home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Lángot adok, ápold, add tovább!
Koncz Erzsébet
2012.02.01.
LXVII. évf. 5. szám
Lángot adok, ápold, add tovább!

A szakcsoportok együtt éneklik a HimnusztA magyar kultúra napját ünnepeltük január 21-én a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nagytermében. A műsor a budapesti Bethlen Gábor Alap és a szintén budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jöhetett létre.A Himnuszt a Dúdoló, a Botra kórusok, val...

A szakcsoportok együtt éneklik a Himnuszt

A magyar kultúra napját ünnepeltük január 21-én a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nagytermében. A műsor a budapesti Bethlen Gábor Alap és a szintén budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jöhetett létre.
A Himnuszt a Dúdoló, a Botra kórusok, valamint a Szelence énekegyüttes tolmácsolásában hallhattuk. Utána Péter Lea elszavalta Reményik Sándor Öröktűz című versét.
Nagy Klára műsorvezető szólt a magyar kultúra napjáról és a Himnusz születéséről:
- Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar kultúra napját. A költemény történelmünk dicsőséges eseményeiről és véres küzdelmeiről, veszteségeiről szól. A bevezető és záró versszakokban Istent hívja segítségül, hogy végre boldogságban, békében élhessen e földön a magyar. Minden népnek van nemzeti himnusza, de ilyen Istenhez szóló, védelmet kérő, mint a miénk, kevés akad. A Himnusz a mi imádságunk... - hallhattuk a bemondótól.
Török Marika, a csongrádi Múzsa Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója mondott ünnepi köszöntőt, melyben szólt a kultúra napja megünneplésének, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör munkájának fontosságáról.
Kiss Zsófia szólóénekes, a Múzsa növendéke mindenkit lenyűgözött szép hangjával, énekével.
Születésnapot is ünnepeltünk: a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör újraalakulásának évfordulóját. A beszámolókból megtudhattuk, hogy valamikor 1868-ban alakult meg az egyesület Magyar Népkör néven. 1946-ban önkéntes munkával épült fel a mostani színházépület, és székhelye lett a művelődési egyesületnek, mely 1991-ben vette föl a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör nevet. Szépen dolgoznak a szakkörök: a kézimunkázók, a képzőművészek, a társas tánccsoport, a népi táncegyüttes, a versmondó és a színjátszó csoport. Ricz Róbert vezetésével jelenleg 400-an tevékenykednek az egyesületben, melynek legfőbb célkitűzése a hagyományápolás, értékeink megőrzése és a tehetségek fölkutatása.
Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben alakult meg a társas- és moderntánc-csoport, amely immár csaknem száz tagot számlál, köztük a legfiatalabbak óvodások, de felnőtt tagjai is vannak.
A színpadon elsőként a juniorcsoport mutatkozott be egy latin egyveleggel, majd a legidősebbek egy modern koreográfiával avattak nagy sikert. Őket követték a Kiscimbora, a Bekecs, a Szelence népi táncegyüttesek.
- Nagy öröm számunkra -- hallhattuk ismét a műsorvezetőt -, hogy együtt ünnepelhettük a magyar kultúra napját és a kultúrkör évfordulóját. Úgy hiszem, mindannyiunk számára fontos az, hogy magyarok vagyunk, hogy olyan kultúránk van, amelyre büszkék lehetünk, mert ennek a kultúrának van összetartó ereje, gazdagsága, szépsége, erkölcsi nemessége, olyan erőforrása, amelynek melegében érdemes itt élni...
Felemelő érzés volt hallani végezetül Vörösmarty Mihály Szózatát Pásztor Tímea előadásában, majd a kórusok tolmácsolásában.
Végezetül álljon itt azoknak a lelkes tánctanároknak a neve, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a műsor: Cseszák Balázs, Cseszák Korcsik Anikó, Kisimre Árpád, Kisimre Szerda Anna, Bognár Renáta, Kancsár Izabella, Sass Szabina, Péter Lea, Bennárik Anna, Péter Diana és Kohajda Noémi. Közreműködött a Csalóka zenekar.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..