home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Lenmag- és mákolaj
Ivanics Elizabetta
2024.02.11.
LXXIX. évf. 6. szám
Lenmag- és mákolaj

A téli időszakban a különféle magvak fogyasztása elengedhetetlen az egészség megőrzése érdekében. Kiemelnék két olyan magvat, amely a fitoterápiában is fontos szerepet tölt be, a lenmag és a mák. Ezeket nem szoktuk rágcsálni, de hidegen sajtolt olajukat kúraszerű terápiákhoz használjuk.

Lenmagolaj

Nemcsak nagyon egészséges, de számtalan betegséget is orvosolhatunk vele. Meglehetősen gazdag A-, B-, C-, D- és E-vitaminban, foszforban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, vasban, kénben, cinkben, mangánban és jódban. A lenmagolaj kitűnő antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Célszerű a hidegen sajtoltat választani, ezt ugyanis olyan eljárással készítik, amely során az olaj megőrzi értékes tápanyagtartalmát. A lenmagolajban nagy mennyiségben található omega-3 zsírsav, mely jelentősen csökkenti az olyan betegségek kialakulását, amelyekhez gyakran valamilyen gyulladás is párosul. Lignántartalma is nagyon hasznos az emberi szervezet számára, elsősorban a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések megelőzésében van kiemelkedő szerepe. Az omega-3 és a lignán együttesen segítenek megvédeni a változókorba lépő nőket, az ösztrogén hatásait pozitív irányba képesek befolyásolni, ezzel együtt pedig a kellemetlen tüneteket — vágycsökkenés, erős vérzés, ingerlékenység, hangulatingadozások, alvászavarok, fejfájás — enyhíteni és megszüntetni.

A lenmagolaj a hörghurut kezelésére is hatékony. Csökkenti a koleszterinszintet, de a gyulladásos megbetegedésekkel szemben is eredményes. Serkenti az agyműködést és a vérerek munkáját, de nemcsak az agyban, hanem a vesében és a szemben is. A lenmagolaj segíthet orvosolni a migrént, és a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet tölthet be, hiszen a csontokat erőssé teszi. Nagyon jó választás azoknak, akiket rendszeresen gyötör ízületi gyulladás. Hatékonyan képes enyhíteni az izomfájdalmakat, és még az izomlázat is csökkenti. A lenmagolaj serkentőleg hat az emésztésre, és székrekedés ellen is kiváló. A gyomorfekély gyógyulásához is hozzájárulhat, hiszen a gyomorsavtermelésre is jótékonyan hat ez a csodálatos olaj. A hörghurut könnyebb lefolyású lesz, ha lenmagolajat fogyasztunk, illetve kiváló ellenszere a légutak gyulladásos betegségeinek. A cukorbetegeknek hasznos táplálékkiegészítő lehet, mivel segít kimosni a szervezetből a felesleges koleszterint, szabályozza a glükóz jelenlétét a vérben, és védelmet nyújt a gyomornyálkahártya számára.

Külsőleg is csodákat tesz. Hatékony ekcéma ellen, gyulladásos sebekre, pikkelysömörre, de rovarcsípésre is. Kiváló ellenszere a herpesznek, mely általában életünk legfontosabb pillanatában jelenik meg rajtunk. Külsőleg alkalmazva selymessé varázsolja a hajat, elősegíti az egészséges növekedését, és még a korpával is hatékonyan elbánik. Az olajban található linolsav a sejtlégzést támogatja. A lenmagolaj késlelteti az öregedési folyamatokat, illetve vese- és húgyhólyaggyulladás esetén is hatásos lehet. Gyógyítja a prosztatagyulladást és csökkenti a vérnyomást. Be lehet vetni epe-, vese-, valamint húgyhólyagkő és -homok ellen is.

Fogyókúra során is bátran lehet alkalmazni, mert felgyorsítja az anyagcserét és elősegíti a fokozottabb zsírégetést.

 

Mákolaj

Hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentes, még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben enyhíthető. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékeik csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat. A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, melynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt erősíti a csontokat és a fogakat.

Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, amely elengedhetetlen a sejtek működéséhez. A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Lassítja az öregedést. Fogyasztását szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek és magas vérnyomással élőknek is javasolják. A vér koleszterinszintjét is normalizálja. Kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően a mákolaj csökkenti a trombózis és az embóliák létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a függőség kialakulásának veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is támogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet.

Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el, vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..