Macron és Le Pen a második fordulóban

Macron és Le Pen a második fordulóban

Új fejezet a francia politikában? — Észak-Korea totális háborúval, Oroszország pedig „elektronikus bombával” fenyegetőzik — Németországban is terjed a kanyaró

Új fejezet a francia politikában?

„Egyértelműen új fejezet kezdődik a francia politikában” — jelentette ki Emmanuel Macron független, centrista jelölt, aki a legtöbb szavazattal jutott be a francia elnökválasztás második fordulójába. Macron a voksok 23,9 százalékát kapta, a második helyen végző Marine Le Pen pedig 21,4 százalékot. A konzervatív François Fillon és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon sokáig fej-fej mellett haladt, végül Fillon 19,9, Mélenchon pedig 19,6 százalékot kapott. A választási eredményt hatalmas üdvrivalgással fogadták mind Macron En Marche! nevű mozgalmának, mind Marine Le Pen kampányának főhadiszállásán, noha a Nemzeti Front hívei az elmúlt hónapok közvélemény-kutatásai alapján ennél jobb eredményre számíthattak.

Észak-Korea totális háborúval, Oroszország pedig „elektronikus bombával” fenyegetőzik

Észak-Korea tovább emeli a tétet az Egyesült Államokkal folytatott nyilatkozatcsatában. „Azonnali és totális háború jöhet. Az országnak szüksége van az interkontinentális ballisztikus rakétákra, mert az USA fenyegetően léphet fel. Ezért a jövőben is folytatni fogjuk az atomfegyver célba juttatását elősegítő kísérleteinket” — nyilatkozta Han Song-ryol észak-koreai külügyminiszter-helyettes a BBC-nek adott exkluzív interjújában. „A fegyver fejlesztése a végső fázisába érkezett, és ha az Egyesült Államok bármilyen katonai csapást mérne, akkor az totális háborút vonna maga után” — állította a magas rangú politikus. Egyébként nemcsak Észak-Korea, hanem Oroszország is megfenyegette az USA-t. Az orosz kormány egy friss propagandajelentésben azt állítja, hogy egyetlen „elektronikus bombával” képes megbénítani a teljes amerikai hadiflottát.

Németországban is terjed a kanyaró

Az Európai Unió több tagállama után Németországban is terjed a kanyaró. A legújabb adatok szerint az idén már most több megbetegedést regisztráltak, mint tavaly egész évben. Németországban a kanyaró elleni oltás nem kötelező, a kisgyermekes szülők körében pedig egyre inkább jellemző a védőoltással szembeni ellenállás. A kanyaró járványszerű terjedése is éppen azzal magyarázható, hogy túl sok szülő hisz az oltások — tudományos tényekkel alá nem támasztott — veszélyeiről szóló mendemondákban. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem kezdeményezi az oltási kötelezettség bevezetését, helyette inkább társadalmi összefogást sürget.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Macron és Le Pen a második fordulóban
Világkép
Facebook

Támogatóink