home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Korlátozások az ifjúság védelmében
Apró József
2024.06.08.
LXXIX.. évf. 23. szám
Korlátozások az ifjúság védelmében

Az elmúlt évtizedek során a technológiai fejlődés radikálisan megváltoztatta a mindennapi életünket, különösen az ifjúságot érintően. A mobiltelefonok elterjedése és az internet hozzáférhetősége új kihívások elé állította a szülőket, oktatókat és döntéshozókat egyaránt.

A kihívások között szerepel az online zaklatás, a káros tartalmakhoz való könnyű hozzáférés és a telefonfüggőség visszaszorítása. Ha így haladunk tovább, néhány év múlva a tanároknak 30 másodperces videók formájában kell előadniuk a tananyagot, mert a gyerekek ennyi ideig képesek figyelni.

Az utóbbi időben egyre több aggály merül fel a 14—16 év alattiak mobiltelefon-használatával kapcsolatban, bár a brit távközlési hatóság adataiból kiderül, hogy már korábban kezdődik a gond, az 5—7 évesek 42%-a szülői felügyelet alatt, 32%-a viszont anélkül böngészi a közösségi médiát. Ha valakinek kételye lett volna, számos tanulmány kimutatta, hogy a túlzott képernyőidő negatív hatással lehet a gyermekek és a tinédzserek mentális és fizikai egészségére. Többen úgy vélik, hogy szabályokat kellene bevezetni a mobiltelefon-használat korlátozására.


A képeket a DALL-E generálta

Az egyik legfőbb aggály a képernyőfüggőség kérdése. A tanulmányokból kiderül, hogy a túlzott mobiltelefon-használat olyan függőséget okozhat, amely hasonló a szerencsejáték- vagy a kábítószer-függőséghez. Ez olyan negatív következménnyel járhat a gyermekek és a tinédzserek körében, mint a szorongás, depresszió, alvás-, testkép- és koncentrációs zavar. Ennek egyik fő oka a közösségi médiában való összehasonlítás, a cyberbullying és az online zaklatás. Remélem, az nem lep meg senkit, hogy az Instagram (a fiatalkorúaknál is) függőséget okoz, háromból egy tizenéves lánynak pedig torzul a testképe.

Az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is egyre több vita zajlik arról, hogy szabályozni kellene-e a 14—16 év alattiak mobiltelefon-használatát, és ha igen, milyen formában. A javaslatok között szerepel az időkorlátok bevezetése, a bizonyos alkalmazásokhoz vagy tartalmakhoz való hozzáférés korlátozása, valamint a szülői felügyelet megerősítése. Az ilyen típusú korlátozások mögött elsősorban az ifjúság védelme áll. Az idén márciusban Ron DeSantis floridai kormányzó alá is írta a törvényt, mely megtiltja a közösségi média használatát a 14 évesnél fiatalabb gyerekek számára. Persze az ilyen intézkedéseknek akadnak ellenzőik is, akik úgy vélik, hogy a korlátozások sértik a szabad választás és a személyes szabadságjogok elvét. Szerintük a szülőknek kellene dönteniük arról, hogy mikor és hogyan használhatják a gyermekeik a mobiltelefonokat, és az állami beavatkozás túlzás.

Magyarországon is tervben vannak hasonló szabályozások. 2023 novemberében jelentették be, hogy a gyermekek és a serdülők digitális biztonságának javítására létrehoznak egy új stratégiát, melynek célja, hogy a fiataloknak biztonságosabb és felelősségteljesebb online környezetet teremtsenek. A stratégia kidolgozása során a kormány bevonja a szakértőket, a szülőket és a fiatalokat is. A tervek között szerepel a mobiltelefon-használatra vonatkozó korlátozások bevezetése, a szülői felügyeleti lehetőségek bővítése, valamint a gyermekek és a serdülők számára szóló digitális oktatási programok fejlesztése. A kormány célja, hogy a stratégia 2025-ig elkészüljön és életbe lépjen.

Szerbiában erre vonatkozó törvény még nincs, viszont a legtöbb általános vagy középiskolában korlátozva vagy tiltva van az eszközök használata.

Fontos megjegyezni, hogy a mobiltelefon használatának megszámlálhatatlan előnye is van a fiatalok számára. Segíthet nekik a barátaikkal és a családtagjaikkal való kapcsolattartásban, az iskolai feladatok elvégzésében és a tanulásban. A kulcs az, hogy a fiatalok felelősségteljesen és mértékkel használják a mobilokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..