home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magáninfláció
Tóth Péter
2023.01.30.
LXXVIII. évf. 4. szám
Magáninfláció

Szerbiában arra utaló jeleket tapasztalhatunk, hogy most tetőzik az infláció. Valójában nem lehet tudni, mi történik a régióban és a világpiacon a közeljövőben, ezért a pénzromlás ütemének jövőbeli alakulását sem lehet igazán megjósolni. Az infláció fő okai ugyanis a határainkon kívül keresendőek.

A pénzügyminiszter is azt nyilatkozta, hogy az előttünk álló hónapokban várhatóan mérséklődik a pénzhígulás üteme. Ehhez sokban hozzájárulhat, hogy az ország legnagyobb kereskedelmi partnerének számító Európai Unióban is lassul az infláció. A monetáris politika keretében a stabil devizaárfolyam pedig egyfajta horgonyként fogható fel.

Ha szétnézünk egy kicsit szűkebb vagy tágabb régiónkban, többnyire hasonló a helyzet, mint nálunk, ahol novemberben és decemberben is 15 százalék körül alakult az éves infláció. A rekordernek számító Törökországban hivatalosan már „csak” 60 százalék körüli pénzhígulási ütemet mértek — noha a szakemberek, valamint azok véleménye is egybehangzó a török inflációval kapcsolatban, akik a saját bőrükön érzik, és úgy gondolják/tapasztalják, hogy valójában jóval 100 százalék felett van a pénzromlás. Abban általában nincs okunk kételkedni, hogy egy-egy országban a hivatalos statisztikák kiszámításakor matematikailag megállják a helyüket a tények. Ám ilyenkor mindig átlagot vagy maginflációt számolnak, illetve szezonális hatásoktól megtisztított adatokat közölnek.

Valójában azonban minden családnak vagy magánszemélynek megvan a saját „privát” inflációja, mely ama termékek és szolgáltatások árváltozásaiból áll össze, amelyet fogyasztanak, megvásárolnak. De a számadatok még így sem mutatnak meg mindig mindent. Vannak azonban bizonyos indikátorok, melyek utalhatnak a valódi tényekre és mértékre. Ilyenek az ingatlanárak, főleg olyan időszakokban, amikor az olcsó hitelek nem „fújják fel” a keresletet. A török ingatlanindex például 200-ról 600-ra emelkedett egy év alatt. Ez ottani, hivatalos jegybanki adat, és arra utal, hogy valójában a török líra ilyen szempontból 200 százalékkal is inflálódhatott. Persze, azt is figyelembe kell venni, hogy inflációs időszakokban az ingatlan mindig egyfajta menedék. Gyorsan elértéktelenedő pénzüket sokan fektetik ingatlanba, ami a keresletet gerjesztve mutathat vagy okozhat torzításokat. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ilyen időszakokban az ingatlan azért olyan vonzó, mert a pénz rossz, és ha csak „ülünk rajta”, még rosszabb lesz. Másrészt megmutatkozik, hogy az ingatlan némi fedezéket nyújt a hiperinfláció, a pénz tudatos elértéktelenítése ellen, attól teljesen függetlenül, hogy ciklikusan éppen milyen állapotban van az örökös fellendülés-összeomlás körforgásban az ingatlanpiac. Itt nem az ingatlan jó, hanem a pénz rossz.

Mindeközben viszont az eurózónában már dezinflációról beszélnek. Az éves átlagos infláció egy számjegyűre, 9,2 százalékra csökkent. Ez elsősorban az energiaárak mérséklődésének köszönhető. A bizonytalanságok azonban megmaradtak, nem látszik még, mennyire lesz tartós és mély a folyamat. A következő hónapok jellemzője lehet, már csak a magas bázisok miatt is, hogy egyre alacsonyabb inflációs számokat publikálnak a közös pénzt használó tagállamokból. Azzal együtt — vagy attól függetlenül — a hazai pénzhígulás ütemét mutató számok is csökkenhetnek.

De azért nem árt majd arra is odafigyelnünk, hogyan alakulnak az ingatlanárak a közeljövőben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..