat hónap kritikus a beszédfejlődés és beszédértés szempontjából.

Dr. Varga Lívia gyermekgyógyász szerint az esetek nagy százalékában genetikai rendellenességek okoznak halláskárosodást. Viszont a méhen belüli fertőzések, bizonyos terhesség alatt szedett gyógyszerek, a koraszülés vagy akár az arc, illetve a fül fizikai rendellenessége szerzett károsodást okozhat. A nemzetközi felmérések szerint 1000 csecsemőből 2-3-at érint a halláskárosodás. Ezek a számok Szerbiára is érvényesek. A túl későn diagnosztizált halláscsökkenés hosszú távon olyan nehézségekhez vezet, mint a szociális elszigeteltség, az önbizalomhiány, a csökkenő tanulmányi teljesítmény, de akár még súlyos lelki gondokat is előidézhet. A baba hallása normális esetben már nagyon korán — élete első hónapjában — eléri a teljes fejlettségi szintet. A hallással kapcsolatos problémák korai felismerése nagy fontossággal bír a csecsemő további fejlődése szempontjából. Ha valakinek a legkisebb gyanúja is támad ezen a téren, azt jeleznie kell a gyermekorvosnak.

Az akció keretében a topolyai egészségház szülészeti osztályán az RTS képviseletében Irina Ivić, a Blic Alapítvány részéről pedig Velimir Perović adta át a készüléket dr. Varga Líviának, a Dr. Hadzsy János Egészségház gyermekgyógyászati részlege vezetőjének. Jelen volt dr. Muhareb Sela, a szülészet osztályvezető főorvosa és dr. Agyánszki János, az egészségház igazgatója is. Dr. Agyánszky elmondta, ez idáig a szabadkai kórházba kellett szállítani hallásvizsgálatra a Topolyán született csecsemőket. A topolyai szülészeten a június 22-én világra jött kis Magdalena hallását vizsgálták meg elsőként ezzel a gyors, egyszerű és fájdalommentes módszerrel, melyhez nem fontos zajszegény körülményeket teremteni, illetve a csecsemő „együttműködésére” sincs szükség, hiszen egy aprócska füldugasz csatlakoztatásával elektronikus úton, szinte észrevétlenül kerül sor a hallásvizsgálatra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..