home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Közösségteremtő találkozó
Kónya-Kovács Otília
2009.04.01.
LXIV. évf. 13. szám
Közösségteremtő találkozó

A találkozó vendégei és közönségeMárcius 27-én, a színházi világnapon kezdődött meg Muzslyán a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIV. Találkozója. Ez a bánáti település volt tíz évvel ezelőtt is a házigazdája a szemlének. Akkor azonban a bombázások miatt március 24-én megszakadt a műsor,...

A találkozó vendégei és közönsége

Március 27-én, a színházi világnapon kezdődött meg Muzslyán a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIV. Találkozója. Ez a bánáti település volt tíz évvel ezelőtt is a házigazdája a szemlének. Akkor azonban a bombázások miatt március 24-én megszakadt a műsor, és csak októberben folytatódott.
Az ünnepi megnyitó keretében elsőként egy népművészeti kiállítást tekinthetett meg a közönség Féltve őrzött kincseink... címmel. A muzslyai Nők Klubjának tagjai állították össze a tárlat anyagát, mely hűen tükrözi az ősök életét. Palatinus Aranka a Nők Klubjának elnök asszonya nyitotta meg a kiállítást.
Ezután az egybegyűlteket Dobó József, a muzslyai Petőfi Sándor MME elnöke üdvözölte, majd beszédében kitért arra is, hogy nagy öröm a muzslyaiak számára, hogy tíz év elteltével ismét e rangos rendezvény házigazdái lehetnek.
- Muzslya olyan település, ahol az amatőr színjátszásnak igen mély gyökerei vannak, hiszen 62 évvel ezelőtt az akkori színjátszó csoportból alakult meg a művelődési egyesület.
Hallai Zoltán, Muzslya helyi közösségének tanácselnöke is köszöntötte a rangos vendégeket, a versenyzőket és a közönséget, és hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés, hogy ismét a muzslyaiak lehetnek a vendéglátók.
- Egy emberi közösség szellemiségének megnyilvánulása a kultúrában jut kifejezésre. Nálunk a színjátszás volt az a megnyilvánulási forma, amellyel kimagasló eredményeket értek el. Az elkövetkező napokban is csak azt bizonyítjuk be, hogy nekünk volt múltunk, van jelenünk, ebből pedig az következik, hogy jövőnknek is kell lennie.
A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIV. Találkozóját Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg. Beszédében kitért a megnyitó előtti kiállításra, melyen a muzslyaiak régi pillanatai elevenedtek meg, a tisztaszoba csodálatos világa, az otthon melege... Az elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik 14 évvel ezelőtt útjára indították és azóta is életben tartják a délvidéki magyarság egyik legfontosabb közönségteremtő találkozóját. - Vissza kell pillantani - folytatta -, és meg kell köszönni a muzslyaiaknak, az itteni közösségnek a tíz évvel ezelőtti helytállását is, valamint nem szabad elfelejtenünk, hogy a bombázások után volt erőnk talpra állni, és ősszel folytatni a találkozót. A megnyitó után Kőrösi István színművész, a zsűri egyik tagja felolvasta Augusto Boal brazil írónak és rendezőnek a színház világnapja alkalmából küldött üzenetét.
Ezt követően a muzslyai Petőfi Sándor MME oszlopos tagja, Balázs János (aki a régebbi időszakból szuper nyolcas filmen mentette meg az utókornak a néhai előadások, művelődési rendezvények mozzanatait) egy rövid összeállítást, egy kisfilmet vetített a közönségnek. Ehhez járult hozzá Sutus Áron, a VMMSZ szakmunkatársa, aki egy kerékpárral indította be a vetítőgépet. A performance-szel egybekötött filmvetítés után a Találkozó első darabját a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színészei mutatták be. Robert Thomas: Az áldozat visszatér című darabját adták elő Izelle Károly rendezésében.
A Találkozót a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap, a budapesti Oktatási és Kulturális Minisztérium, a szerbiai Művelődésügyi Minisztérium, a Tartományi Művelődési Titkárság és a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási, és a Nemzeti Kisebbségi Titkárság támogatja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..