home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Magyarország szolgálja és nem kiszolgáltatja a nemzetét
Kartali Róbert
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
Magyarország szolgálja és nem kiszolgáltatja a nemzetét

A délvidéki magyarság mindig és mindenben számíthat Magyarország támogatására — emelte ki vajdasági látogatása során dr. Kövér László. A Magyar Országgyűlés elnöke csütörtökön megtekintette a horgosi Kárász-kastélyt, részt vett Szabadkán egy kerekasztal-beszélgetésen, ezután Nagybecskereken Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével ünnepélyesen átadták a felújított zárda épületét. Kövér László a közelgő választások kapcsán lapunk kérdéseire is válaszolt.

* Az elcsatolás száz éve után a külhoni magyar közösségek megmaradásához az anyaország erkölcsi és anyagi támogatásán túl elengedhetetlen az erőteljes, helyi szintű, magyar politikai érdekképviselet is. Mivel ösztönözné a vajdasági magyarokat arra, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a soron következő szerbiai választásokon?

— Mindenekelőtt remélem, hogy nem kell ösztönözni őket, és maguk is belátják azt, hogy a politikai körülmények megadják azt a lehetőséget, hogy beleszóljanak saját sorsuk alakításába. A VMSZ az elmúlt harminc évben, de különösen az elmúlt néhány választási ciklusban bizonyította, hogy hathatós segítséget tud nyújtani az itteni magyar közösségnek a megmaradáshoz, a kapaszkodók megteremtésében, és politikai értelemben egy olyan hidat tud képezni a szerb politika és Budapest között, amit átjárva mindkét ország, mindkét nép csak előnyöket találhat magának.

* Történelmi csúcson vannak Szerbia és Magyarország kapcsolatai, ehhez nagymértékben hozzájárult a Vajdasági Magyar Szövetség politikai tevékenysége is, ám korántsem mindegy, hogy a vajdasági magyar érdekeket képviselő, egyetlen politikai érdekérvényesítő szervezetnek mekkora a támogatottsága. Ennek kapcsán mi lenne az az üzenet, amelyet a vajdasági magyarok számára megfogalmazna?

— Természetesen a VMSZ támogatottságának határt szabnak a demográfiai adatok. Ezért bárki mondhatná azt is, hogy ennek nincsen jelentősége, hiszen akár a tartományi, akár a köztársasági parlamentet nézzük — persze az önkormányzatok tekintetében más a helyzet —, csak egy kis frakciót tud alkotni a VMSZ. Viszont nemcsak ez számít, hanem a mögöttük lévő lelki és erkölcsi erő, illetve tartás is. Egy többségi közösség is tiszteli, a szerbek meg különösen arról ismertek a szomszédjaink közül, hogy tiszteli azokat, akik képesek a maguk erejét saját boldogulásuk érdekében latba vetni. Ez a tisztelet az, amit az elmúlt időszakban a VMSZ kivívott. Remélem, hogy az a bizalmi folyamat, ami a két köztársasági elnöknek a találkozóiból indult ki, és ma a két kormány közötti baráti viszonyt lehetővé tette, ez a bizalom ez fennmarad a következő évtizedekben is, és ez lesz igazán az, ami meghaladhatóvá teszi Trianont, valamint az elmúlt száz év kölcsönös sérelmeit és bajait.

* Magyarország kormánya az elmúlt tíz évben céltudatosan építette nemzetpolitikáját, melynek jótékony hatását saját bőrükön is megérezték a külhoni magyarok. Lesznek-e további lépcsőfokai ennek a nemzeterősítő törekvésnek?

— Most már nem a nagy jelentőségű lépésekre, történelmi gesztusokra kell számítani, hanem miután megítélésem szerint kialakítottuk a nemzet határok fölötti egyesítésének minden jogi, alkotmányos és némely országokkal, így Szerbiával is a politikai bizalom kereteit, most már az apróbb munka az, amit folytatnunk kell, illetve erősítenünk kell a szónak abban az értelmében is, hogy ha módunk adódik rá, akkor még több forrást tudjunk adni a szülőföldön való megmaradásra lehetőséget adó gazdasági programok végrehajtásához, illetve abban a tekintetben is, hogy egyre hatékonyabb tapasztalatokra építve, amiket lassan felhalmozunk magunk mögött, egyre hatékonyabban használjuk fel azokat a lehetőségeket, amelyeket így megteremtettünk magunknak. Azt szeretném egyszer elérni, és remélem, hogy én ezt még megélem, talán még aktív politikusként is, hogy amikor határon átnyúló nemzeti együttműködésről beszélünk, akkor egyre kevesebb legyen ebben az ünnepélyesség. Ezt nem kell félreérteni, most nem a nemzeti jelentőségű ünnepekre vagy közösségi alkalmakra gondolok, hanem arra, hogy a nemzeti együttműködés, a nemzettársainkkal való kooperáció, találkozás, együtt dolgozás, akár a kultúrában, akár az oktatási rendszerben, akár a gazdaságban, az a mindennapok természetes velejárója legyen, amit észre sem veszünk, mert természetes, mint a levegővétel.

