home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kúla
Tóth Tibor
2007.04.25.
LXII. évf. 17. szám
Kúla

Kúlai utcarészletA demokratikus tömb jelöltje maradhat tisztségébenKúla polgárai április elsején bizalmi szavazáson vehettek részt, a községi elnök leváltására vagy tisztségben maradására adhatták le voksukat. A községben a legutóbbi helyhatósági választások óta labilis a politikai helyzet,...

Kúlai utcarészlet

A demokratikus tömb jelöltje maradhat tisztségében
Kúla polgárai április elsején bizalmi szavazáson vehettek részt, a községi elnök leváltására vagy tisztségben maradására adhatták le voksukat. A községben a legutóbbi helyhatósági választások óta labilis a politikai helyzet, hiszen az erőviszonyok a helyi képviselő-testületben mindig egy szavazaton múlottak. Egyszer a demokratikus tömb alkotott többséget, másszor a Szerb Radikális Párt, Cservenkai Zöldek, Szerbiai Szocialista Párt alkotta koalíció, akihez még néhány úgynevezett független tanácsnok is csatlakozott, akik pártatlanságukat főleg a saját zsebükhöz mérték.
- A kialakult helyzet miatt új helyhatósági választásokat kellett tartanunk, de egyik fél szemszögéből sem javult jelentősebben a helyzet. Közben menesztettük a radikális községi elnököt, Tihomir Đuričićet, s helyette a demokrata párti Svetozar Bukvićot, a demokratikus tömb jelöltjét választottuk ki. Legutóbb pedig a Cservenkai Zöldek kezdeményezték a községi elnök visszahívását, amit rajtuk kívül a Szerb Radikális Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, az Új Szerbia és a többi, magát függetlennek valló képviselő is támogatott. A Demokrata Párt, a G17 Plusz, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Szerbia Ereje Mozgalom és a Vajdasági Magyar Szövetség tanácsnokai ezzel nem értettek egyet. A radikálisok tábora 19 fős, a mi táborunknak 18 tanácsnoka van. Többségben vannak, így megszavazták a referendumot, és Zoran Lončar államigazgatási miniszter jóvá is hagyta a bizalmi szavazást. Többször is kértük a minisztertől, hogy a tűrhetetlen közigazgatási állapotok miatt vezesse be a községben a kényszerigazgatást, de figyelmen kívül hagyta a kérelmünket. Két éve már, hogy a képviselő-testület ülésein nem lehet érdemi döntéseket hozni, egy ideje elnöksége sincs a képviselő-testületnek. A radikális koalíció csak azért jött létre, hogy leromboljon mindent. Leváltották a közvállalatok igazgatóit, az igazgatóbizottságokat, az iskolaszékeket, de helyettük nem neveztek ki újakat - tudom meg Valka Károlytól, a VMSZ kúlai szervezetének elnökétől.
Szerencsére a múlt sötét erőinek próbálkozása nem sikerült, ugyanis a polgárok több mint kétharmados többséggel a jelenlegi községi elnök, Svetozar Bukvić maradása mellett, tehát a visszahívás ellen döntöttek.
- A bizalmi szavazáson 29 százalékos volt a részvétel, ami figyelembe véve, hogy az utóbbi két évben már hat-hét alkalommal voksoltunk, s a polgároknak már tele a hócipője a szavazással, jónak mondható. Az eredmény azt jelenti, hogy automatikusan felbomlott a képviselő-testület, s most a szerbiai kormányra várunk, hogy kinevezze az ideiglenes szervet, amely hat hónapig működhet. Bízom benne, hogy a kormányban lesz egy maroknyi jóindulat és egy olyan szervet nevez ki, amelynek célja a község érdekében való tevékenykedés lesz. Az ősszel vagy a télen várhatóak országos szinten a helyhatósági választások, s akkor lenne a legmegfelelőbb új képviselő-testületet is választani - fejti ki véleményét Valka Károly.
A VMSZ kúlai alapszervezetének munkájáról Valka elmondta, hogy javában készülnek a közgyűlésre, megnevezték jelöltjeiket, a napokban azoknak a jelölteknek is nyilvánossá válik a neve, akiket a tanácsba jelölnek.
- A községben uralkodó zavaros politikai helyzet következtében szinte állandóan készülnünk kell valamilyen választásokra. A sajtóból úgy értesültünk, hogy hamarosan tartományi választások is várhatóak, s erre is készülünk a helyhatósági választások mellett. Mivel a képviselő-testület nem működik, így nem tudtuk elfogadni a helyi közösség alapszabályát sem, habár már ott is lejárt a tanácstagok mandátuma. Az Alsóvárosban ebben az évben helyi közösségi választások várhatók, ami számunkra nagyon fontos, mivel a város e részén él a legtöbb magyar nemzetiségű polgár. Az előző választások után kétharmados többségünk volt a tanácsban, ami, reméljük, így is marad, s ezáltal még többet tudunk tenni a kúlai magyarságért és szavazópolgárainkért - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai helyi szervezetének elnöke.
A Népkör Művelődési Egyesületben is javában zajlik az élet, egyes szakcsoportok már túl vannak az idei év első megmérettetésein, mások szorgalmasan készülnek a fellépésekre.
- Szavalóink először jutottak túl a községi versenyen, s a körzeti szemlén is szép eredményt értek el. Fiatal színjátszóink Nagybecskereken a VII. Suliszínház Fesztiválon vendégszerepeltek, s díjjal tértek haza. Kézimunkázóink a Vajdasági Kézimunkázók Szövetségének kiállításán vettek részt Törökbecsén, néptáncosaink pedig a Liparon megrendezett községi szemlén szerepeltek szép sikerrel. Asszonykórusunk készül a Durindóra, a fiatalabb korosztály pedig hamarosan a Kőketáncon és a Szólj síp, szólj! elnevezésű szemléken képviseli városunkat és az egyesületet - mondta Lázár Béla, a Népkör Művelődési Egyesület titkára.
A Népkör vezetősége a fiataloknak az egyesület életébe való minél tömegesebb bekapcsolódását tűzte ki célul, melynek érdekében kézműves-foglalkozásokat indítottak számukra.
- Foglalkozásainkon szerepel a gyöngyfűzés, csuhézás, sőt még főzőcskézünk is. A tömegességet látva leszögezhetjük, hogy telitalálat volt a részünkről ennek a foglalkozásnak az elindítása. Bebizonyosodott, hogy a fiatalokat lehet motiválni csak meg kell találni, valójában mi iránt mutatnak érdeklődést - szögezi le Lázár Béla, a Népkör ME titkára.
Beszélgetőtársaim elmondták, hogy a Népkör épületét folyamatosan újítják, szépítik, hiszen 2008-ban lesz a Népkör fennállásának 140. évfordulója, amit méltóképp szeretnének megünnepelni, s erre az alkalomra a Népkör minden valószínűség szerint új köntösbe öltözik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..