home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Lovasnemzet a magyar
Vásárhelyi Teréz
2010.10.06.
LXV. évf. 40. szám
Lovasnemzet a magyar

Az Ostorka Polgárok Egyesülete és a ludasi helyi közösség szervezésében október 3-án másodízben tartották meg a lovastalálkozót a ludasi vásártéren. Az egybegyűlteket Aladics Tibor, a helyi közösség közgyűlésének elnöke köszöntötte, megnyitóbeszédet Pásztor István tartományi gazdasági titká...

Az Ostorka Polgárok Egyesülete és a ludasi helyi közösség szervezésében október 3-án másodízben tartották meg a lovastalálkozót a ludasi vásártéren. Az egybegyűlteket Aladics Tibor, a helyi közösség közgyűlésének elnöke köszöntötte, megnyitóbeszédet Pásztor István tartományi gazdasági titkár mondott, aki a Ludasi-tavat megkerülve maga is a saját lovas kocsiján érkezett. A kedvező időjárásnak, az előre meghirdetett változatos és érdekes programoknak köszönhetően mintegy három-négyezren látogattak ki vasárnap Ludasra.

Ricz Dencs Tünde, az Ostorka Egyesület alelnöke elmondta, hogy egész évben terveznek, készülnek erre az eseményre, építik, ápolják a kapcsolatokat. Ennek köszönhetően a régióból mintegy 40-50-en vesznek részt lovukkal a versenyeken. A szervezők célja, hogy a térség lovasai és a lovat szerető emberek egymásra találjanak, a közönség a lovak közelébe kerüljön, és mindenkinek egyedülálló élményben legyen része. Ezzel együtt törekszenek a környék lovasszokásainak a felelevenítésére, a régi játékok új ruhában való bemutatására, a falusi turizmus iránti érdeklődés felkeltésére.
A rendezvényen teret kapott a hagyományápolás, kézművesek mutathatták be tudományukat. Üvegfestők, gyöngyfűzők, kötélfonók, fafaragók, nemezelők, kürtőskalácsosok, borászok, cukrászok, méhészek, árulták csodálatosan szép és finom portékájukat. Lehetett venni rongyszőnyeget, tönkölybúza pelyvájából készült párnát, mustot, meggybort, mindenféle gyümölcsöt és zöldségfélét, dísztököt, vattacukrot, mézes szívet. Ki lehetett próbálni a lovaglást (kicsiknek akár pónilovon is), a szamaragolást, az íjászatot, és egész nap kocsikázási lehetőség állt a vendégek rendelkezésére. Nagy érdeklődés fogadta a Zentáról érkezett, nemezből és kőrisfavázból álló jurtát, amelyet a Rozetta Kézműves Társaság állított fel a vásártéren, és látványos volt a szintén zentai Szent Longinus Hagyományőrző Egyesület középkori harci játékokat bemutató kosztümös produkciója is.
A serlegeket, emlékérmeket Ricz András, az Ostorka elnöke adta át. A megmérettetéseken lovaspólóban Csordás István, Surányi Adrián, Babarci Illés, lovas ügyességi versenyekben az adai Fehér Szilveszter és Koós Dezső bizonyultak legjobbnak. Fogathajtásban a királyhalmi Kovács István Dzsúlia és Zsana nevű lovaival vitte el a pálmát. A legszebb ló Fehér Szilveszter Haver lova volt, a legszebb fogat pedig a kanizsai Fejős Károlyé. A legsikeresebb versenyzőnőnek a szegedi Ördög Lillát kiáltotta ki a zsűri, és díjat kapott a 10 éves ifjabb Gyarmati István mint a legfiatalabb versenyző (aki nagy szimpátiát váltott ki a nézőkben kis termetű lovaival és kis kocsijával), valamint a 60 éves Dencs Sándor, aki kéthónapos műcsípővel ült kocsira. Kihagyni egy ilyen alkalmat nem lehet!
Elfogyott a nagy bográcsokban főtt birka- és marhapörkölt, de sor állt az illatos nyárson sültekért is.
Engi Gábor vásárszervező nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy a ludasi helyi közösség által szervezett bográcsfőző versenyen 46 társaság bográcsában főtt a finom ebéd. A legjobb szakácsnak járó kitüntetést a szabadkai Szalai Tibor érdemelte ki, aki az újságírók kérésére sem volt hajlandó elárulni a pörköltfőzés titkát.
A megnyugtató biztonsági intézkedéseknek, a minden apró részletre kiterjedő szervezésnek, valamint Vörös Imelda lelkes és érdekes műsorvezetésének hála, jól sikerült a környék idei idényzáró rendezvénye.
A lovastalálkozó támogatói a Corvinus támogatásközvetítő Zrt., a Tartományi Gazdasági Titkárság, a Creative Line Nyomda, fővédnöke pedig a ludasi Furioso lovascentrum.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..