home 2024. május 09., Gergely napja
Online előfizetés
Lélekkel írt történetek
Lackó Márta
2017.12.15.
LXXII. évf. 49. szám
Lélekkel írt történetek

Égig érő, szép Kisorosz néven Kisoroszon nosztalgikus estet rendeztek, melyen a Bánáti Újság munkatársának, Kőművesné Nyáry Mártának az azonos című novelláskötetéből olvastak fel történeteket a helyi iskolások és fiatalok.

Az est a szerző által írt köszöntővel kezdődött, mely kiemeli, hogy a helybeliek életétéről nem lehet a falu nélkül beszélni, mivel az emberek lelke a nehéz kereszt hordozása közben itt találkozik össze. A régieknek mindig csak az volt a kívánságuk, hogy engedtessék meg nekik az élet, a munka, a keresztény hit, az oskola, a szülők, a nagyinkó, a nagyapó. A szeretet gyakran sírás árán adatott meg, viszont az ember fellelhette a kemence mellett is, esetleg a meg nem szűnő bálokon vagy a templomban, ahol az angyalkák csendesen a vállakra ülnek.

A műsorban Ördög Lóránt a Tera Jani meg a lova című szöveget olvasta fel, mely arról szól, hogy a faluban egy szilveszteri bálkor, valamikor 1936 tájékán, a jókedvű Tera Jani beállított lovával a kocsmába, ahol aztán vízzel hígított borral itatták a gebét, és együtt szórakoztak szürkületig.

Fazekas Andrea azt az írást tolmácsolta, amelyben a szerző elmesélte Nagyinkó legboldogabb pillanatait, vagyis azt, amikor részt vett a mézeskalácsbálon, és ő vihette haza a mahagóniszínű, kényes faliórát, melyet Gazsó Pista szerzett neki az összegyűjtött mézeskalácsokkal.

Szemerédi Lúcia az újkenyérre való várakozás perceiről, az első falatok mézédes ízéről mesélt, Gogolák Mariann pedig azt a történetet választotta, amelyben felvetődik a kérdés, hogy ómama mely nyelveken tudná elmondani a déd- és az ükunokáknak a versikéit, ha most lelépne a mennyből.

Ács Emília nagyapó határbeli kalandjait, beszélgetéseit, Pozsár Beáta pedig nagyinkó bölcs mondásait idézte fel.

A rendezvényt a kisoroszi Testvériség-Egység Kultúregyesület Gyöngykaláris vegyes kórusa, illetve Csúszó József szólóénekes tette színesebbé a szövegekhez fűződő dalokkal.

Az est végén megköszönték Kőművesné Nyáry Mártának, hogy írásai kötetbe való rendezésével az utókor számára is megörökítette a falu életéről szóló régi, kedves történeteket. A szerző a falu szülötte, viszont már több mint húsz éve Szajánban él a férjével, Kőműves Zoltánnal. Dolgozott magyartanárként és hitoktatóként, számos egyházi kiadvány lektora és korrektora volt. Jelenleg nyugdíjas, ám folyamatosan publikál a vajdasági magyar médiában.

A hallgatóság is hálásan fogadta a már-már feledésbe merülő, régi emlékek felelevenítését. A jelenlevők abbéli reményüket fejezték ki, hogy a jövőben is lesznek hasonló előadások.


Lackó Csaba felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..