Kúla
Tóth Tibor
2007.04.25.
LXII. évf. 17. szám
Kúla

Kúlai utcarészletA demokratikus tömb jelöltje maradhat tisztségébenKúla polgárai április elsején bizalmi szavazáson vehettek részt, a községi elnök leváltására vagy tisztségben maradására adhatták le voksukat. A községben a legutóbbi helyhatósági választások óta labilis a politikai helyzet,...

Kúlai utcarészlet

A demokratikus tömb jelöltje maradhat tisztségében
Kúla polgárai április elsején bizalmi szavazáson vehettek részt, a községi elnök leváltására vagy tisztségben maradására adhatták le voksukat. A községben a legutóbbi helyhatósági választások óta labilis a politikai helyzet, hiszen az erőviszonyok a helyi képviselő-testületben mindig egy szavazaton múlottak. Egyszer a demokratikus tömb alkotott többséget, másszor a Szerb Radikális Párt, Cservenkai Zöldek, Szerbiai Szocialista Párt alkotta koalíció, akihez még néhány úgynevezett független tanácsnok is csatlakozott, akik pártatlanságukat főleg a saját zsebükhöz mérték.
- A kialakult helyzet miatt új helyhatósági választásokat kellett tartanunk, de egyik fél szemszögéből sem javult jelentősebben a helyzet. Közben menesztettük a radikális községi elnököt, Tihomir Đuričićet, s helyette a demokrata párti Svetozar Bukvićot, a demokratikus tömb jelöltjét választottuk ki. Legutóbb pedig a Cservenkai Zöldek kezdeményezték a községi elnök visszahívását, amit rajtuk kívül a Szerb Radikális Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, az Új Szerbia és a többi, magát függetlennek valló képviselő is támogatott. A Demokrata Párt, a G17 Plusz, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Szerbia Ereje Mozgalom és a Vajdasági Magyar Szövetség tanácsnokai ezzel nem értettek egyet. A radikálisok tábora 19 fős, a mi táborunknak 18 tanácsnoka van. Többségben vannak, így megszavazták a referendumot, és Zoran Lončar államigazgatási miniszter jóvá is hagyta a bizalmi szavazást. Többször is kértük a minisztertől, hogy a tűrhetetlen közigazgatási állapotok miatt vezesse be a községben a kényszerigazgatást, de figyelmen kívül hagyta a kérelmünket. Két éve már, hogy a képviselő-testület ülésein nem lehet érdemi döntéseket hozni, egy ideje elnöksége sincs a képviselő-testületnek. A radikális koalíció csak azért jött létre, hogy leromboljon mindent. Leváltották a közvállalatok igazgatóit, az igazgatóbizottságokat, az iskolaszékeket, de helyettük nem neveztek ki újakat - tudom meg Valka Károlytól, a VMSZ kúlai szervezetének elnökétől.
Szerencsére a múlt sötét erőinek próbálkozása nem sikerült, ugyanis a polgárok több mint kétharmados többséggel a jelenlegi községi elnök, Svetozar Bukvić maradása mellett, tehát a visszahívás ellen döntöttek.
- A bizalmi szavazáson 29 százalékos volt a részvétel, ami figyelembe véve, hogy az utóbbi két évben már hat-hét alkalommal voksoltunk, s a polgároknak már tele a hócipője a szavazással, jónak mondható. Az eredmény azt jelenti, hogy automatikusan felbomlott a képviselő-testület, s most a szerbiai kormányra várunk, hogy kinevezze az ideiglenes szervet, amely hat hónapig működhet. Bízom benne, hogy a kormányban lesz egy maroknyi jóindulat és egy olyan szervet nevez ki, amelynek célja a község érdekében való tevékenykedés lesz. Az ősszel vagy a télen várhatóak országos szinten a helyhatósági választások, s akkor lenne a legmegfelelőbb új képviselő-testületet is választani - fejti ki véleményét Valka Károly.
A VMSZ kúlai alapszervezetének munkájáról Valka elmondta, hogy javában készülnek a közgyűlésre, megnevezték jelöltjeiket, a napokban azoknak a jelölteknek is nyilvánossá válik a neve, akiket a tanácsba jelölnek.
- A községben uralkodó zavaros politikai helyzet következtében szinte állandóan készülnünk kell valamilyen választásokra. A sajtóból úgy értesültünk, hogy hamarosan tartományi választások is várhatóak, s erre is készülünk a helyhatósági választások mellett. Mivel a képviselő-testület nem működik, így nem tudtuk elfogadni a helyi közösség alapszabályát sem, habár már ott is lejárt a tanácstagok mandátuma. Az Alsóvárosban ebben az évben helyi közösségi választások várhatók, ami számunkra nagyon fontos, mivel a város e részén él a legtöbb magyar nemzetiségű polgár. Az előző választások után kétharmados többségünk volt a tanácsban, ami, reméljük, így is marad, s ezáltal még többet tudunk tenni a kúlai magyarságért és szavazópolgárainkért - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai helyi szervezetének elnöke.
A Népkör Művelődési Egyesületben is javában zajlik az élet, egyes szakcsoportok már túl vannak az idei év első megmérettetésein, mások szorgalmasan készülnek a fellépésekre.
- Szavalóink először jutottak túl a községi versenyen, s a körzeti szemlén is szép eredményt értek el. Fiatal színjátszóink Nagybecskereken a VII. Suliszínház Fesztiválon vendégszerepeltek, s díjjal tértek haza. Kézimunkázóink a Vajdasági Kézimunkázók Szövetségének kiállításán vettek részt Törökbecsén, néptáncosaink pedig a Liparon megrendezett községi szemlén szerepeltek szép sikerrel. Asszonykórusunk készül a Durindóra, a fiatalabb korosztály pedig hamarosan a Kőketáncon és a Szólj síp, szólj! elnevezésű szemléken képviseli városunkat és az egyesületet - mondta Lázár Béla, a Népkör Művelődési Egyesület titkára.
A Népkör vezetősége a fiataloknak az egyesület életébe való minél tömegesebb bekapcsolódását tűzte ki célul, melynek érdekében kézműves-foglalkozásokat indítottak számukra.
- Foglalkozásainkon szerepel a gyöngyfűzés, csuhézás, sőt még főzőcskézünk is. A tömegességet látva leszögezhetjük, hogy telitalálat volt a részünkről ennek a foglalkozásnak az elindítása. Bebizonyosodott, hogy a fiatalokat lehet motiválni csak meg kell találni, valójában mi iránt mutatnak érdeklődést - szögezi le Lázár Béla, a Népkör ME titkára.
Beszélgetőtársaim elmondták, hogy a Népkör épületét folyamatosan újítják, szépítik, hiszen 2008-ban lesz a Népkör fennállásának 140. évfordulója, amit méltóképp szeretnének megünnepelni, s erre az alkalomra a Népkör minden valószínűség szerint új köntösbe öltözik.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..