Egymást erősítve kell koncentrálni a feladatra

Ahogyan az elmúlt évtizedben, úgy az előttünk álló időszakban is számíthatnak az anyaország támogatására a vajdasági magyarok, legyen szó iskolafelújításról, politikai-diplomáciai támogatásról vagy a gazdasági programok elindításáról a szülőföldön való megmaradás könnyítése érdekében — nyilatkozta Kövér László Szabadkán. Mint mondta, az együvé tartozás, az önazonosság megőrzéséért való százesztendős törekvés, az itteni magyarok önszerveződése, nyelvének, kultúrájának a megőrzéséért folytatott küzdelme nem valaki mások ellenében, hanem a közös érdekeink jegyében történik.

— Ahogy körülnézünk Európában és a világban, egyre inkább látjuk, hogy azok a folyamatok, amelyek a nyugati világban zajlanak, azok épp úgy fenyegetik a magyarok nemzeti megmaradását, mint a szerbek, a lengyelek, az észtek és a nyugat-európai nemzetek és kultúrák fennmaradását is. Mi ezt az elmúlt száz évnek az értékelését a következő időszakban is fel fogjuk arra használni, hogy arra a sorsközösségre hívjuk fel a figyelmet, ami Trianont, illetve a XX. századot megelőzően természetes élmény volt multikulturális városainkban, vagy a kevert népességű vidékeinken együtt élő népek számára. Azt a sorsközösséget szeretnénk egy XXI. századi tartalommal megtölteni, amiben több volt a pozitív, mint a negatív elem. A történetírók inkább a konfliktusokra szokták a hangsúlyt helyezni, mellőzve azt a közös építkező munkát, ami ennek a gyönyörű városnak a főterén is testet öltött. A XXI. század legyen az építkezés korszaka, legyen bármilyen kritikus is a véleményünk az Európai Unió intézményrendszerének a működéséről, de mégiscsak ez biztosítja számunkra a legkedvezőbb terepet a nemzeti érdekeink érvényesítésére. Ebben az együttműködési keretben szeretnénk Szerbiát is mielőbb látni, potenciális szövetségesünkként is. Addig is minden baráti támogatást megadunk Szerbiának, hogy az utat a teljes jogú csatlakozásig lerövidíthessék. Ahhoz, hogy ez az együttműködés sikeres legyen, addig külön-külön is erősödnünk kell, egymást erősítve akár, de mindenekelőtt a saját feladatainkra koncentrálva. Ezen feladatok sorában most egy választás áll a délvidéki magyarok előtt, most ezt a feladatot kell megoldani. Ennek pedig nagyon egyszerű az eljárásmódja: minél több magyar ember menjen el a választás napján, és szavazzon a VMSZ jelöltjeire — emelte ki Kövér Szabadkán.  

Összefogással a magyar érdekekért

A múltunk nemcsak kötelez, hanem erőt is ad. Ezeréves magyar múlt áll mögöttünk, e tájakon is, mely ezer indokot szolgáltat arra, hogy minden megpróbáltatás, gyötrelem és aggodalom ellenére bizakodva tekintsünk a jövőbe. A történelem ura nem elveszejtésre szánja azt a népet, amelyet ezer éve éltet — hallottuk Kövér Lászlótól a Nagybecskereken megtartott ünnepi beszédében.

— A magyarságnak van egy küldetése, a történelem ura ezer éve szabta ki ránk a legnemesebb küldetést, amely változatlan a következő ezredévre is. Maradjunk meg magyarként a Kárpát-medencei szülőföldünkön, mindenhol, ahová rendelt a jó sorsunk vagy irányított a néha mostoha történelem. Az egy-egy szóban és történelmi pillanatban összesűrűsödő és halálos veszedelmet hordozó nemzeti katasztrófáink — Muhi, Mohács, Majtény, Világos és Trianon — után azért következik mindig a feltámadás, mert ez a küldetés mindig megújítja az egymást követő magyar nemzedékek életerejét. Mi, mai magyarok minden XX. századi történelmi balsors ellenére ilyen szerencsés nemzedék vagyunk. Napjainkra olyan magyar államot építettünk, amely szolgálja és nem kiszolgáltatja a nemzetét. Köszönet a délvidéki magyarságnak mindazért a lelki, erkölcsi és politikai támogatásért, amelyet mindehhez nyújtottak. Köszönet minden délvidéki magyar választópolgárnak, aki a magyarországi országgyűlési választásokon 2014-ben és 2018-ban is a nemzeti politika folytatására szavazott. Kérjük, hogy amikor majd eljön annak az ideje, cselekedjenek hasonlóképpen 2022-ben is. Engedjék meg, hogy az országgyűlés nevében tolmácsoljam önöknek: a délvidéki magyarság mindig és mindenben számíthat Magyarország támogatására. Napjainkra bebizonyítottuk, hogy a magyarság nemzeti összetartozása erősebb, mint azon erők, amelyek száz éve szét akartak bennünket szakítani. Köszönjük ezt a délvidéki magyarságnak is. A jövőben is csak önökkel együtt lehet teljes a nemzeti összetartozásunk. Köszönjük a délvidéki magyarságnak, hogy harminc éve politikailag cselekvőképes erőként szervezi meg önmagát a szerbiai parlamenti demokrácia keretei között. Kérjük, hogy a küszöbön álló szerbiai választásokon is mindenhol támogassák a VMSZ jelöltjeit, mert ez a garancia arra, hogy a magyar érdekről a magyarok mellőzésével sehol se lehessen dönteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..