home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mária-út
FODOR Gábor
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
Mária-út

A magyarországi Mária Rádió jóvoltából június 24-étől június 28-áig részt vehettem egy promóciós jellegű ajándékzarándoklaton, melynek végcélja az erdélyi Csíksomlyó volt. A település, azt hiszem, méltán nőtte ki magát a magyar zarándoklatok fő úti céljává.

Ezen az úgynevezett 1Úton, reklám- és megbeszélésjellegű zarándoklaton a Mária-út összes szervezője ott volt, és megbeszélte a jövőbeli célokat, feladatokat. Egy autóbusznyi, azaz ötvenkét személy utazott a Székelyföldre az anyaországból, a Felvidékről, Erdélyből és innen, Vajdaságból. A zarándoklat a Mária Út Közhasznú Egyesületnek köszönhetően jöhetett létre, mely 2006. május 7-én alakult meg a Közép-Európa Szűz Mária-kegyhelyeit összekötő zarándok- és turistaút létrehozására. Az alapító tagok: dr. Szabó Tamás, Sipos Balázs, Halmavánszki Gábor, dr. Molnár András, Barta György, Bencsik János, Csallóközi Zoltán, Egresits Tamás, Fodor László, Jákliné Fodor Adrienne, Márton Erika, Mihályi János, Nádas Péter, Sipos János, Szalai Judit. Az egyesület nyitott, országos szervezésű, jelenleg mintegy félszáz tagja van.

De pontosan mi is a Mária-út? A Mária-út Közép-Európa zarándokútja, mely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. Két főága keresztet formál, mely jelképezi legfőbb üzenetét: a keresztény értékek megőrzését és az emberi találkozások megélését. A kelet-nyugati tengelye Mariazelltől (Ausztria) Csíksomlyóig (Románia) vezet,  az észak-déli pedig Częstochowától (Lengyelország) Međugorjéig (Bosznia és Hercegovina). Mindkét főág kb. 1400 km hosszú, gyalog hatvan nap alatt járható be, de vannak, akik kerékpáron vagy lóháton vágnak neki a távnak. Az úton járóknak számos alternatívát kínálnak a leágazások, melyek hálózatot alkotva különféle zarándokhelyeket, természeti, épített és kulturális értékeket kapcsolnak be a látnivalók sorába. Az út világnézeti, nemzetiségi, kulturális hovatartozástól függetlenül hívja mindazokat, akik meg akarják ismerni a Kárpát-medence népeit, azok keresztény hagyományait, fel akarják fedezni csodaszép tájait, és kíváncsiak az itt élők kultúrájára, vendégszeretetére. Ez a lehetőség tehát mindenkihez szól, aki olvassa ezeket a sorokat, és képesnek érzi magát ennek a zarándoklatnak a vállalására. Az utat korosztálytól, nemzetiségtől és nemtől függetlenül bárki teljesítheti. Ami a megtett távolságokat és a bekapcsolódási pontokat, végpontokat illeti, mindenki magának határozhatja meg őket. Erre vonatkozóan nincsenek szabályok, ahogyan arra sem, hogy ki mikor indul. Bárhol és bármikor be lehet kapcsolódni a gyaloglásba. A zarándok egymaga és csoportosan is mehet. A kedves Olvasó ezt úgy képzelje el, hogy az út gyönyörű tájakon, csodaszép természeti szépségek mellett halad el, hol a vadonban, hol pedig — lehetőség híján — egy autóút mentén, de mindenképpen érintve a főbb célokat, azaz a szakrális helyeket (templomokat, kápolnákat, szent kutakat és az úgynevezett Mária-kerteket). Mindenféle szálláshely megtalálható az út mellett, az egészen olcsó vándorszállástól kezdve a négycsillagos szállodákig, igénytől és anyagi lehetőségektől függően. Fontos tudnivaló, hogy a zarándokszállásokra előre be kell jelentkezni, a helyfoglalás részleteiről pedig a szállásadóknál kell érdeklődni. Létezik egy úgynevezett „útlevél” is, melyet a zarándokszállások igénybevételére és a zarándoklat megtételének igazolására használnak. Minden zarándoknapon a szakasz igazolására egy pecsétet kell kérni a szálláshelyen, a templomban, az önkormányzatban, a vasútállomáson, illetve ezek híján bármilyen, a települést egyértelműen igazoló pecsét is megteszi.
Legalább 100 km-es egybefüggő zarándoklat esetén oklevél is igényelhető az útlevél postázásával (8200 Veszprém, Házgyári út 7.) vagy a beszkennelt változatának, illetve fénymásolatának elektronikus beküldésével (e-mail cím: marta.szemerics@komfort.hu).
A postán küldött útlevelet a szervezők a kiállított oklevéllel együtt visszapostázzák.

Kedves Olvasó, többféleképpen lehet úton lenni, de annak, aki zarándokol, a végcélja nem egy hely, hanem maga az Isten. Aki többet szeretne minderről megtudni, annak a következő honlapot ajánlom: www.mariaut.hu.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..