home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Kreatív csapatok kerestetnek!
Fehér Márta
2018.11.16.
LXXIII. évf. 45. szám
Kreatív csapatok kerestetnek!

Nagyon izgalmas vetélkedőt talált ki felsősöknek Vajdaság, Szlovákia, Erdély és Muravidék, illetve Magyarország.

Virtuális feladatlapok, online kvízjáték, kutatás és prezentáció elkészítése vár a csapatokra, a legjobbak pedig a jövő tavasszal az országos, anyaországi döntőn mutatkozhatnak be. A győztesek táborozást, társasjátékokat, utalványokat, könyveket és CD-ket nyerhetnek.

A próbakvízre én is rákattintottam, nemsokára elmondom, hogyan sikerült.

Első alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítói, tehát a dunaszerdahelyi Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, a kolozsvári Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint a budapesti Nemzeti Művelődési Intézet, illetve az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság a Négy határon át című interaktív, honismereti, többfordulós vetélkedőt.

— Olyan felsős diákok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a történelem, a magyar nyelv iránt, akik kíváncsiak arra, hogy milyen értékek találhatóak a határon túli régiókban, tehát Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben és Muravidéken. A vetélkedő ugyanis főként az értéktárra, annak bővítésére és az értéktárakban már szereplő értékekre, a történelmi eseményekre és jellegzetességekre fókuszál. Érték pedig lehet bármi, ami a magyarság tudásához, a néphagyományhoz, a magyar tájhoz és élővilághoz, történelmünkhöz kapcsolódik, de szellemi, anyagi, természeti értékek, termékek is. Tehát egyszóval minden lehet érték, amiről a közösség úgy dönt, hogy számára az. Széles körű vetélkedő lesz mindenképp! — ígéri Virág Kiss Anita, a szervező VMMI munkatársa.

Háromfős csapatok és vezető pedagógusuk jelentkezését várják, november 10-éig lehet regisztrálni.

— Fontos, hogy a diákok együtt tudjanak gondolkodni, problémákat megoldani, meg tudják vitatni a válaszaikat, mert amellett, hogy konkrét tényeket is kérünk majd, nagy szükségük lesz a kreativitásukra is. Ezt már az is jelzi, hogy a regisztrációs íven nem szokványos módon kell bemutatniuk a településüket, hanem egy mese formájában. Tehát a szövegalkotási készség és a képzelőerő is fontos — részletezi.

A vetélkedő kiírása szerint ugyanis egy meseszerű, frappáns, izgalommal teli, érdekfeszítő régió-/térség-/településbemutatót kell írni arról, hogy honnan érkeztek a játékosok, melyek a táj szépségei, hátrányai, értékei, kik a híres személyiségei, kik a jók és kik a gonoszak, kik maguk a jelentkezők, mire büszkék, és hogy például mivel és/vagy kivel kell küzdeni, s mi lesz a jövőben, illetve mi a térség sorsa. Ötletek és tanácsok a www.vmmi.org honlapra kattintva kaphatóak. Elöljáróban annyit elmondok, hogy a vetélkedő készítői szerint hasznos dolog lehet írás előtt közösen elolvasni egy mesét, például Oscar Wilde-tól A boldog herceget.

A jelentkezéshez kell még egy fantáziadús csapatnév meg egy ötletes csapatfotó is, és ha mindez megvan, lehet küldeni a 4hataronat@gmail.com e-mail-címre, s máris indulhat a többfordulós játék.

— Maga a vetélkedő arra szeretne összpontosítani, hogy az új értékek feltárása is mennyire fontos. Az előtudásuk nem feltétel, merthogy kérdéseket a vajdasági diákok nemcsak Vajdaságról fognak kapni, hanem az összes határon túli régióról — magyarázza Anita. — Például az első fordulóban 4 x 15-öt kapnak, azaz mind a négy régió összeállított 15-15 kérdést. Amikor majd kutatnak a válasz után, akkor például egy kicsit (jobban) megismerhetik Muravidéket, Lendvát vagy a felvidéki néprajzi tudnivalókat, akár történelmi részleteket. Tehát az a cél, hogy az internetet és más forrásokat használva kerüljenek közelebb ezekhez a régiókhoz — beleértve a sajátjukat is, adott esetben Vajdaságot. A többi forduló is hasonlóan izgalmas feladatokat rejt majd.

A második forduló a már említett online kvízjáték, melynek egy próbaváltozata a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet honlapján is megtalálható (www.csemadok.sk). Nos, Zoboraljáról, a hagyományőrző nyelvszigetről kérdezgetnek, és bevallom, bizony elég gyengén szerepeltem, egy gyenge hármasra, esetleg egy vérszegény négyesre… Igaz, úgy, hogy semmilyen segítséget nem vettem igénybe. A versenyzők azonban okosabban járhatnak el, hiszen a játék időkorlátos ugyan, azaz a megnyitástól számítva meghatározott számú perc alatt kell a feladatokat elvégezni, de szabad kutatni, keresni. Így ha valaki hozzám hasonlóan nem tudja, hogy például hogyan kerültek a székelyek Nyitra vidékére, akkor ahelyett, hogy próba szerencse alapon bejelöl egyet a három lehetséges válasz közül, akár rá is kereshet a neten, hogy bizony a honfoglalás után a határt (a gyepűt) székely gyepűőrök védték… Igaz, ez csak a próbakvíz, „élőben” biztosan más feladatok lesznek, de már most lehet készülni… Itt például már fontos lesz a csapatmunka, hiszen ha jól elosztják a feladatokat, akkor annál gyorsabban találhatják meg a helyes válaszokat.

— Konkrét érték feltárása is a feladatuk lesz a vetélkedő folyamán — mondja a VMMI munkatársa, és hozzáteszi, a pedagógus segítsége itt nagyon fontos lesz, noha persze nagyon jó lenne, ha minél szabadabb kezet adnának a játékosoknak, a megfelelő forrás megtalálásában viszont sokat lendíthetnek a csapat helyzetén.

A harmadik fordulóban ugyanis helyi értékeket kell felkutatniuk és feldolgozniuk a csapatoknak, mindegyiknek pontosan hármat, mégpedig olyat, amely még nincsen benne a helyi értéktárakban. A regionális döntőben az értékkutatás folyamatát kell leírni, majd a felkutatott értékeket bemutatni prezentáció formájában. S aki ezen is túljut, ott lehet az országos, anyaországi döntőn, a tervek szerint 2019 áprilisában. Az országos döntőre két-három csapat juthat tovább régiónként, úgyhogy hajrá, Vajdaság!

És ha már a szurkolásnál tartunk, az sem mellékes, hogy a drukkereknek is kitaláltak egy játékot, hiszen a szervezők szerint közösségben az erő. A vetélkedőt így segítők a játék kérdéseinek megválaszolása után kisebb ajándékokat nyerhetnek, például felvidéki árut, muravidéki gyártmányt, erdélyi portékát, vajdasági produktumot, melyet saját maguk választhatnak ki. S emellett a vetélkedőbe benevezett csapatok közül is választhatnak, egyéb drukkereket (közösségeket) is szerezhetnek, erősítve saját iskolájuk csapatát.

Ilyenkor hű, hogy tudom sajnálni, hogy már nem vagyok iskolás…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..